Boc s-a săturat de „hârburile” de pe străzile Clujului și visează la un oraș fără mașini: „Avem obligația să construim un oraș al mersului pe jos”. Poate face şi trotuarele şi le "eliberează" de gropi şi maşini

Cluj Napoca este cel mai poluat al 2-lea oraș al țării, după Brașov. Mai mult, conform datelor statistice, peste 200.000 de mașini sufocă orașul în fiecare zi. Primarul Emil Boc crede că mașina personală va fi istorie în viitor și le cere oamenilor să renunțe la acest mod de transport.

Primarul a avut revelația după ce a ieșit la „o bere” cu primarul din Copenhaga, Frank Jensen. 

„Am avut o întâlnire cu primarul din Copenhaga. Stând la o bere, l-am intrebat cum au reușit să facă, dintr-un oraș super algomerat în anii 70, ticsit de mașini așa cum e la noi de când am adus toate hârburile din Europa. Cum ați reușit să aveți mai multe biciclete decât mașini? Mi-a spus clar, dacă vrem să încurajăm bicicliștii, trebuie să facem lucruri credibile și în siguranță pentru bicicliști. Dacă pistele de biciclete nu sunt sigure, nu le va folosi nimeni”, a declarat Boc în spatele unui microfon prietenos, la un post local de radio.

Emil Boc nu s-a sfiit să-i urecheze pe clujenii care nu pot trăi fără mașină, asemeni unui tată înțelept care-și ceartă copiii care fac prostii. 

„Ca și mentalitate, suntem în extrema cealaltă față de Copenhaga. Încă le cumpărăm copiilor noștri mașini cadou, considerăm că e cel mai important premiu. În occident nu e așa, mulți tineri nu își iau carnetul. Mașina, statistic, 95% din timp stă într-o parcare undeva. E mult mai util să închiriezi o mașină când vrei să mergi în vacanță, iar în oraș să mergi pe jos sau cu mijloace alternative de transport. Trebuie să muncim la schimbarea mentalității. Mașina e ca soacra: e importantă, dar nu trebuie lăsată să-ți controleze viața. Avem obligația să construim un oraș al viitorului, un oraș al mersului pe jos. Trebuie schimbată mentalitatea cetățenilor”, a concluzionat Boc.

Adauga comentariu