In vizor

Boc intra cu bocancul pe terenurile clujenilor si vrea sa amenajeze Parcul Intre Lacuri cu orice pret

Cativa proprietari de terenuri, dar si reprezentanti juridici ai acestora, l-au confruntat astazi pe Emil Boc in sedinta Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, cerandu-si dreptul la proprietate. Terenurile acestora, situate in zona pepinierei Becas, au fost incadrate in noul PUG ca spatii verzi, in zona Parcului Intre Lacuri. In timp ce proprietarii isi cer dreptul la proprietate – in situatia actuala nu mai pot construi pe terenurile lor private – Emil Boc sustine cu tarie ca acele terenuri trebuie sa ramana spatii verzi si promite despagubiri. In bugetul de anul acesta, despagubirile se ridica, insa, la numai 2 milioane de lei! Pe de alta parte, nici Emil Boc si nici proiectantii PUG nu pot incalca Legea dreptului la proprietate. Terenurile pot fi transformate in spatii verzi  numai dupa exproprierea lor.

Pana acum, opt proprietari de terenuri din zona pepinierei Becas au depus plangeri prealabile impotriva noului PUG. Cativa dintre ei au venit astazi la sedinta CTATU, condusa de acelasi primar Emil Boc. Clujenii si-au aratat nemultumirea si au sustinut ca, dupa zeci de ani de procese, au reusit in sfarsit sa intre in proprietatea terenurilor, doar pentru ca acum primaria sa le ia inapoi proprietatile. Potrivit noului PUG, proprietarii de terenuri din zona respectiva nu mai au dreptul sa construiasca, lucru care-i nemultumeste pe acestia.

Multi dintre ei au devenit proprietari dupa ce au contractat credite bancare si au sperat ca isi vor amortiza investitia prin construirea de locuinte.

Dupa ce i-a ascultat pe cativa dintre ei, Emil Boc a fost transant si nu le-a dat clujenilor neultumiti niciun drept la replica.

“Am imbratisat punctul de vedere al proiectantilor PUG, nu am intervenit sub nicio forma, ei au facut propunerea, pentru respectarea procentului de spatii verzi din oras. Tocmai de aceea, am stabilit ca la bugetul pe 2015 sa se aloce 2 milioane de lei pentru despagubiri, avand in vedere exact aceste situatii. La o rectificare bugetara, daca este nevoie, vom mai aloca bani pentru despagubiri. Am stabilit ca la sfarsitul lunii februarie sa facem o evaluare a numarului de solicitari care exista”, a fost replica primarului municipiului Cluj-Napoca.

Concluzia lui Boc a fost aceea ca va propune intr-o sedinta de Consiliu Local ca propietarii de terenuri sa primeasca despagubiri.

“Eu voi propune in CL sa accepte revocarea partiala in sensul de a suporta despagubiri. Despagubirile vor fi facute conform unei expertize. Decizia finala apartine Consiliului Local, intr-o sedinta specala, dedicata problemelor de PUG”, a concluzionat Boc.

Proprietarii au sarit ca arsi la propunerea edilului, fiind convnsi ca terenurile lor vor fi subevaluate si nu vor obtine pretul corect.

“Noi va trebui sa acceptam 2 lei pe metru patrat? Nu vom putea accepta, nu este corect!”, a spus una dintre persoanele care l-au confruntat pe primar.

In concluzie, situatia proprietarilor de terenuri care au depus plangeri prealabile impotriva noului Plan Urbanistic General va fi rediscutata intr-o sedinta a Consiliului Local de luna viitoare.

De data aceasta, Emil Boc a fost sustinut de arhitectii orasului. Eugen Panescu a aratat ca este benefic sa se realizeze Parcul Est – Intre Lacuri, cea mai mare zona verde a orasului.

“Discutam de cea mai mare zona verde a orasului. Este de notorietate, nu a fost o inventie, nu a fost un proiect nou, ci unul istoric. Ca si cetatean, am ramas impresionat de luarile de cuvant ale cetatenilor, insa pulicul asteapta acdest parc. Ne gasim intr-un moment istoric, de a continua acest proiect si de a aplica o strategie. Trebuie, intr-adevar, o negociere intre public si privat”, a aratat arhitectul.

Serban Tiganas, si el membru al CTATU, spune ca realizarea Parcului Intre Lacuri este “extrem de importanta in economia municipiului”.”Pana acum, doar s-a vorbit foarte mult de faptul ca municipalitatea trebuie sa achizitioneze terenuri din sfera privata, iar acest sistem trebuie pornit”, a spus acesta.

Pana acum, la sediul Primariei Cluj-Napoca s-au inregistrat mai multe plangeri prealabile impotriva noului PUG, iar trei dintre ele au fost discutate intr-o sedinta de Consiliu Local. In unele cazuri, a fost vorba de faptul ca propietatile lor au fost incadrate ca zona verde, dar si din partea proprietarilor din zona Pepinierei Becas si a strazii L.S. Bulandra, unde primaria intentioneaza sa amenajeze un parc.
Si societatea civila a strans semnaturi – peste 2.500 – pentru amenajarea Parcului Intre Lacuri (Parcul Est), “cel mai mare parc al Clujului”. Initiativa apartine Grupului Civic SOS Lacurile Gheorgheni.

“Parcul Intre Lacuri (Parcul Est) propus contine si cea mai ampla infrastructura pietonala si biciclista neintrerupta din Cluj, de aproape 10 km, ca alternativa la constructia masiva de cladiri care va conduce la destructurarea inevitabila a unui cadru natural valoros si a unei zone de agrement care este un adevarat patrimoniu verde al orasului. Municipiul se gaseste intr-un mare deficit de spatii verzi, cu acces gratuit si nelimitat, de aceea este necesar ca in Planul Urbanistic General sa se prevada posibilitatea infiintarii celui mai mare parc al Clujului”, se arata in initiativa civica.

Pe de alta parte, nici Emil Boc si nici proiectantii PUG nu pot incalca Legea dreptului la proprietate. Tereurile pot fi transformate in spatii verzi numai dupa exproprierea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *