Editorial

Bram Miştokăr, vampirul politicianist din jugulara intreprinzătorului mioritic

Din păcate, nu este vorba despre vreo poveste de Halloween, ci de trista realitate din România. Despre relaţia de duşmănie pe care acest stat mafiot-asistenţial o are cu cetăţenii săi care ar avea porniri antreprenoriale. Lăsaţi orice speranţă voi cei care doriţi să investiţi şi nu sunteţi în cârdăşie cu cumătrocraţia românească!

Aveţi idei de afaceri şi poate şi ceva bani; aveţi idee cam ce vă aşteaptă, ca Străini de Relaţiile de Pile şi Cunoştinţe din sistem, atunci când vă veţi aventura în jungla mediului de afaceri „mioritic”?

De la primul pas în această aventură, doar de la mirosul de bani şi de naivitate pe care-l emanaţi veţi atrage zeci de vampiri cu carnet de partid. Încă înainte să produceţi ceva, veţi fi plimbat pe la diverse uşi mai mult sau mai puţin capitonate, precum şi ghişeele aferente, pentru avizele necesare deschiderii afacerii. În funcţie de complexitate şi cifra de afaceri estimată, vor exista şi drumuri către Bucureşti. Dese şi bătătorite.

Odată obţinute toate actele necesare derulării investiţiei intră în rol vampiraşii de judeţ. Inspectorii de la Direcţia de Muncă vă vor amenda, ori de câte ori va fi nevoie, dacă nu încheiaţi un contract cu un medic de intreprindere agreeat de conducerea ITM, dacă nu faceţi instructajele NTS cu o altă firmă agreeată de aceaşi conducători ai ITM şi dacă evidenţa angajaţilor nu va fi ţinută de o altă societate comercială specializată… agreeată de conducerea ITM.

După rezolvarea problemelor cu legislaţia muncii, pentru a face afacerea extrem de profitabilă, este musai o vizită la Garda de Mediu. Asta să nu se constate cumva că vorbiţi prea tare, sau că produceţi neconform şpan şi rumeguş şi din cauza dumneavoastră ce la abatorul din vecinătate taie animale şi le îngroapă aiurea pe lângă gard. Din cauză de stress.

Aşa că trebuie rezolvată această problemă prin prevederea în afaceri a unei cote-parte de profitabilitate şi către Garda de Mediu. Nu uitaţi că, numai în luna februarie a anului curent, inspectorii veterinari au pus lacătul pe 262 de firme.

Şi lucrurile nu se opresc aici, că, har Domnului, are statul român multe organe de control şi mulţi inspectori flămânzi.

Aşa că nu e de mirare că investitorii, sătui să împartă câştigul cu funcţionărimea bugetară de pe la noi, îşi adună catrafusele şi pleacă unde văd cu ochii, numai să scape de vampirii şi vampiraşii care-i hărţuiesc gata să le sugă profitul.

De exemplu, avem o situație îngrijorătoare în Cluj-Napoca: de la începutul anului 2018, sute de firme și-au pus lacăt pe ușă. Municipiul ce cu onor este condus de către Excelenţa Sa, Maestrul Emil Boc, se află în topul județelor cu cel mai mare număr de firme care și-au suspendat activitatea în prima jumătate a anului. Primul loc îl ocupă Bucureștiul, cu 1.037 de firme, urmează Bihorul, cu 419, și Clujul, cu 369. La nivel național, numărul total al firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 30,81% faţă de perioada similară din 2017, de la 6.394 firme la 8.364 firme, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Dar zic că să ziceţi mulţumesc frumos că nu sunteţi investitor strategic! Căci, cu cât pita e mai mare, şi firimiturile sunt de presupus a fi mai multe. Şi orice om din sfera deciziei politice sau administrative s-ar bucura să apuce să vă ciugulească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *