BORHANCI. Când se va apuca Primăria de marea extindere a străzii?

Lărgirea ori supra lărgirea străzii Borhanci a crescut asemenea unui bulgăre de zăpadă de la o lună la alta, anii s-au împotmolit în promisiunile administrației locale, până când marea extindere s-a topit. Proiectul legislativ a trecut de Senat încă de la sfârșitul lunii octombrie. De atunci, propunerea legislativă privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca este trimisă la Cameră pentru dezbatere. 

După cum apreciază Sorin Moldovan, unul dintre inițiatorii acestui demers, între timp au mai fost înregistrate câteva etape care, din păcate, nu au încăput încă pe site-ul oficial al Camerei Deputaților.

 Parcursul legislativ al proiectului poate fi urmărit aici. 

CITEȘTE ȘI: Când va deveni extinderea străzii Borhanci, „lege”? 

În urmă cu două luni, atunci când proiectul era aprobat tacit în Senat, inițiatorul își exprima speranța că propunerea legislativă va deveni literă de lege în acest an. 

Acum, proiectul a trecut de Comisia de Administrație, a obținut un pre-raport în Comisia de Agricultură, urmând să beneficieze și de avizele Comisiei de Învățământ și Juridice din Camera Deputaților.

În principiu, după cum apreciază Sorin Moldovan, etapele pe care le mai are de parcurs acest proiect vital pentru extinderea arterei Borhanciului, acolo unde traficul este zilnic gâtuit, pot dura câteva zile. Dar acesta nu a oferit o estimare a termenului de finalizare după care, într-adevăr, lărgirea străzii Borhanci să încapă pe masa municipalității clujene. 

Sărbătorile vin...

CITEȘTE ȘITraficul din Brâncuși este paralizat. Ce soluție au găsit „specialiștii” din Primărie?

Prin urmare, cel mai probabil la începutul noului an, din ianuarie 2020, Primăria municipiului Cluj-Napoca se va putea apuca de treabă, fără a mai invoca scuze cunoscute deja de toți localnicii din zonă, tergiversări ce nu pot fi servite, oricum, drept explicații. 

Va fi capabilă administrația locală să realizeze măcar un proiect de extindere a unei străzi, în contextul în care pământul Borhanciului a cam început să o ia la vale?! 

CITEȘTE ȘI2,4 milioane lei costă repararea unei bucăți de drum surpată pe Calea Borhanci. Centura de Diamant și drumul cu patru benzi din Lomb, alte eșecuri cauzate de alunecările de teren - VIDEO

Deocamdată, singura soluție la care a apelat muncipalitatea clujeană a fost cât se poate de banală:

a „plantat” un agent rutier, care indiferent de condițiile vitrege, este nevoit să dirijeze traficul în zonă în fiecare dimineață. 

Din vară și până în iarnă... soluții a la Cluj.

De fapt, tema nu e deloc nouă, iar povestea pe care Emil Boc o tot spune de câțiva ani este aceeași:

Guvernul României este responsabil de eșecul acestui proiect, executiv ce nu vrea să dea în administrarea municipiului Cluj-Napoca această stradă, Borhanci. 

Culmea, pe această stradă cu un statut incert, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, vrea să realizeze Spitalul Pediatric Monobloc. 

CITEȘTE ȘI: AICI va construi Alin Tișe Spitalul Monobloc. BORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO

Exact cu un an în urmă, Ziar de Cluj semnala că scenariul din Bună Ziua se repetă în Borhanci. 

CITEȘTE ȘI: Un singur bai cu strada Borhanciului. Boc: “Este o porțiune de teren care ține de Guvern”. Scenariul din Bună Ziua se repetă în Borhanci

În continuare, amenajarea unui sens giratoriu și lărgirea străzii la intrarea în Borhanci nu se pot face din cauza problemelor legate de proprietatea terenului.

S-a mai scurs un an.

Situația este asemănătoare cu cea din Bună Ziua, unde de doi ani de zile lucrările de lărgire a străzii au tot fost amânate...

Aceasta este singura problemă care, de fapt, încurcă planurile Primăriei Cluj-Napoca de a dezvolta zona Borhanci.

Acum, pe final de an, problemele birocratice în privința acestei zone nu au fost încă rezolvate.

Poate în noul an, administrația Boc va avea mai mult noroc. 

Despre ne-norocul localnicilor din zona Borhanciului nu vă mai spunem nimic: durează deja de prea mulți ani. 

Oricum ar fi, din momentul în care terenul va intra în administrarea municipalității clujene, slujbașii din administrație nu vor mai avea scuze. 

Când vor avea și clujenii din Borhanci parte de o stradă supralărgită, astfel încât să poată fi practicabilă, cu suficiente benzi de circulație, cu trotuare moderne și alte utilități absolut necesare, ei bine, asupra acestui aspect Primăria ezită să se pronunțe. 

Deși, dacă luăm în considerare că anul ce vine este unul electoral, cel mai probabil că strada Borhanci va fi mega extinsă cu niscaiva promisiuni. 

 

 

 

Adauga comentariu