Boc visează metrou și centură, când pentru a face un sens giratoriu în Borhanci are nevoie de cel puțin 10 ani

Locuitorii din Borhanci s-au resemnat de acum că nu vor vedea prea curând acel sens giratoriu mult promis de primarul Boc încă din 2015. După ce au avut nevoie de cinci ani pentru a intra în posesia terenului, administrația a renunțat de bună voie la acest proiect, integrându-l în centura metropolitană. Când va fi gata centura, va fi gata și sensul giratoriu. Există o singură problemă: termenul de finalizare al centurii este o necunoscută. 

Ce e total de neînțeles este faptul că viceprimarul Tarcea susține chiar că prin integrarea acestui proiect în centura metropolitană s-a câștigat timp. Nu trebuie făcute studii de fezabilitate și licitații. Asta deși studiile, licitația și execuția cădeau exclusiv în sarcina aministrației locale care ar fi putut trata cu prioritate sensul giratoriu și lărgirea străzii Borhanciului. Centura metropolitană este un proiect național și știe toată lumea cum se schimbă prioritățile la nivel național. Să legi acest proiect vital pentru un cartier în plină dezvoltare de un proiect cu o dată de finalizare incertă este de neînțeles. În cel mai fericit caz, unul pur ipotetic, centura ar putea fi finalizată în 2024, ceea ce înseamnă că administrația condusă de Boc a avut nevoie de aproape 10 ani pentru a face un sens giratoriu. Cât timp va fi nevoie atunci pentru a face metroul, de exermplu?

„Sensul giratoriu din Borhanci aflat la intersecția străzilor Borhanci, Romul Ladea, Brâncuși și Fagului va fi făcut odată cu centura metropolitană pentru că este prins în finanțare pe proiectul centurii metropolitane. Am câștigat timp pentru că nu a mai fost nevoie să facem alte studii de fezabilitate. Există o singură stradă de intrare și de ieșire din cartierul Borhanci și de aceea toți folosesc intersecția Fagului, Brâncuși, Romul Ladea și toți se aglomerează în această zonă. După finalizarea centurii metropolitane și dimensionarea corectă a acestei intersecții lucrurile vor sta diferit.  Am reușit să preluăm un hectar de teren în urma discuțiilor cu USAMV, vom face un nou sens giratoriu care va fi conectat cu centura metropolitană. Va fi extinsă și strada Borhanciului până la strada Lăcramioarelor pentru ca intrarea și ieșirea din cartier să se facă cu ușurință. Lucrăm și la un proiect de lărgire a străzii Fagului ce va fi conectată cu strada Bună Ziua. Vom vedea dacă va avea două benzi sau trei. Minim vor fi două benzi pentru circulația auto și piste pentru biciclete. Astfel încât să existe o rețea de străzi de ieșire și de intrare în cartierul Borhanci.  Proiectele imobiliare de sute de apartamente sunt toate blocate, sunt fazate până va fi gata centura metropolitană”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la Via Cluj.

Decizia de a bloca investițiile imobiliare este evident bine venită, însă a fost luată mult prea târziu. Cartierul deja s-a dezvoltat foarte mult și sunt sute de mașini care se înghesuie zilnic pe o singură stradă și rămân blocate în intersecția Borhanci, Brâncuși, Fagului și Romul Ladea. Dar pentru Boc și Tarcea realizarea acelui sens giratoriu poate aștepta încă trei ani, asta în cel mai fericit caz. Trei ani în care se va construi în continuare și clujenii vor continua să se mute în acest cartier.

 

Adauga comentariu