Bogdan Rosca ramane plagiator cu diploma de UBB

Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) nu poate sa-i retraga diploma de licenta directorului Radio Cluj, Bogdan Rosca, desi Comisia de Etica a institutiei de invatamant superior a constatat existenta plagiatului. Bogdan Rosca a plagiat, prin preluarea aproape integral, lucrarea de licenta de-a unui coleg de la Radio Cluj, Mihai Miclaus. Reprezentantii UBB arata ca Ioan Aurel Pop nu va solicita Instantei anularea diplomei de licenta a lui Bogdan Rosca, pentru ca se teme de “implicatiile negative pentru institutia publica de invatamant superior, greu de anticipat ca intindere, dar certe ca existenta”.

Concret, este vorba de o lucrare de licenta, sustinuta de Bogdan Rosca in 1998 si copiata aproape in intregime de la un coleg de-al sau de la Radio Cluj, Ioan Mihai Miclaus. Singura diferenta este ca lucrarea lui Rosca se numeste “Politica prin Televiziune”, iar cea a jurnalistului Miclaus, “Campaniile prezidentiale televizate”. Lucrarea a fost copiata de Bogdan Rosca la numai un an dupa ce Ioan Mihai Miclaus o prezentase la aceeasi universitate clujeana, UBB.

Reprezentantii UBB sustin ca Bogdan Rosca ramane cu diploma de licenta, desi a copiat lucrarea.

“Plagierea unei lucrari de diploma, in anii 1997-1998, nu era prevazuta de acte normative in vigoare la acel moment si, in consecinta, plagiatul intre studenti nu era sanctionat ca atare. Aceste notiuni au aparut mult mai tarziu, fiind preluate normativ abia in Legea nr. 1/2011, care, fiind o lege civila, nu dispune decat pentru viitor. Intentia legiuitorului de a dispune doar pentru viitor este extrem de clara: una din conditiile necesare pentru anularea unei diplome este existenta faptei ce se constituie in incalcare a Codului de etica si deontologie universitara, acesta fiind introdus ca notiune si continut minimal prin art. 128 alin. (2) lit. b) din aceeaşi Lege nr. 1/2011. Plagiatul este o incalcare a Codului de etica si deontologie universitara dupa cum reiese indubitabil din art. 310 lit. a) din Legea nr. 1/2011.In concluzie, fara a tine seama de alte aspecte, o diploma emisa în 1998 nu poate fi anulata in baza unor prevederi legale introduse in 2011”, arata reprezentantii UBB.

Comisia de Etica a UBB intrunita in luna februaruie a decis ca jurnalistul Bogdan Rosca, noul manager al Radio Cluj si-a plagiat lucrarea de licenta. Bogdan Rosca a contestat la UBB Cluj decizia Comisiei de Etica, luata la inceputul lunii februarie si prin care s-a constatat existenta plagiatului. Drept raspuns, Comisia de Etica a respins contestatia directorului Radio Cluj.

"Implicatii negative pentru UBB"

UBB explica si motivele pentru care Bogdan Rosca inca mai are diploma de licenta, cu toate ca a copiat. Rectorul Ioan Aurel Pop poate solicita instantei sa anuleze titlul de licentiat obtinut de jurnalist in 1998. De altfel, este singura masura pe care UBB Cluj o poate lua in acest caz, deoarece Rosca nu este angajat al universitatii. Reprezentantii UBB arata ca Ioan Aurel Pop nu va solicita Instantei anularea diplomei de licenta a lui Bogdan Rosca, pentru ca se teme de “implicatiile negative pentru institutia publica de invatamant superior, greu de anticipat ca intindere, dar certe ca existenta”.

“Diploma are caracterul unui act administrativ si, prin urmare, odata ce a produs efecte in circuitul civil nu mai poate fi anulata/revocata de catre emitent; anularea actelor administrative care au produs efecte poate fi dispusa doar de catre instantele judecatoresti competente, in termenele si in conditiile legii. Pentru ca anularea unui act administrativ sa poata fi dispusa de o instanta competenta, la cererea autoritatii emitente, in conformitate cu art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, este obligatoriu ca acţiunea sa fie introdusa in termen de un an de la data emiterii actului. O solicitare introdusa dupa 15 ani de la expirarea acestui termen imperativ de prescriptie va fi respinsa la primul termen de judecata, cu implicatii negative pentru institutia publica de invatamant superior, greu de anticipat ca intindere, dar certe ca existenta”, au continuat oficialii UBB. 

Comentarii

adriana kovacs

25.06.2014 18:27
E o practica a plagiatului la UBB dusa la perfectiune de Andrei Marga care a facut doctori pe banda rulanta si care ar trebui luati la purecat si obligatoriu anulate titlurile iar banii restitutiti statului. Ziar de Cluj se poate ocupata de un vad al plagiatului la facultatile de stiinte politice, jurnalistica si comunicare din care foarte multi condiuc doctorate. Pe buna dreptate Alin Fumurescu observa acest fenomen. La fel si Ana Szasz vorbea despre plagiat. Dar iata ce putem citi despre uzinele de plagiatori universitari:http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/din-ciclul-doctoratul-si-plagiatul-azi-victor-alistar-directorul-transparency-romania-105685.htmlhttp://www.dela0.ro/directorul-transparency-romania-victor-alistar-suspect-de-frauda-academicahttp://vaisamar.wordpress.com/2010/10/13/20-de-pagini-plagiate-in-teza-de-doctorat-a-lui-ioan-ceuta/

Laurentiu Filipescu

15.09.2014 23:21
Domnul Bogdan Rosca este un om modest. N-a candidat nici macar la functia de rector al UBB si cu atat mai putin la functia de presedinte al Romaniei. Ar putea acum in ceasul a 12-lea sa intre in stafful domnului Ponta, alaturi de mai cunoscuta plagiatoare (de larga recunoastere internationala) Ecaterina Andronescu. Romania are plagiatori si de ce sa nu se mandreasca cu ei. In rest, ramanem la filozofia cunoscutului avocat Gheorghita, cel care l-a curatat pe domnul Ponta de jegul plagiatului pentru motivul ca, atunci cand a plagiat, plagiatul nu era definit din punct de vedere juridic.Dupa cate imi amintesc Universitatile acorda titlul de doctor, nu tribunalele. De ce se jeneaza UBB Cluj Napoca sa anulele teza impostorului ? Din acelasi motiv pentru care mai mult de 50 % din alegatori il vor vota pe domnul Ponta. Cum poate un roman destept, urmasul celui care a inventat caloriferul (l-am citat pe maretul Marga) sa nu voteze un pungas. Laurentiu Filipescu

Roshul

23.03.2015 17:41

giugleacarmen@yahoo.com e barbat giuglea carmen pe langa comentarii scrise de mine , mai are postura de a se ocupa cu diplome pe naspa chiar si de asistenti  asistente nu numai bacalaureate  , un exemplu pe cineva recent chiar vecina mea din bloc de la aetajul 6 apartamentul 59 angajata in bagdasar arsene arsenie arsenii arseni .  la verificarea de rutina  se descoperah . 

Roshul

23.03.2015 18:04

giugleacarmen@yahoo.com e barbat giuglea carmen pe langa comentarii scrise de mine , mai are postura de a se ocupa cu diplome pe naspa adica false chiar si de asistenti  asistente nu numai bacalaureate si un complice gheghe. stefan   , un exemplu pe cineva recent chiar vecina mea din bloc de la aetajul 6 apartamentul 59 angajata in bagdasar arsene arsenie arsenii arseni si mai sint destule persoane si in sterilizare .  la verificarea de rutina  se descoperah . 

Adauga comentariu