Diete

Bucataria romaneasca vazuta de straini

Placerea unei vizite in Romania este completa numai daca gustati bucatele traditionale – acestea sunt delicioase, proaspete si deosebit de ieftine. Berea si vinul sunt, de asemenea, foarte bune.

 

In ultima vreme, putine bucatarii au starnit pareri atat de contrare din partea criticii ca bucataria romaneasca. In anii 1930, vizitatorii descriau varietatea uimitoare si gustul delicios al mancarurilor servite in Romania, unele restaurante din Bucuresti fiind considerate printre cele de elita ale Europei. Prin anii ’80 insa, din cauza politicii de a exporta tot ce putea fi exportat, standardele au scazut atat de mult, incat Romania devenise subiect de batjocura a Europei de Est. Turistii erau avertizati sa fie bine aprovizionati pentru toata durata calatoriei si chiar sa aduca provizii pentru spaga din vami si pentru prietenii de aici.

 

In tot acest timp romanii nu si-au pierdut pasiunea pentru bucatarie si gatitul bucatelor traditionale, fiind foarte inventivi, iar ingredientele de calitate presupuneau recurgerea la piata neagra, cultivarea proprie sau braterul (Ceausescu spunea candva ca motivul pentru insuficienta alimentelor de pe piata este faptul ca oamenii isi fac stocuri in frigidere!). In 1989, criza alimentelor a fost unul din factorii care i-au determinat pe oameni sa se revolte.

 

Vremurile s-au schimbat. In prezent, lanturile internationale de supermarketuri au invadat marile orase, iar nivelul tot mai mare al rafinamentului a ajutat la stimularea orgoliului fata de produsele nationale. Reclamele mentioneaza: “Produs in Romania, in conformitate cu standardele Uniunii Europene”.

 

In cazul locuitorilor de la tara, cel mai probabil puiul din oala nu a calatorit mai departe de granitele curtii si ale gradinii vecinului. Chiar si locuitorii de la oras au rude care le furnizeaza anumite produse.

 

Circumstantele economice permit uneori strictul necesar, desi exista o mare varietate de alimente; pe de alta parte, in casele romanilor veti savura cele mai bune bucate. Ca musafir de omoare nu veti fi lasat sa sesizati lipsurile.
Influente. Nu este nevoie sa fii expert pentru a ghici originile multor feluri de mancare romanesti. Turcii sunt responsabili in ceea ce priveste pasiunea romanilor pentru dulciuri precum baclavaua, rahatul sau diferite feluri de mancare: sarmale, ciulama, pilaf, salata de vinete.

 

Din Austria vin: snitelul, strudelul si covrigii; din Ungaria: gulasul, papricasul si multe produse de patiserie; din Bulgaria: zacusca.

 

Bucataria romaneasca are multe puncte comune cu ale vecinilor, avand inflente ale acestora.

 

Pe cuprinsul tarii, exista variatiuni regionale, chiar daca acestea nu sunt vizibile in restaurante. Specialitatile maghiare sunt populare cu precadere in Transilvania, unde mancarurile sunt dintre cele mai grele. In Delta trebuie incercata ciorba de peste, care de obicei este servita cu tot cu oase. Borsul este cel mai popular in Moldova, in aceasta zona fiind totodata si cel mai gustos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *