Bonele lui Dan Tarcea și programele sociale ale liberalilor clujeni: „Nu facem față natalității cu numărul de creșe pe care trebuie să le construim”

O fatalitate. Situația demografică este un dezastru, iar ecoul-lui-emil-boc Dan Tarcea explică cum Primăria Cluj-Napoca nu poate face față natalității crescute. Din păcate, nu este vorba de o aberație, ci de o declarație a viceprimarului din Cluj-Napoca. Astfel, părinții n-au decât să se gândească de două ori înainte de a-și planifica un copil. Cât de aiuritor poate suna această afirmație, totuși lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Marea provocare a muncipalității în materie de educație? Terenurile.

Mai bine zis, lipsa acestora. Cu alte cuvinte, în ultimii ani, după cum mărturisește Tarcea, administrația locală a reușit să dea în folosință 2 creșe.

Deci, în câțiva ani, doar două creșe cu câte cca 90 de locuri. De bună seamă, e vorba de o sinucidere. De o blocare a oricărui proiect ce ar viza creșterea natalității.

În loc să bifeze noi creșe, municipalitatea s-a apucat de împărțit bani: 250 de lei pentru familiile care nu au reușit să obțină un loc în creșă. 

Pentru un venit situat între 3000 și 3500 de lei, Primăria oferă un sprijin de 250 de lei, așa, în bătaie de joc. 

Pentru un venit sub 1500 de lei – care nici nu poate fi numit „venit”, ci leafă de supraviețuire – Primăria oferă până la 750 de lei. 

Ce poți face în atare condiții, nici Dan Tarcea nu știe întrucât cea mai mare provocare pentru municipalitatea se referă la identificarea terenurilor pe care pot fi ridicate noi creșe.

NU RATA BocoBona e degeaba. Îl ajută doar pe Boc să-și crească imaginea

Într-un oraș în care samsarii imobiliari construiesc în neștire ansambluri imobiliare, fără utilități aferente, fără spații verzi și alte facițități absolut necesare, doar blocuri-domitor, Primăria nu poate identifica terenuri de utilitate publică!

Dar revenind la bonele Primăriei, acestea trebuie să fie acreditate, calificate, iar serviciile trebuie încheiate pe baza unui contract.

Cum, nu știați? Este o lipsă acută de bone. Pur și simplu acestea sunt greu de găsit. 

CITEȘTE INTEGRAL: În Cluj avem 3 (TREI) BONE înregistrate! Să le subvenționăm până nu mai putem

Astfel, după ce veți fi parcurs toți pașii birocratici și vă veți fi dotat cu toate hârțoagele necesare, abia atunci Primăria vă va oferi retroactiv, pe baza actelor doveditoare depuse la dosar, cei 250 de lei drept sprijin în scârbă.

Dar să-l ascultăm pe Dan Tarcea, viceprimarul pasionat de trotinete:

„Nu se acoperă costul integral al bonei, pentru că nu putem să facem acest lucru.

Dar, în schimb, am stabilit niște limite de sume până la care pot să intre, pentru că este un program social acesta, și practic, pentru un venit de până la 3500 de lei pe membru de familie, pot să primească ajutor din partea Primăriei, pentru bonă.

Între 3000-3500 lei suma este de 250 de lei ajutor pentru bonă.

Iar sub 1500 de lei se oferă suma de 750 de lei.

Bona trebuie să fie acreditată, să existe un contract cu o firmă în care să fie acreditată ca și bonă pentru a putea să lucreze ca și bonă.

Nu poate fi bonă, vecina. Sau nu poate fi bonă, bunica. 

Am discutat cu domnul deputat Florin Roman, este deputat PNL, pentru a face un proiect de lege și a ne ajuta în această direcție ca să fie reglementată prin lege această decizie pe care noi am luat-o și să fie mult mai facilă, să fie mult mai ușor de implementat la nivelul întregii țări”, a declarat Dan Tarcea în cadrul unei emisiuni fără audiență. 
 

Haideți să descifrăm ce spune acest domn, ajuns de câțiva ani viceprimar:

adică Primăria în care muncește nu este capabilă să construiască măcar pe an o creșă cu 90 de locuri, în schimb liberalul pune umărul la reglemetarea prin lege.

Ce face Partidul Național Liberal atunci când are guvernarea locală la degetul mic de peste 16 ani de zile și nu poate construi creșe?

Naște un program social-liberal, după care se apucă de modificat legile. 

Când liberalii clujeni nu se pot conforma legilor existente, atunci concep una nouă, după chipul și asemănarea lor.

Programe social-liberale....

„Ca să poți să construiești o creșă de la zero înseamnă, în primul rând, să identifici terenul.

Ori noi, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, avem o problemă cu identificarea terenurilor.

Avem nevoie de terenuri pentru creșe, avem nevoie de terenuri pentru grădinițe, pentru școli, pentru locuințe sociale, pentru parkinguri, pentru spații verzi, pentru locuri de joacă, pentru baze sportive. Și avem o reală problemă cu aceste terenuri. Și nu putem face expropriere pentru a construi creșe, școli și grădinițe”, a adăugat Tarcea.

Aceeași problemă pe care municipalitatea n-a reușit s-o rezolve nici chiar după ce au trecut peste zece ani de guvernare liberală locală: terenurile și exproprierile, călcâiul lui Ahile pentru Primăria Cluj-Napoca.
 
Am reușit să construim 2 creșe în ultimii ani la Cluj-Napoca.

Mai avem una în fază avansată, sperăm la anul să-i putem da drumul. 

Dar nu facem față natalității, să spun așa, cu numărul de creșe pe care trebuie să le construim. 

De aceea am mers pe mai multe paliere: de a construi noi, cu banii municipalității.

De a impune celor care fac dezvoltări imobiliare să construiască creșe, în regim privat, să le construiască și să le folosească, pentru că pe noi nu ne interesează dacă sunt creșele de stat sau dacă sunt creșele private, important ca să dea această funcțiune celor care au nevoie de ea.

Am încercat să găsim această formulă, tot în urma consultărilor pe care am avut-o (sic!) cu societatea civilă, încât să putem da un ajutor celor care nu au reușit să-și înscrie copilașul la creșă”, a mai perorat Tarcea.

Deci, important rămâne să fie bifate niște creșe acolo, nu contează de care, private sau de stat. Să aibă și Primăria cu ce se lăuda. 

Pe noi nu ne interesează dacă sunt creșele de stat sau dacă sunt creșele private, important ca să dea această funcțiune celor care au nevoie de ea.

Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică pentru stabilirea Metodologiei de acordare a ajutorului pentru plata bonelor. Etapa consultării publice are loc în perioada 20 august – 4 septembrie 2019.

 

sursa foto: captură dan tarcea/pagina personala de facebook

Adauga comentariu