Boc nu are bani să finanțeze masa elevilor. O singură școală din Cluj, inclusă în programul „Masă Caldă în școli”.

Monitorul Oficial a publicat normele de aplicare ale programului “Masă caldă în şcoli”, după ce au trecut 5 luni de la începerea anului școlar. Urmează procedurile de licitaţie şi achiziţie, proceduri care ar putea întârzia şi ele mai mult de două luni împlementarea programului.

În ședința de Guvern din 9 noiembrie 2018, a fost aprobată Ordonanța de urgență privind continuarea programului național Masa caldă în școli, destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Bugetul alocat programului a crescut de la 30,7 milioane de lei la aproape 46,7 milioane de lei, ceea ce a permis majorarea valorii pachetului alimentar cu aproximativ 40%: de la 7 lei, atât cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar.

Incluse în Programul „Masa Caldă” în școli sunt 50 de unități de învățământ preuniversitar dintre care în 2019, din județul Cluj, mai face parte o singură școală.. Din 14.01.2019 Programul „Masa Caldă”, în județul Cluj a rămas în picioare doar la Colegiul Pedagogic Gheorghe Lazăr.

„Este Colegiul Gimnazial de la Viișoara și Colegiul Pedagogic Gheorghe Lazăr. Aceste școli sunt incluse în acest program și sunt finanțate de către primării”, transmite Purtătorul de Cuvânt al CJ.

De reținut: Școlile incluse în acest proiect trebuie să aleagă între cele două proiecte ce asigură hrana elevilor. Din momentul în care școala alege programul o „Masă Caldă” pierde din start laptele, cornul și mărul.

Acest proiect, este tot un proiect pilot, deși este pentru al treilea an la rând când se aprobă derularea lui, iar conform uzanțelor, pilotarea ar fi trebuit să dureze maximum doi ani.

Proiectul pilot prin care Guvernul a încercat să limiteze abandonul școlar prin înlocuirea programului ”Corn și lapte” cu programul ”O masă caldă pe zi” se desfășoară în continuare sub o finanțare mult mai mare, însă Clujul tot nu are bani să le ofere elevilor „Masa Caldă” ci continuă să îi amăgească cu vestitul „lapte și corn”

Sursa foto: Timponline.ro 

 

Adauga comentariu