Sanatate

Bolile articulare

Sub peste 100 de forme, bolile articulare reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale in lume. Cele mai obisnuite sunt osteoartrita, poliartrita reumatoida, artrita infectioasa si guta. Majoritatea suferintelor articulare determinate de inflamatie sunt denumite artrite, de la grecescul arthrom = articulatie si it is = inflamatie.

 

 

Semnele de recunoastere includ urmatoarele aspecte:

–    inflamarea uneia sau mai multor articulatii;
–    rigiditate matinala prelungita;
–    dureri recurente sau sensibilitate dureroasa articulara;
–    imposibilitatea de a misca normal o articulatie;
–    inrosirea si caldura locale obiectivate la nivelul unei articulatii;
–    febra nejustificata, scadere in greutate corporala sau slabiciune asociate cu durerea articulara.

 

 

Oricare dintre aceste semne, daca au aparut de curand, dar dureaza mai mult de 2 saptamani necesita evaluare medicala prompta. Distingerea bolilor articulare de simpla sensibilitate sau durere (reumatism) este importanta in tratamentul corect al bolii.

 

 

Osteoartroza

Asociata cu suprasolicitare si uzura fireasca la nivelul articulatiilor. Se poate datora unui dezechilibru enzimatic. Frecventa la persoane mai in varsta de 50 de ani; rara la tineri, exceptie facand o articulatie deja lezata.

 

Simptome:

–    Durere la nivelul unei articulatii dupa mobilizare.
–    Disconfort la nivelul unei articulatii precedand sau in timpul schimbarilor de vreme.
–    Inflamatia si pierderea flezibilitatii articulatiei.
–    Nodozitati osoase la articulatiile degetelor.
–    Sensibilitatea dureroasa este obisnuita. Inrosirea si caldura locala sunt rare.

 

De obicei nu este grava. Nu dispare, chiar daca durerea poate aparea sau disparea. Deformarile apar numai in cazuri rare. Articulatii cum sunt soldul sau genunchiul se pot deteriora pana la stadiul de inlocuire  chirurgicala. Varsta este factorul cel mai semnificativ.

 

Poliartrita reumatoida

Este cea mai cunoscuta forma de artrita inflamatorie. Cel mai frecvent apare intre 20 si 50 de ani. Determinata probabil de agresiunea propriului sistem imun asupra tesutului ce captuseste articulatia.

 

Simptome:

–    Durere si inflamare a articulatiilor mici ale mainilor si picioartelor.
–    Sensibilitate si rigiditate, mai ales dimineata devreme sau dupa perioade de repaus.
–    Articulatiile afectate sunt umflate si calde in afectarea de debut si in acutizarle ulterioare.

 

 

Este cea mai debilitanta forma de artrita ce determina frecvent deformari articulare. Unele persoane prezinta transpiratii si febra, pe langa scaderea puterii musculaturii articulatiei afectate. Deseori cronica, desi apare si dispare.

 

 

Artrita infectioasa

Agentii infectiosi include bacterii si virusuri. Pot fi complicatii ale bolillor cu transmitere sexuala. Pot aparea la oricine.

Simpotome:

–    Durere si rigiditate la nivelul unei articulatii, de obicei genunchi, umar, sold, glezna, cot, degetele mainii sau incheietura pumnului.
–    Febra, frisoane si slabiciune.
–    Se poate asocial cu o eruptie.

 

 

In majoritatea cazurilor, diagnosticul promt si tratamentul unei infectii la nivelul articulatiei au drept rezultat rapida si completa vindecare.

 

Guta

Cristale de acid uric ce se formeaza in articulatie este cauza principala. Majoritatea pacientilor sunt barbate cu varsta peste 40 de ani. Simptomul principal: durere intensa cu debut brusc la nivelul unei singure articulatii, deseori la baza halucelului.

 

Cat de grava este? O inflamatie acuta poate fi tratata eficient. Dupa evolutia completa a unui atac inflamator, articulatia afectata isi revine, de obicei, la normal. Pot aparea recurente ce necesita tratament preventiv pentru scaderea acidului uric in sange.

 

 

Alte tipuri de artrita inflamatorie includ artrita psoriazica care apare la bolnavii de psoriazis, in special la articulatiile degetelor si picioarelor; sindromul Reiter, care, frecvent, se transmite prin contact sexual si se caracterizeaza prin dureri articulare, secretii pelviene, inflamatie dureroasa a ochiului si eruptie; spondiloza anchilopoietica, care afecteaza articulatiile coloanei si in cazuri avansate, determina rigiditatea si infexibilitatea coloanei vertebrale.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *