In vizor

Bolnavii dependenti de dializa din Cluj sunt la cheremul clinicilor private

Centrul de dializa Fresenius NephroCare din Dej nu se va inchide, au spus astazi reprezentantii companiei in fata bolnavilor al caror tratament depinde de functionarea acestui centru. In ultimele zile, cativa dintre cei 39 de pacienti ai centrului au fost in greva foamei, din cauza situatiei disperate. Cei care sufera de insuficienta renala depind de centrele medicale private, care ofera servicii de dializa decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. La Cluj, un singur spital de stat ofera servicii de dializa, numarul aparatelor fiind insuficient pentru bolnavii din tot judetul.

Saptamana trecuta, 40 de persoane dependente de dializa din Dej s-au aflat intr-o situatie disperata: singurul centru unde puteau sa faca sedintele de dializa, de care acesti bolnavi sunt dependenti, a fost pe punctual de a se inchide. Intre timp, astazi, reprezentantii companiei furnizoare de servicii medicale le-au spus pacientilor ca centrul nu se va inchide. Cel putin deocamdata.

Unul dintre bolnavii de aici, Vasile Bunea a declarat pentru Ziar de Cluj ca reprezentantii centrului de dializa de la Dej le-au dat astazi o veste buna.

“Suntem in discutie cu conducerea generala a companiei, care incearca sa gaseasca solutii. Centrul nu se va desfiinta, deocamdata”, a declarat Vasile Bunea.

Situatia de la Dej este una grava, 39 de bolnavi depinzand de serviciile de dializa ale centrului. Conducerea clinicii private a anuntat, saptamana trecuta, ca centrul din Dej este in pericol de a se inchide, astfel ca bolnavii au protestat, iar cativa dintre ei au recurs la greva foamei.

“Speram sa ramana asa. Au fost mai multe persoane in greva foamei, printre care si eu”, a mai spus Vasile Bunea.

Reprezentantii Fresenius NephroCare nu au putut fi contactati, pentru a comenta aceasta situatie. Acestia vor avea o intalnire si cu prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, in cursul zilei de astazi, ocazie cu care se va discuta situatia centrului de dializa din Dej.

Fresenius spune ca nu are bani, dar in 2012 a avut profit de 4 milioane de dolari

Fresenius da vina pe probleme financiare pentru situatia centrului din Dej, dar a avut un profit de patru milioane de dolari anul trecut. Mai mult, tratamentul acestor bolnavi este sustinut, in cea mai mare parte, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Suma decontata pentru o sedinta de dializa este de 110 euro, cu tot cu transportul pacientului.

La sfarsitul saptamanii trecute, Fresenius a transmis un comunicat de presa, in care precizau ca, in prezent, se analizeaza datele legate de functionarea in continuare a centrului de dializa din Dej, “avand in vedere problemele financiare si de disponibilitate a personalului medical calificat din regiune”.

In document se mai precizeaza faptul ca, incepand din anul 2011, de la preluarea centrului de dializa, Fresenius NephroCare a sustinut financiar constant desfasurarea activitatii si tratamentul pacientilor, inclusiv al celor care nu sunt cuprinsi in contractul cu Casa Nationala de Ajutor de Sanatate.

“Pe langa limitarile bugetare ale programului national , care nu au permis includerea tuturor pacientilor in contract si nici actualizarea tarifului la cursul Euro-Ron al bugetului de stat, ne confruntam si cu o disponibilitate scazuta a personalului medical calificat in regiune, astfel incat exista dificultati in acoperirea orelor de tratament. Astfel, in centrul din Dej, atat in 2012, cat si in 2013 , peste 10% din pacienti nu au fost  inclusi in contract.  In acest moment, in Dej sunt 39 de pacienti in tratament , din care 5 nu sunt inclusi in contract. Indiferent de includerea sau nu in contract, ne-am asumat tratamentul tuturor pacientilor, nediscriminatoriu si la cel mai inalt standard de calitate. La scara nationala, in 2012 , din cei peste 4500 de bolnavi tratati in cele 34 de centre,  cca 300 nu au fost inclusi in contractele cu CNAS, costul tratamentului acestora fiind sustinut de catre companie”.

In realitate, furnizorul de echipamente si consumabile pentru hemodializa si dializa peritoneala Fresenius se apropie de monopol pe piata nu numai in judetul Cluj, ci si in tara. Pe langa centrul din Dej, compania mare are in administrare alte doua centre medicale private din judetul nostru: Nefromed Dialisys Center din Cluj-Napoca si Potaissa Renal Care, din Turda.

Cat priveste “problema financiara” invocata de Fresenius, compania a obtinut anul trecut un profit net de patru milioane dolari, cu 21% mai mare fata de castigul din 2011, la venituri de 39,2 milioane dolari, in crestere cu 5,6%, potrivit datelor grupului german FMC, din care face parte.

Pacientii dependenti de dializa se trateaza in clinicile private

Majoritatea serviciilor de dializa din Romania sunt realizate la clinici private. Ziar de Cluj a realizat o analiza pentru judetul Cluj. Astfel, in spitalele de stat, numai la Spitalul Municipal Clujana se ofera servicii de dializa. Potrivit managerului spitalului, dr. Nicolae Constantea, in prezent aici sunt tratati 40 de bolnavi.

“Noi lucram in doua ture, ar fi greu sa preluam toti bolnavii de la Dej. Am putea prelua cativa dintre ei”, a declarat dr. Nicolae Constantea.

Nefromed Dialisys Center este una dintre cele patru clinici private de dializa din judetul Cluj. Dr. Ioan Pitiu, coordonatorul centrului, sustine ca aici sunt tratati 185 de pacienti. Clinica Nefromed tine, administrativ, tot de Fresenius NefroCare.

La Turda mai functioneaza un centru privat, Potaissa Renal Care – inaugurat in 2011. Capacitatea centrului de dializa este de 120 de locuri si deserveste bolnavi din Campeni, Abrud, Turda si restul judetului Cluj. Potaissa Renal Care are acelasi sediu social cu Fresenius Medical Care Romania, potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice. Cu alte cuvinte, si acest centru de dializa este controlat tot de catre compania Fresenius.

Centrul Rena Clinic a fost infiintat la Cluj-Napoca in 2009 si dispune de 13 posturi de dializa. Centrul functioneaza 16 ore pe zi, de luni pana sambata, cu sase medici nefrologi si internisti.

De asemenea, Spitalul Clinic de Pediatrie si Clinica de Nefrologie au cate un microcentru pentru dializa persoanelor internate.

Inchiderea centrului de dializa din Dej ar insemna, pe langa problemele de sanatate, si o problema de transport pentru acesti pacienti, care din doua in doua zile depind de sedinta de dializa.

Emanuel Ungureanu, directorul Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie “Claudia Safta”, care se ocupa de peste un deceniu de ajutorarea tinerilor dependenti de dializa, considera ca este necesara existenta unui centru de dializa cat mai aproape de domiciliul bolnavilor.

“Este inadmisibil ca un oras ca Dejul sa nu aiba un centru de dializa. Empatizez cu pacientii centrului din Dej, calatoria pana la Cluj-Napoca ar insemna un efort si stres in plus. Nu poti sa acuzi firma, ei au investit, vor sa isi recupereze banii, dar statul trebuie sa gaseasca solutii de management ca in situatii de criza sa ofere un centru cat mai aproape de domiciliu. Naveta ar fi extrem de solicitanta pentru ei, dar sper din toata inima ca vor veni la centrele din Cluj. Nu isi pot permite sa nu faca dializa, daca refuza o data mor prin sufocare”, a explicat Ungureanu.

“Cei mai multi fac dializa o data la doua zile. O sedinta dureaza intre 3 ore si 4 ore si costa 110 euro cu tot cu transportul pacientului. Costurile sunt decontate de Casa de Asigurari”, a subliniat Ungureanu.

Cine este Fresenius Medical Care

Fresenius Medical Care Romania are o retea nationala de 35 de centre de dializa si un portofoliu de echipamente şi consumabile destinate tratamentului insuficientei renale cronice (hemodializa si dializa peritoneala), a insuficientei renale acute (terapii de supleere renala continua) si a insuficientei hepatice.

In 2011, Fresenius a preluat opt clinici de dializa de la grupul de servicii medicale Euromedic International.

Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt IHS (International Healthcare Systems) Romania şi compania germană Diaverum, care a preluat anul trecut clinicile de dializa ale Polisano.

In Romania, aproape 10.000 de pacienti se afla sub tratament prin hemodializa si dializa peritoneala, majoritatea apeland la serviciile private. Tratamentul de dializa este decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, printr-un Program National.

Foto: dejeanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *