Diete

Borsul din tarate

Multe gospodine trateaza cu destula indiferenta taratele. Si gresesc. De ce? Pentru ca taratele sunt foarte bogate in vitamine, enzime, saruri minerale, oligoelemente si fibre vegetale. Retineti: 90 % din toate acestea se gasesc in tarate, si nu in bobul de grau, asa cum multi oameni cred.

 

 

Dar si taratele de porumb inmagazineaza ulei volatile, saruri de potasiu si calciu, cateva vitamine, din care mai importante sunt B, C, E si K, la care se mai adauga glucide, proteine etc. Reamintim toate acestea pentru a arata gospodinelor ce importanta are borsul intr-o gospodarie, mai ales cand este preparat din tarate de grau si porumb. Gospodinele de la oras pot gasi acest amestec pentru prepararea borsului in magazinele alimentare sau cele naturiste.

 

 

Prepararea borsului

Cu gust acrisor inconfundabil, intepator la limba si tulbure ca o bere nefiltrata, borsul are nu numai proprietati culinare ci si tamaduitoare. Iata una dintre retetele cele mai cunoscute de preparare:

 

 

Ingrediente: 1 cana de husti (zatul care se lasape fundul borcanului cand faci bors) sau 2 linguri de drojdie de bere (cand il prepari prima data); 500 g tarate de grau si 300 g malai (de preferat tot tarate); 1 lamaie; 2-3 felii de paine neagra; 4-5 frunze de visin; cateva frunze de leustean; 5-6 litri de apa.

 

 

Mod de preparare. Fierbe mai intai apa, apoi pune intr-un borcan mai mare, de 10 l, de muraturi, toate ingredientele: taratele, malaiul, cana cu husti sau drojdia si feliile de paine. Toarna deasupra apa fierbinte si adauga frunzele de visin si leustean. Amesteca bine. Dupa 2-3 zile, daca borcanul cu compozitia este tinut la caldura, borsul e tocmai bun de folosit. Nu inainte de a fi strecurat si tras in sticle pentru utilizari ulterioare.

 

 

Dietoterapie

Borsul nu este pregatit doar pentru prepararea ciorbelor. El ne ajuta si la ameliorarea unor boli, care ne afecteaza viata de azi. Este vorba de toate afectiunile cronice si degenerative, tulburari vegetative, afectiuni neurologice, digestive, renale, hepatice, neuropsihice, intoxicatii, litiaza renala, diabet. De retinut ca borsul se “opune” cat poate accelerarii procesului de imbatranire, el fiind recomandat a fi consumat de toti oamenii.

 

 

Zeama de tarate de grau, bogat mineralizata este preferat a fi bauta in locul apei potabile de la robinet.

 

 

Trezirea cu bors. In medicina populara romaneasca, borsul preparat din tarate curate de grau era folosit ca metoda de revenire din stari de betie. Mai multe cani de bors consumate in timp relativ scurt au capacitatea de a-ti reda simturile si echilibrul daca ai pierdut numarul paharelor de alcool consumate. In plus, te trezeste din mahmureala si taie greata, eliminand mai rapid alcoolul din sange.

 

 

Energizant si depurativ. In special primavara, si nu numai, cand organismul este sufocat de toxinele acumulate pe timpul iernii din cauza alimentatiei bogate in grasimi si a lipsei aportului de legume si fructe, este foarte indicata o cura cu bors. Bea cate 2 pahare, de cate 3 ori pe zi, pentru eliminarea toxinelor, dar si pentru energizare. Este foarte bogat in vitamine, calciu, magneziu, zinc si selenium. Ajuta la scaderea glicemiei in cazul persoanelor care sufera de diabet, dar si la reglarea somnului. In cazul afectiunilor hepatobiliare, bea cate o cana de bors cu vreo 10-15 minute inainte de fiecare masa pentru favorizarea digestiei.

 

 

In artroza genunchiului se recomanda saculete cu tarate de grau, care vindeca si calmeaza durerile. Iata cum procedati: amestecati 3 linguri de tarate cu putin otet de mere; dati in clocot compozitia; dupa ce s-a racit, se umple cu el un saculet din panza de in si se aplica pe locul inflamat sau dureros, invelind saculetul intr-un prosop. Inflamatia dispare, iar durerile se atenueaza.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *