Din oras

Boc vrea să cumpere hotelul Continental, clădire estimată la 10 milioane de euro

După ce hotelul Melody, monument istoric, a fost achiziționat de către Fundația maghiară Sapienția, finanțată de către Guvernul Ungariei, primarul Boc este decis să cumpere hotelul Continental, un alt monument istoric din centrul orașului. În 2012, Boc a refuzat să își exercite dreptul de preemțiune, și să plătească 5 milioane de euro, dar acum susține că are 10 milioane de euro pentru aceeași clădire. În cazul hotelului Melody, vândut pentru suma de 5,6 milioane de euro, Primăria nu și-a exercitat dreptul de preemțiune din lipsă de bani.

Emil Boc a anunțat că Primăria Cluj-Napoca își va exercita dreptul de preemțiune în cazul hotelului Continental, iar Primăria ar putea deveni astfel proprietara clădirii unde a funcționat hotelul.

”Cu privire la Continental am dat un mesaj direct Direcțiilor din Primărie, da, ne vom exercita dreptul de preemțiune dacă ne va fi solicitat. Clădirea Continental nu va mai trece decât prin filtru Primăriei. Oricine va dori să o cumpere să știe că are un partener sau un adversar în Primăria Cluj-Napoca. Această clădire, dacă va fi cazul, va fi cumpărată de Primăria Cluj-Napoca, potrivit unui program de cumpărare stabilit de lege, dar ne vom exercita dreptul de preemțiune. Deocamdată nu am fost sesizați cu un asemenea drept de preemțiune de către nimeni”, a declarat Boc. 

Hotelul este deținut de omul de afaceri clujean Ioan Bene, cel care a achiziționat hotelul în 2013 la o licitație pentru suma de 5 milioane de euro. Ulterior acesta a fost condamnat în două dosare penale și a fugit în Italia unde are posibilitatea să își ispășească pedeapsa în libertate. Pe numele lui Ioan Bene au existat două mandate europene de arestare: unul pentru condamnarea în dosarul „Mită la Consiliul Județean” și unul pentru condamnarea în dosarul de evaziunea fiscală de la București.

Hotelul Continental a fost lăsat în paragină vreme de aproximativ 15 ani. În 2013 a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene, prin firma Napocamin. În 2016 au început lucrările de restaurare care au durat doi ani și au presupus refațadizarea completă plus păstrarea caracteristicilor inițiale ale imobilului. Clădirea a fost construită în 1895, are o suprafață construită de 8.500 mp pe un teren de 1497 mp. Hotelul Continental dispune de 105 camere și 80 de băi. Hotelul a fost scos la vânzare de către Artmark Historical Estate în 2019.

Potrivit estimărilor specialiștilor în imobiliare și raportat la celelalte clădiri istorice scoase la vânzare de Artmark Historical Estate, tranzacția pentru Hotelul Continental ar putea să ajungă la 10 milioane euro. 

În 2013, Boc și Consiliul Local nu au dorit să își exercite dreptul de preemțiune, iar Boc a fost foarte fericit că s-a găsit un cumpărător pentru hotel. 

”Propun să nu ne exercităm dreptul de preemțiune asupra hotelului Continental. Există un cumpărător, mulțumim lui Dumnezeu că există”, a declarat Emil Boc, în 2013.

Dacă Primăria va ajunge să cumpere hotelul și să plătească din bugetul local 10 milioane de euro, ne întrebăm cum va justifica Boc o asemenea investiție? Ce va face Primăria cu un hotel care necesită alte câteva milioane de euro pentru lucările de restaurare și modernizare. Să îl transforme în muzeu? Să facă locuințe sociale? Sau poate vrea și Boc să fie proprietar de hotel după exemplu lui Tișe care are în subordine hotelul Univers T. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *