Sanatate

Bolile digestive

Aparatul digestiv poate fi afectat de boli foarte diverse. Unele sunt benigne, cum este sindromul de colon iritabil de exemplu, altele sunt foarte grave, de exemplu ciroza hepatica sau cancerul de colon. Toate organele aparatului digestiv pot fi afectate: tubul digestiv in sine (cavitate bucala, faringe, esofag, stomac, intestine subtire, colon, rect si anus), precum si organele anexe (ficat, pancreas, vezica biliara).

Gastritele reprezinta inflamatii ale mucoasei stomacului. Ele pot aparea brusc (forma acuta) sau se dezvolta lent pe perioade indelungate (forma cronica). Gastritele sunt produse de actiunea iritanta a medicamentelor (aspirina sau antiinflamatoarele), a alcoolului si a tutunului. Bacteria “Helicobacter pylori” ar putea favoriza gastritele prin cresterea cantitatii de acid clorhidric secretat de stomac. Simptomele sunt reprezentate in primul rand de dureri, declansate sau agravate de mese, si de greata sau de varsaturi. Ele se aseamana cu cele din ulcer, ceea ce poate sa creeze dificultati in stabilirea diagnosticului.

Tratamentul gastritelor se bazeaza pe masuri de profilaxie. Trebuie evitate bauturile alcoolice, fumatul, alimentele iritante, precum condimentele, medicamentele antiinflamatoare sau aspirina. Pansamentele gastrice sunt utile pentru a calma rapid durerile. Infectiile cu “Helicobacter” sunt tratate cu antibiotice, dar sunt destul de rezistente.

Ulcerul reprezinta o leziune a mucoasei stomacului si, mai frecvent, a duodenului (prima parte a intestinului subtire). Simptomul principal este durerea in partea de sus a abdomenului, asemanatoare unei crampe sau arsuri. Aceasta survine la 2-3 ore dupa mese si este ameliorata dupa ingestia de alimente. Ea se manifesta prin crize care dureaza 2-3 saptamani, urmate de perioade cand totul pare sa intre in normal (perioade de alcalmie). Durerea este insotita cateodata de greata sau varsaturi. Inca nu se cunoaste cauza exacta a ulcerului, dar bacteria “Heliobacter pylori” ar putea favoriza dezvoltarea sa, ca si in cazul gastritelor.

Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice si de diferite medicamente capabile sa calmeze durerea. Cateodata, e necesar si tratamentul chirurgical, in special la persoanele la care ulcerul persista si/sau prezinta risc de hemoragie.

Hepatitele sunt afectiunile cele mai frecvente ale ficatului, cel mai adesea datorate unor virusuri. Primele simptome sunt greata si varsaturile, iar apoi apare icterul. In marea lor majoritate, hepatitele sunt benigne. Tratamentul consta in repaus si abtinerea de la consumul oricarei bauturi alcoolice. Hepatitele virale B si C pot evolua spre o forma cronica si necesita tratament cu medicamente, in special interferon.

Ciroza se caracterizeaza prin leziuni difuze la nivelul ficatului. Celulele sunt distruse si inlocuite cu tesut fibros (scleroza). De cele mai multe ori ea este cauzata de consumul de bauturi alcoolice, dar poate sa apara si ca urmare a evolutiei unei hepatite cronice. Primul semn caracteristic este aparitia unui revarsat lichidian intre foitele ce captusesc peretele abdominal (peritoneu); acesta apare marit in volum si balonat (ascita). Ulterior pot aparea hemoragii digestive foarte grave. Ultimul stadiu se poate manifesta prin icter, hemoragii difuze si prin coma care se agraveaza progresiv. Ciroza, odata instalata, este ireversibila.

Cancerul de colon este unul dintre cancerele cele mai raspandite in tarile industrializate. Primele semne sunt de ordin digestiv: constipatie, diaree, dureri abdominale sau prezenta de sange in materiile fecale. Apoi apar: febra, oboseala si o deteriorare a starii generale. Tratamentul este chirurgical. El consta in inlaturarea portiunii de intestine atinsa de tumora. El e cu atat mai eficace, cu cat e realizat mai din timp. De aceea este extrem de importanta depistarea cancerului de colon cat mai devreme.

Sindromul de colon iritabil este o afectiune cronica si se datoreaza unei perturbari a mobilitatii intestinului gros, fara sa existe o cauza organica. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni digestive. Simptomele, accentuate adesea de anxietate si stres, sunt reprezentate de dureri abdominale, balonari si tulburari de transit intestinal (constipatie, diaree sau ambele alternand). Ele se pot atenua sau pot disparea pe perioade indelungate pentru ca apoi sa reapara oricand in cursul vietii. E vorba mai mult de o stare decat de o boala adevarata; cu exceptia acestor simptome, persoanele afectate au o stare buna de sanatate. Tratamentul se bazeaza pe schimbarea alimentatiei, pe relaxare pe o medicatie antispastica.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *