Boc rezolvă, printr-un nou mindset, problema traficului blocat: vinerea lăsăm mașina acasă și circulăm cu pomana electorală!

 „Ce facem cu circulația? Ce facem să traversăm Clujul într-un sfert de zi, nu într-o jumate de zi?”, a fost întrebat astăzi primarul Emil Boc, în cadrul emisiunii radiofonice la care participă joia pentru a le spune bancuri clujenilor.

„Folosim transportul în comun! De mâine, verde, vinerea verde!”, a răspuns edilul glumeț al Clujului.

„Vinerea verde, domnul Boc, dar oamenii au treabă urgentă, să meargă colo-colo!”, i-a dat replica moderatorul emisiunii.

„Toată lumea poate să circule mâine gratuit, în fiecare zi de vineri, de aici înainte, cu transportul în comun, care reprezintă, în tătă lumea asta... eu altă soluție nu am descoperit, nu știu, să vină alți specialiști să îmi spună, domnul Danciu să îmi explice, cum au făcut alte orașe din lume, care sunt orașe, și nu sate, cum au făcut ei cu deplasarea în orașe? Toți mi-au spus așa! Orașele care se respectă, nu orașele care au ambuteiaje și poluare de mori cu zilele! Au spus: mă, soluția este, cum au făcut și ăia de prin Olanda, din Danemarca, din Germania, din Belgia, în anii 70-80 au început să schimbe mindset-ul, adică modul de gândire, modul de abordare. Și au ajuns la următoarea concluzie: băi, oricâte benzi ai crea la mașini, a doua zi toate-s pline, asta-i cert! Mai ales dacă n-ai și unde, cu atât mai mult se va pune problema! Poți să dărâmi oricâte clădiri, să faci de la două benzi la patru, de la patru la opt, tot vor fi pline de mașini! Așa au ajuns la concluzie europenii!

Și atunci au plecat invers: mă, ne îmbolnăvim în fiecare zi din cauza poluării! Da? Și ajungem în spitale! Blocajele sunt tot mai mari, oricâte benzi am crea pentru mașini! De ce? Pentru că, odată ce a crescut nivelul de prosperitate și de viață, omul își permite fiecare să aibă câte o mașină, chiar într-o familie, două-trei, fiecare să aibă mașini! Și, atunci, în loc o familie să meargă cu o mașină, merg cu patru mașini, în loc ca persoanele să meargă cu autobuzul, merg cu mașinile, și, evident că se creează ambuteiajele din trafic! E un lucru natural, se întâmplă! Și, atunci, soluția este invers! Mindset-ul acesta de care spuneam: schimbarea modului de gândire! Autoritățile trebuie să creeze soluții alternative pentru transportul în comun. Și asta fac de câțiva ani buni, susțin și promovez! Știu că nu se schimbă asta peste noapte, știu că îmi atrag multe înjurături!

Transportul public este cel care are prioritate în oraș, măi fraților! Asta este realitatea!”, a conchis primarul, care a continuat mai apoi să spună și alte bancuri.

Așadar, după ce a aprobat sute de blocuri între blocuri pe străzi de case, Primăria condusă de liberalul Emil Boc a găsit soluția pentru problemele de trafic create de construirea de sute de blocuri între blocuri pe străzi de case. Soluția nu este dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, ci mersul vinerea cu autobuzul, gratuit.

În spiritul acestui nou mindset, ne vom rezolva toate problemele vinerea, când ne vom urca în autobuze și pe plafon, și pe scară, unii peste alții, ca pe vremurile de tristă amintire ale împușcaților decembriști. Vom merge probabil la serviciu tot numai vinerea, copiii la școală, la creșă, la grădiniță ni-i vom duce doar vinerea, iar dacă lucrăm cu mașina, ghinion!, ne găsim alt job, mașina ține de vechiul mod de gândire, neacceptat actualmente, în Clujul ”smart” de dă în gropi, atât pe carosabil, cât și pe trotuare!

Autobuzele, într-adevăr, circulă decent la Cluj, dar pe rutele mai importante sunt supraaglomerate, iar liniile nu leagă noile zone rezidențiale de locurile de muncă ale oamenilor, de școlile unde le învață copiii, fiindcă Primăria a aprobat în ultimele două decenii noi ansambluri rezidențiale care s-au construit fără dezvoltarea în paralel a infrastructurii de transport în comun, a celei educaționale, sanitare ș.a.m.d.

Autobuzul și tramvaiul nu reprezintă, așadar, o soluție pentru toți, iar unii dintre noi mai lucrăm și de luni până joi, și cu mașina, mai avem de mers și pe rute neacoperite eficient de CTP, ori avem bagaje netransportabile cu autobuzul.

Există însă o soluție și pentru cei care nu se pot adapta noului mindset clujean, cel de a circula doar cu pomana electorală de vinerea, și nu cu mașina personală: mutarea la Câmpenești. Puterea exemplului este, la urma urmei, cea mai mare.

Adauga comentariu