Analiza

Brexit – alarma falsa. Piata de IT din Cluj nu va fi afectata

De la referendumul din data de 24 iunie, cand englezii au votat Brexit-ul, intreaga Europa a asistat la un fel de degringolada social economica a unui stat. A doua zi dupa afisarea rezultatelor, sub impactul emotional, multe firme din UK si-au anuntat retragerea de pe piata si intentia de a investi in alte parti din Uniune. Am asistat (si vom mai asista) la o criza. Din pacate am asistat atat la atitudini extremiste ale englezilor, cat si la o pozitie poate prea inflexibila a liderilor statelor europeni atinsi in orgoliu, care au pus presiune pe Marea Britanie sa grabeasca procesul de iesire din Uniunea Europeana. Principalele intrebari care s-au ridicat odata cu Brexit-ul, au vizat modul in care va fi afectata piata libera precum si viitorul imigrantilor – in numar relativ ridicat – care se afla pe teritoruiul UK.

De atunci, mai multi specialisti si-au indreptat atentia spre ceea ce se intampla in Marea Britanie. Si-au dat cu parerea si au analizat evenimentele care au urmat, atat psihologi cat si specialisti in economie. Primele declaratii, facute sub impact emotional, au fost mai mult decat fantasmagorice. Unii specialisti au sarit direct spre latura pesimista, spunand ca asistam la un declin inevitabil al Uniunii Europene si implicit al Marii Britanii. Altii au preferat sa fie rezervati in declaratii, asteptand sa treaca „furtuna”. Cei mai multi, insa, au ales sa faca analize care mai de care mai elevate, incercand sa atinga toate aspectele si mai ales sa prezinte succint fiecare varianta posibila.

Implicatiile psihologice ale referendumului au fost imense asa incat, la scurt timp dupa afisarea rezultatelor finale, am asistat la doua fenomene cel putin bizare din punctul de vedere al unui necunoscator. In primul rand a fost reactia globala. Toata lumea se astepta ca UK sa ceara sa ramana in UE. Problema e ca toti au analizat acest lucru din punct de vedere economic si politic, neluand in considerare psiholgia cetateanului englez. Astfel, pentru intreaga lume rezultatul a fost un soc imens, lumea incepand sa reactioneze fara noima.

Pe de alta parte, aceasta criza a fost favorizata si de societatea civila din Marea Britanie. Rezultatul Brexit-ului a fost o marca acuta a psihologiei engleze. Oamenii nu au votat politic ci au votat principii si idealuri. Nu se mai simteau in siguranta in UE, asa ca au ales independenta care pentru ei e un principiu bine inradacinat. Ce a urmat dupa, a fost haos, pentru ca a declansat un val de xenofobism in zona.

Despre piata de IT din Cluj, numai de bine

Piata de IT din Cluj s-a dezvoltat accelerat in ultimii ani datorita circulatiei libere a informatiei in zona. Practic, suntem cam ultimul stat din blocul ex-sovietic care are resursele si logistica necesare pentru dezvoltarea industriei. Mai departe de noi nu e facil din niciun punct de vedere, si in special politic, pentru multi-nationale sa se dezvolte. Brexitul, insa, a inceput sa ridice cateva semne de intrebare, asta si datorita faptului ca se preconiza o viitoare izolare a Romaniei de restul Europei. Stim, s-a mai intamplat. In psihologia cetateanului roman, raportarea la UE e cel putin bizara. Ne simtim ultima roata la caruta, planul B sau chiar C, sau D. Asta si datorita faptului ca nu am avut pana acum conducatori care sa profite de pozitionarea geo-strategica a Romaniei pentru a aplica o politica activa in cadrul Uniunii Europene. Suntem molcomi si in consecinta nu suntem considerati o forta majora din punct de vedere politic in zona. De aici si temerile majoritatii, in special in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor economice si industriale cu Statele membre (sau foste membre) UE.

In Cluj, prima intrebare a fost: Cum va afecta Brexitul dezvoltarea industriei IT si economia locala plus relatiile de libera trecere de care am beneficiat pana acum? O intrebare cel putin puerila, in conditiile in care IT-ul e favorizat la nivel Global in ceea ce priveste libertatea de care dispune atat din punct de vedere economic cat si informational. Pentru a elimina orice forma de dubiu cu privire la premisa referitoare la o posibila prabusire a industriei IT in Cluj, datorata Brexit-ului, am discutat cu doi IT-sti cu experienta in domeniu.

Prima discutie am avut-o cu Ovidiu Barz, un tanar cu un potential si o experienta vasta in domeniul IT-ului Clujean. Acesta a mai colaborat cu firme din Marea Britanie. Din punctul lui de vedere, clientii UK sunt atractivi si de dorit din toate punctele de vedere, motiv pentru care dorinta de colaborare pe viitor nu a fost afectata de rezultatele Brexit-ului. Mai mult, se pare ca in domeniul IT nu s-a semnalat nicio diferenta mare de atitudine din partea clientilor UK si nici din partea firmelor multi-nationale Clujene.

„Absolut deloc, doar suete la bere, nimeni – nici partenerii din UK, nici colegii  din Cluj nu iau in serios situatia si nu credem ca ne va influienta in vreun fel negativ zona de IT.” a declarat Ovidiu Barz referitor la diferentele de atitudine din cadrul firmei cu care colaboreaza.

Referitor la Brexit si la viitorul industriei in Cluj, Ovidiu Barz a declarat pentru Ziar de Cluj:

„Deocamdata Brexitul nici nu exista macar, e doar ipotetic. A fost un referendum, atata tot. Pana una alta se discuta, se negociaza. Sa vedem, in primul rand, daca se materializeaza si  daca da, sub ce forma. Acuma e un sah politic. Vedem cum se muta mai departe pe tabla de sah, cat rock, cat cazacioc, vedem, nu m-as grabi cu concluziile.

Englezii umplu plajele Greciei, Italiei, Spaniei sau Portugaliei, partiile de ski ale Austriei si Frantei, sunt turisti si turisti de droit, care cheltuiesc serios in aceste tari. Deci nu cred ca E.U. la va pune vize daca nu vor mai  fi in E.U. La fel, Germania exporta foarte mult in UK, ar fi dezastruos pentru nemti sa le puna taxe de export, ce vor mai face cu gazul rusesc daca industria lor nu are unde sa-si exporte masinile si medicamentele? Nici taxe vamale nu cred ca va impune E.U. pentru Anglia. Mergand pe firul logic, chiar daca va fi un Brexit, nu va avea vreo influienta reala asupra IT-ului, nu cred ca va avea.

Cred ca vor fi modificari ale pietei locale de IT, fara indoiala ca vor fi in urmatorii ani: costurile de personal mult prea mari pentru o piata de ortsourcing general obliga la mutarea spre outsourcing specializat, de nisa, spre produse sau alte solutii, presiunea dinspre spatiul fost sovietic sau chiar spatiul balcanic este tot mai mare, deci da, vor fi schimbari, dar nu dictate de vreun Brexit- repet, daca in final va fi vreunul. Pana la urma lucram cu SUA, Elvetia, Norvegia, nu sunt in EU, dar nu avem taxe de export pe IT sau TVA ori alte restrictii diferite de cele cu UE, cu UK va fi cred absolut identic, deci nu va avem vreun efect.

Sper sa creasca numarul acestor clienti, lucram in sensul asta. Cum sper sa creasca numarul clientilor din orice parte a lumii. In actualul mediu globalizat al IT-ului, e de dorit sa ai clienti care sa vrea produse de calitate, care sa poata plati munca de calitate si produse competitive. Chiar nu conteaza de unde vin acesti clienti atata timp cat dezideratele de mai sus sunt atinse.” a spus Ovidiu Barz.

Un alt IT-ist, angajat la o multi-nationala care de data aceasta are mai putine relatii cu partea UK dar care colaboreaza foarte mult cu firme din SUA, a intarit opinia precizata de Ovidiu Barz:

“Prezenta pe piata din UK a firmei la care lucrez este destul de mica si de aceea nu cred ca vor exista mari modificari de orice fel in parcursul dezvoltarii pietei. Cele mai mari modificari vor fi in estimarea profitabilitatii extinderii acestei prezente, care este posibil sa nu mai fie atat de favorabila ca si inainte, insa amplitudinea acestor efecte poate fi puternic diminuata de continuarea dezvoltarii pietei consumatoare de produse IT din UK.
La nivelul pietei IT din Cluj-Napoca impactul variaza in functie de dependenta fiecarei firme in parte de piata din UK, dar avand in vedere avantul considerabil al consumului de produse IT la nivel global, ma indoiesc ca dezvoltarea pietei IT din Cluj-Napoca va suferi. Mai mult, in cazul in care UK va intra in declin in cadrul industriei IT, ar fi (intr-un mod putin rautacios spus) un avantaj pentru restul firmelor pentru ca am asista la o scadere a competitiei. Totusi, sunt de parere ca numarul clientilor din UK va creste, ce-i drept putin mai lent ca si inainte. Insa din moment ce majoritatea clientilor nostri sunt din SUA, nu cred ca vom fi afectati in mod semnificativ.

Sunt de parere ca vor exista anumite frictiuni la nivel economic si logistic, insa de cele mai multe ori vorbim despre companii multi-nationale care practica o atitudine si cultura menita sa fie relevanta tuturor filialelor si angajatilor lor, iar interesul va fi sa atenueze pe cat posibil orice diferentiere care ar putea aparea. Cel mai probabil vor exista re-estimari ale randamentelor unor colaborari care sa ia in considerare orice obstacol aparut, insa avand in vedere dimensiunea pietii IT in Anglia si experienta deja castigata prin colaborarea cu alte state precum SUA, Hong Kong, Japonia si Israel, ma indoiesc ca se va renunta in masa la aceste colaborari. Pe moment, din ce am observat, atitudinea profesionala a ramas impartiala fata de fenomenul Brexit. Accentul este pus pe o colaborare cat mai independenta de aspectele politice ale tarilor implicate. Mai mult, sunt de parere ca numarul clientilor din UK va creste, ce-i drept putin mai lent ca si inainte. Insa din moment ce majoritatea clientilor nostri sunt din SUA, nu cred ca vom fi afectati in mod semnificativ.

Referitor la S.U.A, imi permit o scurta gluma trista: daca ar iesi Trump presedinte, probabil ne-am duce pe apa sambetei.”

Reactia IT-istilor cu privire la campania initiata recent de doi tineri clujeni pe retelele de socializare, prin care doresc sa atraga investitori din Marea Britanie in Cluj, pe domeniul IT. In 48 de ore de la lansarea campaniei, cei doi tineri au avut 30.000 de vizualizari si au primit 100 de mesaje de la tineri din Marea Britanie care vor sa isi deschida o afacere in Cluj:

“IT-ul si afacerile serioase nu se fac prin “campanii”. Sunt cu totul alte resorturi, asa cred eu. Imi doresc sa lucram cat mai mult cu clienti din UK, cu cat mai multi clienti din UK, indiferent daca UK va fi sau nu in EU. Chellenge-urile sunt altele cred eu: concurenta tot mai feroce din fostul spatiu sovietic sau balcanic, la costuri mai mici decat ale noastre, presiunea tot mai mare pe care multinationalele o pun pe resursele locale in detrimentul firmelor autohtone. Brexit-ul – finalizat sau nu – nu cred ca va avea nici un impact semnificativ pe IT – nici pozitiv, nici negativ.” a declarat pentru Ziar de Cluj Ovidiu Barz

Mai mult, cel de-al doilea IT-ist intervievat, a declarat sub anonimat:

“In momentul de fata, la nivel global, consumul de produse IT este in continua crestere. Pe masura ce avansul tehnologic ofera diferitelor industrii un acces tot mai usor la aceasta piata, creste si cererea de colaborari in acest domeniu. Consider ca, cel putin pe moment, un astfel de influx de investitii va amplifica cresterea economica si va stimula concurenta si dezvoltarea atat a industriei IT, cat si a altor industrii dependente direct sau indirect de expunerea cauzata de aceasta dezvoltare. Off-the-record: momentan suntem intr-un moment de pace, in care toti isi ascut cutitele. Razboiul va veni atunci cand va scadea cererea, desi probabil ca nu o sa scada niciodata.”

In cadrul unei conferinte de presa organizate recent, David Metz, CEO-ul NTT DATA Romania, a discutat despre previziunile la nivelul Industriei IT in Cluj si in Romania. Acesta a intarit pe de o parte spusele IT-stilor, chiar daca s-a aratat relativ rezervat in a opina cu privire la Brexit:

“Firmele mari nu pleaca asa de usor, in IT indeosebi, fiindca IT-ul, fiind interconectat la nivel mondial, globalizat, nu se pune problema, cum s-a intamplat cu Nokia, sa se mute in alta parte. Aici nu e vorba de niste produse banale, cum s-a intamplat in acel caz.
In momentul de fata, in IT-ul din Cluj se presteaza servicii, se dezvolta produse la nivel de top si, din acest motiv, riscul nu exista in momentul de fata ca firmele mari sa plece.

Dar, pentru ca exista un dar intotdeauna, o posibila criza mondiala ne va scutura foarte tare si daca aceasta criza mondiala vine, atunci vom fi afectati, fiindca suntem supradimensionati la nivel de Cluj. Sa speram ca nu va veni. Daca mai vine un val de criza, marile concerne internationale isi stopeaza proiectele, le ingheata. S-a intamplat de multe ori lucrul acesta. Cand se ingheata proiectele, primele care mor sunt firmele mici, pentru ca acestea de obicei au 2-3 clienti. Daca unul pica, esti gata, la marja pe care o ai.
Eu cred ca avem o sansa pentru viitor daca avem grija sa aducem resurse suplimentare in piata, sistemul de invatamant sa il punem la punct, sa vina mai multi oameni in piata si daca firmele inteleg sa furnizeze ceea ce piata onoreaza la nivel de cost mai ridicat si daca ne bucuram de situatia geopolitica pe care o avem inca in momentul de fata.

Si aici, daca ne gandim la Brexit, nu stim ce va fi, fiindca s-ar putea sa se grupeze Comunitatea Europeana iarasi si sa ne trezim pe dinafara, sa fim un fel de membru EU, sa nu mai fim acel membru EU.

Daca se formeaza nucleul greu, sa nu mai existe armata, o singura armata pentru toti, un singur cod penal pentru toti, lege financiara pentru toti, daca merg in directia aceasta francezii si nemtii, nu stiu cati vor ramane la sfarsit in grupul acesta dur.
Dar, in momentul de fata, sunt mai optimist decat eram acum un an-doi ani, din punctul acesta de vedere, pentru ca vad ca necesitatile pe piata sunt imense, cresc de la an la an, nu am mai intalnit asa ceva. Acum este al cincilea, al saselea an in care crestem si nu stim ce se va intampla; si crestem indiferent de factorul politic, economia nu mai baga in seama factorul politic”, a conchis Daniel Metz.

Pe scurt, suntem bine. Momentan atat Clujul cat si Romania nu au motive de panica datorita Brexit-ului. Din pacate, altele sunt cauzele care ar putea declansa un posibil declin in domeniul IT-ului clujean. Trecand peste previziunile pesimiste cu privire la o posibila Criza Mondiala, care, din pacate, incet dar sigur, incep sa se adevereasca, o prezicere ingrijoratoare a dezvoltarii din domeniul IT tine in special de avantul pe care l-a prins in ultimii ani. Datorita acestui boom, exista o posibilitate alarmanta ca la un moment dat, tot acest imperiu sa inceapa sa se clatine. Concurenta tot mai acerba, aparitia pe piata a tot mai multor firme de IT, dezvoltarea tot mai accentuata si economia fluctuanta sunt factori care ne determina sa concluzionam ca la un moment dat, industria va fi atat de saturata incat nu va mai reprezenta un interes real accentuat de o posibila stagnare a dezvoltarii din punct de vedere financiar al pietei. Astfel, se preconizeaza ca domeniul IT-ului va fi ajuns din urma financiar de alte industrii care acum sunt in curs de dezvoltare, motiv pentru care expertii se vor reorienta spre locuri de munca mai bine platite. Desigur, asta e doar o previziune sumbra. Despre viitor, oricat am fi de optimisti sau pesimisti, nu putem vorbi decat relativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *