Reportaj

Bogdan Rosca-Zasmencu, noul redactor-sef Radio Cluj: trebuie sa intinerim publicul postului

La nici 39 de ani, Bogdan Rosca-Zasmencu este redactor-sef interimar al radioului public clujean si spune ca reteta succesului este munca asidua si pasiunea pentru meserie. Nu se sfieste sa vorbeasca despre relatia sa cu Florin Zaharescu, cel pe care l-a inlocuit in functie, despre scaderea postului in audiente sau prestatia jalnica a tinerilor care studiaza Jurnalismul la Cluj.

“Stiti cine este domnul Rosca? E noul domn director al nostru!”, spune cu respect portarul de la Radio Cluj cand trebuie sa conduca pe cineva in biroul acestuia. Domnul director nu e insa vreun personaj intepenit si gomos intr-un sobru costum, ci un tanar energic, imbracat casual care alearga dintr-un loc in altul prin incaperile izolate fonic din cladirea Radio Cluj din Grigorescu.

Bogdan Rosca-Zasmencu este clujean, este licentiat in Antropologie si Sociologie la Universitatea”Babes-Bolyai” si a facut un masterat la jurnalism, la specializarea Comunicare in epoca globalizarii. In decembrie, implineste 39 de ani, este casatorit si are un baietel de 7 ani.

“Sunt un mare colectionar de muzica, am acasa o fonoteca mare de tot. In principal, ascult muzica jazz, am o emisiune “Jazz la Radio Cluj”, mostenita de la unul din mentorii sai, regretatul Constantin Colhon. Eram prieteni, schimbam discuri. Eram colectionar si inainte de 89, mai prindeam cate un disc de vinil de unde se putea. Familia mea a avut o prietenie foarte frumoasa cu primul baterist de la Semnal M, medicul Dan Igretiu. In casa mea se asculta multa muzica. Sunt mare amator de rock clasic, Pink Floyd, Led Zeppelin si de jazz. Mai nou, fiindca imi face bine si ma relaxeaza, sunt un fidel client al Filarmonicii clujene”, isi dezvaluie directorul pasiunile.

Despre concertele de acolo, Rosca se declara unul dintre cei mai guralivi jurnalisti cand vine vorba de lipsa Centrului Cultural Transilvania, idee pe care o sustine si crede ca Clujul cultural are nevoie de sala respectiva mai mult decat orice.

Inainte de a calca pragul radioului public clujean, Bogdan Rosca Zasmencu a visat la o cariera de medic.

“Am dat de doua ori la Medicina. Tatal meu a fost medic, conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” si medic ginecolog. Am ajuns la radio printr-o pura intamplare, in 1995. L-am cunoscut pe unul din actualii mei angajati, Ovidiu Moldovan, si el mi-a zis ca au nevoie la radio de oameni. Am venit si am ramas. Eu cred ca lucrurile astea erau scrise. Intotdeauna am fost un tip atasat de sunet, de aparatura audio, mi-e plina casa de CD-play-ere, pick-up-uri si altele de genul acesta, ca si de literatura”, explica Rosca.

Cariera lui a inceput la departamentul Actualitati.

“Faceam tot ce era nevoie. Mergeam la conferintele lui Iuliu Pacuraru, zis Peco, unul dintre fondatorii Partidului Democrat, primul lider local al Partidului Democrat. Nu intelegeam mare lucru, dar incercam sa pun informatiile cap la cap. Mergeam la tot felul subiecte sociale, am fost, de pilda, la conflictele de la catedrala Schimbarea la Fata. A fost urat, dar nu am fost socat. Am vazut multe apoi, am facut mult teren. Iubesc meseria de reporter. Pentru mine, sa fiu reporter e cea mai frumoasa chestiune dintr-o institutie de presa. Mi se pare meseria suprema si e cel mai bun loc din lume, mai ales in radio, in care poti sa iti exprimi creativitatea. Restul pozitiilor sunt mai administrative, mai riguroase, te rupi cumva de realitate. E mare nevoie de ele, dar nu mai esti un jurnalist de radio, ci un angajat care are anumite competente. Sa fii jurnalist la radio inseamna sa fii pe teren. Din pacate, nu mai am timp cat mi-as dori pentru asta, sa fac reportaje, sa mai fac o ancheta, sa fac reportaje, cu sunete si montaj’, marturiseste tanarul director.

Dintre toate subiectele abordate, se declara mai atasat de cel pe care l-a semnalat pe blogul sau, referitor la abuzurile de la un azil de batrani, constatate in urma internarii tatalui sau acolo. Subiectul a fost amplu redat de presa locala in acea vreme.

“L-am scris pe blog tocmai pentru ca nu voiam sa implic latura profesionala. E vorba de niste trairi personale, de atitudine. E o poveste care m-a marcat puternic, si ca om, si ca jurnalist”, marturiseste Bogdan Rosca-Zasmencu.

Despre deprinderea meseriei de jurnalist, Rosca spune ca a furat de la colegii mai vechi si a invatat multe in timpul muncii pe teren .
Au urmat alte functii: editor de stiri, de emisiuni, prezentator de stiri, coordonator. Termene de predare material, ascultat, paginare erau cateva din sarcinile care i s-au adaugat.

“Uneori e foarte greu sa ii coordonezi pe ceilalti. Mai trebuie sa ii scoti pe colegi din zona de confort, sa le explici de ce un anumit lucru ar trebui facut intr-un fel sau altul, sa dai explicatii de ce n-a intrat un material sau altul, e complicat. Din 2008, am inceput sa coordonez toata redactia. Am fost pus sa fac coordonarea intregii redactii in limba romana. Aici a fost si mai greu. M-am ghidat insa mereu dupa criterii profesionale foarte clare”, isi aminteste directorul.

Pasiunea pentru radio nu se manifesta doar prin colectionarea de aparate de radio, ci si prin consultarea periodica a literaturii de specialitate.

“Ascult posturi straine cum ar fi Planet Rock sau BBC Planet One. Ii ascult nu neaparat pentru ceea ce spun, sunt subiecte care nu ma intereseaza neaparat, nu imi influenteaza viata, dar invat in permanenta de la ei forme noi de exprimare, cum suna, cum insaileaza subiectele, cum curg”, puncteaza Rosca.

Urmatorul pas in cariera a fost functia de director intermar la Radio Cluj, ocupata de la 1 octombrie si “programata” pentru 30 de zile.

“Eram implicat professional. Nu pot sa zic ca aveam o asteptare in acest sens. Eu sunt pe principiul ca trebuie sa imi fac treaba acolo unde sunt. Cred in continuare in reusita prin perfomanta. Pe mine asta ma defineste ca om: sunt foarte constiincios, fara sa ma laud. Anul trecut am lansat Cluj FM, in momentul in care am separat emisia postului de radio. E un proiect in care am lucrat foarte mult, alaturi de cativa colegi. Au fost multe nopti nedormite si batai de cap, am renuntat la concediu atunci. Am fost crescut de parinti sa fiu constiincios, uneori mi-e ciuda ca imi fac prea multe griji, ma iau prea in serios”, povesteste tanarul.

Despre fostul director al institutiei, Florin Zaharescu, Rosca spune ca are o relatie foarte buna.

“Spre deosebire de alti colegi sau persoane care ii contesta calitatile, trebuie sa spun ca am avut si am o colaborare foarte buna cu el. Eu vin dintr-un mediu in care respectul pentru profesori, pentru invatatori este importanta. Si acum, la 39 de ani, daca ma intalnesc cu un profesor am emotii in fata lui. Domnul Zaharescu mi-a dat multe sanse de a arata ce pot”, spune el.

Cea mai mare provocare de pe scaunul de redactor-sef Radio Cluj?

“Lucrurile s-au schimbat putin fata de cum era atunci cand am venit eu aici. In anii aceia aveam o piata concurentiala slabuta. In momentul acela ne puteam permite unele chestii fara sa ne uitam la concurenta. Lucrurile astea s-au schimbat de atunci si, din pacate, Radio Cluj a pierdut niste locuri pe scara audientei. Cred ca cea mai mare provocare de aici e sa redevenim o voce foarte importanta in peisajul mediatic clujean si regional. Practic, cu logistica noastra si cu priceperea oamenilor trebuie sa punem mult mai mult. Daca te uiti la dotari, la ceea ce avem la dispozitie, trebuie devenim foarte eficienti si pe latura de marketing, de branding, vizibilitate, si, de ce nu, si pe latura financiara”, descrie noul director.

Cele 30 de zile in care ocupa scaunul de redactor-sef coincid cu perioada in care se lanseaza o noua grila. Aceasta implica niste modificari structurale in privinta incarcarii personalului si gestionarea resurselor radioului.

“Publicul tinta trebuie intinerit pentru Radio Cluj. Nu o sa sarim intr-o zona foarte tanara, dar imi doresc foarte mult sa fiu mai aproape de oamenii activi, de oamenii care au nevoie de informatie rapida, corecta si impartiala.

Suntem concurati la emisiunile de muzica populara de emisiuni ale altor posturi promoveaza un pseudofolclor. Nu sunt nici manele, dar nu e nici folclor. Cu toate riscurile, noi ramanem pe folclorul autentic, pe care insa il vom prezenta intr-o forma mult mai atractiva.

Sectiunea de limba maghiara e o componenta importanta a radioului nostru, un atu pe care trebuie sa stim cum sa il folosim”, si-a detaliat directorul planurile.

Radio Romania are de la 1 octombrie un nou regulament de organizare si functionare. Prin acesta, se instituie niste functii de conducere: manager, redactor sef, redactor sef adjunct si ele vor fi scoase la concurs. Se lucreaza la procedura, caiete de sarcini si vor fi concursuri. Bogdan Rosca-Zasmencu a precizat ca va participa la acest concurs.

“Facem parte din radioul public si avem o misiune. Noi trebuie sa deservim publicul si sa ii oferim informative pe toate palierele. Sa ne tinem de informare, educare, entertainment. Pentru asta trebuie sa avem audienta. Nu suntem dispusi sa facem orice pentru audienta, de la a difuza manele pana la bancuri indecent pe post. Noi trebuie sa respectam o eticheta, o verticalitate si o seriozitate care caracterizeaza Radio Romania de la inceputuri. Problema e ca trebuie sa ne reinventam putin felul in care servim mesajul publicului si suntem, clar, cu ochii si pe concurenta”, declara Rosca.

Cand vine vorba despre felul in care sunt pregatiti tinerii care studiaza jurnalismul, Bogdan Rosca-Zasmencu isi aminteste de momentul in care era nevoie sa angajeze oameni pentru site si s-a dat un test de cultura generala.

“Am fost uimit, siderat de cat de putin citesc oamenii astia. La intrebarea cate camere are Parlamentul Romaniei, un tanar a raspuns ca e doar una: Camera Deputatilor. L-am intrebat daca a auzit ce e Senatul, a auzit de el? Nu stia. Sunt necititi si, uneori, se intampla sa aiba si o atitudine gresita. Imi amintesc cand am inceput eu meseria asta. Stateam in studio, simteam ca inca nu stiu, ca trebuie sa aflu. Pe ei nu ii intereseaza, vin si intreaba direct ce salariu le dai. Poti sa iei niste bani, dar dovedeste ceva. Eu nu sunt manat de ratiuni financiare. Nu am cerut niciodata in viata mea marire de salariu. Mereu am zis, eu muncesc si oi mai vedea dupa aia”, incheie directorul interimar de la Radio Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *