Din oras

Boc poate sa ia lectii de la primarul Slatinei. Primaria Cluj-Napoca nu promoveaza adoptiile de caini fara stapan

Primaria Cluj-Napoca ar avea ce invata de la administratiile locale din Slatina, Barlad, Brasov sau chiar Mioveni, atunci cand e vorba de implicare in promovarea adoptiilor cainilor maidanezi. La Cluj municipalitatea s-a rezumat sa investeasca in crearea si administrarea Centrului de Ecarisaj in ceea ce priveste gestionarea problemei cainilor fara stapan. Adoptiile sunt promovate exclusiv de asociatiile de protectia animalelor, centrul de ecarisaj nu are nici macar un site. Pe de alta parte in orase precum Brasov, Slatina sau Barlad administratia locala s-a implicat activ in promovarea adoptiilor cainilor fara stapan.

Primaria Cluj-Napoca a investit in Centrul de Ecarisaj de pe strada Bobalnei 1,5 milioane de lei. Adapostul este administrat de Regia Autonoma a Domeniului Public si are sapte angajati, pentru ingrijire si administrare. Cu toate acesea, centrul nu are nici macar un site de promovare a patrupedelor aflate in ingrijire, pentru adoptia lor. Cei care se ocupa de acest lucru sunt voluntarii asociatiilor de protectie a animalelor. In Centrul de Ecarisaj sunt adapostiti de regula peste 150 de caini, din care se adopta doar cativa pe luna, marea majoritate ajungand in strainatate.

Cateii de la Ecarisaj isi cauta stapan pe Facebook, pe o pagina gestionata de voluntarii iubitori de animale. Tot asociatiile de protectia a animalelor sunt cele care organizeaza periodic targuri de adoptie pentru a le gasi un camin cateilor abandonati pe care ii au in grija. De multe ori cateii capturati sunt eliberati din nou pe strazile Clujului dupa ce sunt sterilizati si microcipati.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca nu au putut fi contactati in ciuda insistentelor pentru a da informatii cu privire la lipsa de implicare in ceea ce priveste promovarea adoptiilor cainilor fara stapan.

Nu la fel sta situatia in cazul Primariei Slatina, unde administratia locala a incurajat adoptia prin campanii door to door. Chiar si edilul orasului a adoptat doi maidanezi, dorind sa ofere un exemplu pozitiv.

„Vom face o campanie de sensibilizare a cetatenilor pentru adoptia cainilor. O campanie door-to-door, vor fi instiintati toti cetatenii. Acum se strang cainii si sa incercam sa le dam o sansa la viata”, a spus primarul Minel Prina.

Si autoritatile brasovene au pus umarul pentru a gasi stapani pentru cainii de pe strada.

„Vom face materiale publicitare prin care vom promova adoptiile si totodata, vom incheia un parteneriat si cu Inspectoratul Scolar pentru a face o campanie de educare a copiilor in ceea ce priveste protectia animalelor si a mediului, lucruri de care s-au cam indepartat in ultima perioada”, a subliniat viceprimarul Adrian Atomei.

La fel a procedat si Primaria Mioveni. „Vom face materiale publicitare prin care vom promova adoptiile si totodata vom face o campanie de educare a copiilor in ceea ce priveste protectia animalelor. Dorim sa facem si un site cu adapostul, in care sa pozam catelusi si sa le spunem povestea si poate avem surpriza sa primim solicitari de adoptie atat din tara cat si din strainatate”, a precizat primarul Ion Georgescu.

Zilele acestea s-a postat o imagine si din municipiul Barlad cu un panou imens care promova adoptia cainilor fara stapan. “La Vaslui, domnule Boc”, s-a scris pe un grup destinat iubitorilor de animale pe Facebook.

La Cluj, de multe ori stapanii de caini se considera discriminati si se plang ca sunt prea multe restrictii absurde in ceea ce ii priveste. Este in vigoare un regulament local vechi de 18 ani, care este depasit si e in contradictie cu mai multe drepturi fundamentale. In 6 august va avea loc o dezbatere publica pe marginea unui proiect de regulament menit sa il schimbe pe cel vechi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *