Politica

Boc despre scumpirea tarifelor la utilități: „Statul nu este sălbatic, adică aici nu este supraviețuirea celui mai puternic”. Primarul are același discurs populist

Emil Boc nu se dezice de discursul populist cu care este obișnuit să apară în spațiul public. Într-o emisiune online, a fost întrebat, ieri, ce părere are despre faptul că prețurile la energie electrică, gaze, apă, canalizare au crescut, dar și despre faptul că o statistică spune că 2 din 10 români vor ajunge la iarnă să aleagă dacă își cumpără de mâncare sau plătesc utilitățile. Moderatorul emisiunii a întrebat dacă statul are pârghii să intervină pentru a echilibra situația. Primarul Emil Boc a spus că statul are pârghii și este obligat să intervină.

„Până la urmă statul este chemat să asigure echilibrele sociale și acolo unde sunt dezechilibre să le corecteze. Am discutat cu premierul și l-am văzut foarte receptiv la acest subiect și mă bucur că are și empatie și soluții. Pe de o parte este legea consumatorului vulnerabil care le dă la o categorie importantă de cetățeni care nu au venituri, le compensează o mare parte din factură și plătește statul”, a declarat Boc.

Fostul premier a spus că persoanele defavorizate vor fi ajutate. Acum se lucrează la un proiect de lege. Rămâne de văzut dacă se va și concretiza acest proiect.

„Pe de altă parte, pentru ceilalți care nu sunt în categoria cetățenilor vulnerabili așa cum sunt definiți de lege, să aibă ajutoare la plata facturii de utilități. Și se lucrează deja la un proiect de act normativ astfel încât să fie ajutați și cei care nu intră în categoria consumatorului vulnerabil; să fie ajutați cu sprijin la plata facturii de energie pentru perioada iernii. După părerea mea este o obligație a statului să intervină, are mecanismele legale să o facă și este o chestiune de coeziune socială și de a arăta că statul nu este sălbatic, adică aici nu este supraviețuirea celui mai puternic. Asta este doar în junglă. În societate trebuie să găsești aceste echilibre astfel încât nimeni să nu fie abandonat, nimeni să nu fie uitat, să te interesezi de soarta lor și în momente critice trebuie să intervii. Pe de altă parte, statul trebuie să se ocupe de crearea de locuri de muncă bine plătite pentru că de acolo apoi oamenii pot să își asigure o viață mai bună. Deci avem două componente: locuri de muncă bine plătite și solidaritate pentru cei care nu pot face față greutăților în anumite momente ale vieții”, a conchis Boc.

sursa foto: kmkz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *