Boc include Turnul Parașutiștilor în circuit turistic printr-un proiect electoral

Amenajarea Cetățuii în scop turistic reprezintă un proiect solicitat de comunitate încă din 2012, dar care nu a încăput printre prioritățile administrației locale decât în prag electoral: promisiunile s-au amestecat cu negocierile, mandatele primarului Emil Boc au curs unul după celălalt, iar concursurile de soluții nepermis de târzii au făcut loc unor noi etape de reamenajare a Cetățuii pe hârtie. În acest mod extrem de profesionist, pe durata unui deceniu, adică aproape 3 mandate ale aceluiași edil, proiectul amenajării Cetățuii a primit în ultima ședință a consilierilor locali votul pentru prelucrarea la pachet și a Turnului Parașutiștilor. Carevasăzică, chiar dacă Cetățuia nu a intrat nici pe departe în procesul de prefacere promis cu 10 ani în urmă de administrația liberală, Emil Boc a dus proiectul mai departe... în timp, adăugând la acesta și Turnul Parașutiștilor, devenit bun de utilitate publică și turistică în scop electoral. 

Amenajare zonă Cetățuie - un demers întins pe 30 de ani

„Uitați-vă la Cetățuie.

Sigur, avem un proiect, așteptăm să se realizeze. Bine, dar chiar 30 de ani!? Treizeci de ani!? Până când? Da, a fost un proces întreg, cu Parcul Feroviarilor etc.

Bine, dar totuși, chiar 30 de ani? Desigur, vor spune: „în acea vreme nu eram noi la conducere”.

Dar totuși, există deja o continuitate administrativă la Cluj, suficientă pentru a spune că, „Ba da, erați la cârmă. Sunteți la cârmă de aproape 20 de ani”.

Și există această continuitate, deciziile sunt frumoase, sunt bune, dar merge al naibii de încet!

Dar ar trebui să fim mai ambițioși”, aprecia Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), în cadrul unui interviu pentru Ziar de Cluj

CITEȘTE ȘIINTERVIU - Șerban Țigănaș, despre „estetica arhitecturii”: Clujul primește notă de trecere, chiar dacă lucrurile se schimbă în bine „extrem de încet”. Despre METROU: „E o beție cu apă rece”

După votul consilierilor locali, din cadrul ultimei ședințe electorale de joi, Turnul Paraşutiştilor va fi integrat în proiectul modernizării Cetăţuii, iar în acest fel proiectul amenajării Cetățuii se va întinde mai mult în timp. 

„Un alt proiect care vizează amenajarea Cetățuii este un proiect de aprox. 20 de milooane de euro, prin proiectul supus astăzi atențiuei dorim să includem și Turnul Parașutiștilor în acest proiect pentru a-i fi respectată utilitatea, a se transforma într-un obiectiv touristic și de a îl integra în acest ansamblu extrem de minunat a cee ace înseamnă Cetățuia”, a fost pledoaria primarului Emil Boc în fața consilierilor pentru a include și Turnul Parașutiștilor în proiectul de amenajare a Cetățuii, obiectiv ce va putea suporta amânări din această cauză. 

Proiectul de hotărâre electorală poate fi consultat aici. 

În urma derulării concursului de soluții având ca temă amenajarea ansamblului urban „Cetățuia”, municipiul Cluj-Napoca a încheiat cu întârzieri, abia în august 2019, contractul de servicii și proiectare cu asocierea Metapolis Arhitects BVBA – Atelier Mass SRL și Ana-Maria Horvath, câștigătorul concursului.

Amenajarea ansamblului Cetățuia urmărește dezvăluirea și ramforsarea tuturor componentelor peisajului. 

Din păcate, deși obiectivul de patrimoniu „Cetățuia” a fost înscris în lista Monumentelor Istorice din județul Cluj în 2015, abia în august 2019 Primăria reușea încheierea unui contract de servicii, iar în plină campanie electorală, în septembrie 2020, atașa la pachet acestui obiectiv și Turnul Parașutiștilor. 

„Punerea în valoare a acestui obiectiv de patrimoniu presupune punerea în valoare a platoului cetății, a Turnului Parașutiștilor”, se arată în proiectul electoral aporbat de consilierii locali. 

Ansamblul Cetățuia – obiectiv turistic în stare avansată de degradare din cauza delăsării administrative

În privința amenajării acestui obiectiv turistic, președintele OAR, arhitectul Șerban Țigănaș, este îndreptățit să considere că schimbările în bine se derulează extrem de încet, cu mari întârzieri, dovadă că administrația liberală a permis în timpul celor 16 ani de conducere a Primăriei de către Emil Boc degradarea continuă a acestui ansamblu de interes public, cu puternică încărcătură istorică. 

În schimb, reprezentanții Primăriei apreciază în hotărârea de consiliu local că starea de degradare continuă a acestui obiectiv a survenit din motive naturale, nicicum din cauza delăsării administrative: 

„Înconjurat de de abundente plantații, dealul Cetățuia are un potențial deosebit pentru oraș (simbolic, estetic, funcțional și ecologic); el este în același timp loc al memoriei unei citadele încă vizibile, loc al contemplației, loc al recreerii active, sportului și culturii, precum și un plămân verde pentru întreaga zonă. (...).

Deși aflată într-o astfel de poziție privilegiată, ansamblul Cetățuia a beneficiat de foarte puține investiții și cu atât mai puțin în ceea ce privește amenajarea spațiului public. 

Zona prezintă în prezent risc mare și foarte mare de alunecări de teren ce necesită lucrări de stabilizare, lucrări de sprijinire, executarea de drenuri pentru coborârea nivelului apelor freatice, colectarea apelor de suprafață prin rigole și șanțuri. Drenurile existente sunt în stare avansată de degradare. (...).

De-a lungul ultimilor 40 de ani au fost făcute foarte puține lucrări de întreținere sau reparații, notează onor slujbașii administrației PNL-iste clujene. 

De ce preferă să se raporteze slujbașii din Primăria Cluj-Napoca la ultimii 40 de ani și nu la ultimii 100 de ani? 

Sau poate că mai bine ar fi să noteze modul în care (nu) s-a intervenit pentru a nu permite starea avansată de degradare cu risc foarte mare de alunecări de teren în ultimii 16 ani de mandate consecutive ale primarului Emil Boc!?

Abia în iulie 2019 a avut loc anunțarea rezultatelor Concursului Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca, competiție lansată oficial la începutul lunii aprilie 2019. Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR). 

CITEȘTE ȘI: Cetățuia va fi amenajată, în sfârșit. Cum au regândit zona câștigătorii concursului de soluții

Includerea în cadrul proiectului de modernizare a ansamblului Cetățuia și a Turnului Parașutiștilor nu poate fi explicat altfel decât în sens electoral. 

„Punerea în valoare a acestui obiectiv de patrimoniu presupune și punerea în valoare a Turnului Parașutiștilor în vederea transformării lui în obiecitv turistic prin înlăturarea împrejmuirilor și redarea perimetrului către utilizarea publicului. 

În ceea ce privește funcțiune actuală a Turnului Parașutiștilor aceasta poate fi păstrată sub condiția aprobării unui Regulament de utilizare a turnului în condiții de siguranță pentru cetățeni și pentru utilizatori. Prevederile regulamentului vor fi stabilite de comun acord împreună cu administratorul actual al Turnului, Aeroclubul Traian Dârjan Cluj Napoca”, se arată în motivația aprobării proiectului de hotărâre în sens electoral.  

CITEȘTE ȘI: Cetățuia, în 2020, arată ca după bombardamentele din 1944

Adauga comentariu