In vizor

BOLNAVII CRONICI încă nu au acces la MEDICI și la TRATAMENTE. Ungureanu:”Sistemul sanitar să-și aducă aminte că pe planetă nu există doar COVID”

Accesul pacienților cronici în spitale pentru tratamente și investigații se face în continuare cu dificultate. Două asociații de pacienți atrag din nou atenția asupra faptului că situația pentru acești bolnavi devine critică. Pacienții nu știu cui să se adreseze, adesea sunt refuzați de spitale, evită să meargă la medic pentru că sunt o categorie de risc în cazul infectării cu COVID-19, iar bolile lor se agravează de la o zi la alta. 

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atenționează asupra scăderii numărului de români testați și diagnosticați cu hepatite în ultimele luni, dar și în ceea ce privești procentul mic al pacienților care au intrat pe tratament comparativ cu alți ani. 

”Cea mai mare problemă a pacienților cu afecțiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament și la medicul specialist. Situația devine critică! Avem din ce în ce mai multe plângeri de la bolnavi, în special cei cronici, care nu știu cum să acționeze în lipsa unor informații constante și clare din partea autorităților. Încurajăm pacienții să-și contactez medicul curant (infecționist sau gastroenterolog) și să stabilească cea mai bună soluție pentru a avea acces la tratament în condiții de siguranță, mai ales în cazul investigațiilor ce trebuie realizate în spital. Cu ocazia Zilei Mondiale  de Luptă împotriva Hepatitelor facem apel la mobilizarea tuturor celor implicați, pentru ca, împreună, să reușim să scoatem această boală din viețile noastre. România a implementat multe lucruri bune în ultimii ani și este păcat să nu continuăm aceste eforturi,” declară Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNMB) şi Federaţia Română pentru Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM) solicită autorităţilor recomandări pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, ca evaluarea lor să aibă loc în timp util.

„Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriaşă asupra pacienţilor care trăiesc cu diabet zaharat şi a medicilor care îi îngrijesc, limitând posibilitatea de a se vedea faţă în faţă. Pacientul cu diabet zaharat de tip 2 depinde de scheme de tratament stricte şi un stil de viaţă disciplinat, care trebuie să ţină cont de orice modificare în evoluţia bolii. Aproape jumătate de an fără o evaluare completă a diabetului înseamnă foarte mult, mai ales pentru cei care au nevoie de un management complex al bolii care necesită în cele mai multe cazuri o schimbare a schemei de tratament şi o atenţie sporită pentru stilul de viaţă,” a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu.

Emanuel Ungureanu a declarat pentru Ziar de Cluj că această situație este prost gestionată de către guvernanți. Spitalele au fost golite iar bolnavii care suferă de alte afecțiuni nu mai sunt primiți în spitale ca și cum s-ar fi uitat că există și alte boli nu doar COVID-19. De asemenea, România a făcut prea puține teste, ajungându-se astfel la focare de infecție în spitalele din toată țara.

”Marea provocare pentru sistemul sanitar la această oră este să-și aducă aminte că pe planetă nu există doar COVID și că dreptul la viață și la sănătate a altor pacienți cu alte afecțiuni este sacru. Este la fel de inviolabil ca dreptul unui pacient care are COVID. Faptul că se golesc spitalele pentru a face loc celor bolnavi de COVID creează o imensă frustrare în rândul populației care are alte afecțiuni. Sunt sunat zilnic de patru-cinci ori cu situații din Cluj, Alba, Iași, Târgoviște, București de către pacienți care ori sunt dați afară din spitale și amânați cu intervențiile chirurgicale, ori nu sunt lăsați să intre în spitale pentru alte afecțiuni decât COVID-19.

Ministerul Sănătăţii, prin Comisia de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a emis la începutul stării de urgenţă un set de recomandări care subliniază importanţa menţinerii în permanenţă a legăturii cu specialistul diabetolog şi medicul de familie, însă realitatea determinată de pandemie este diferită

Dintr-o evaluare rapidă realizată de UNICEF România, peste 60% dintre cei intervievaţi consideră că accesul la servicii medicale a fost dificil în pandemie din cauza a trei bariere principale: accesul la medicul de familie, accesul în spitale şi teama de a intra în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, menţionează COPAC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *