In vizor

Boc, despre reforma administrativ-teritorială: „Nu cred că se va face. Gândiți-vă ce înseamnă să distrugi un sistem clientelar de 55 de ani”

Primarul Emil Boc susține că România are mare nevoie de reformă administrativ teritorială și de decentralizare, însă nu există voință politică pentru a lua astfel de decizii care să distrugă sistemul clientelar care funcționează de mai bine de 50 de ani.

„Nu cred că se va face. Gândiți-vă ce înseamnă să distrugi un sistem clientelar de 55 de ani. În județe pe lângă primării sunt servicii care și-au clădit mici clici. Gândiți-că cum ar respira democratic România prin distrugerea acestei clientele. Voință politică nu există la ora actuală în România. Nu este pentru că nu a fost ridicată la rang de prioritate națională. Clientelismul politic fiind încă regula jocului fiecare Guvern care vine zice ceilalți au făcut să le dăm și la ai noștri care au așteptat. Această spirală se duce până ajungem la această sumă năucitoare de proiecte fără cap și fără coadă”, a declarat primarul Emil Boc. 

Boc susține că pe lângă voința politică este nevoie să cadă unul sau două guverne pentru a fi realizată reforma administrativă. Edilul Clujului crede că se poate implementa mai ușor comasare județelor decât modificare Constituției pentru a introduce noțiunea de regiune. 

„Legea de organizare administrativ teritorială este din 1960. Suntem de 14 ani în UE și construi România cu legi comuniste. Acest fapt se resimte până în ultima comună și ultimul cătun din România. Din totalul de 3200 de unități administrativ teritoriale, cel puțin 1000 nu-și asigură din venituri proprii cheltuielile de funcționare și servicii minimale pentru cetățeni. Toate se bazează pe veniturile de la bugetul central sau de la bugetul Consiliului Județean. Această reformă administrativ-teritorială trebuia făcută alaltăieri, dar este nevoie de curaj politic și de unul sau două guverne să cadă. Este nevoie de modificarea Constituției pentru a introduce regiunea. Soluția pe care am încercat-o ca premier în 2011 și în care cred în continuare este comasarea județelor. România nu a putut să constituie unități de atragere a forțelor europene la nivel regional pentru că nu îndeplinim criteriul de peste 800.000 de locuitori, cu excepția Sucevei. Județele noastre nu se califică la definiția de regiune în Uniunea Europeană pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci am comasat în 13 județe +3 Harghita, Covasna și Mureș pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă să facă parte din alte județe și să își piardă majoritatea. UDMR nu a dorit să susțină proiectul de regionalizare pentru care probabil că mi-aș fi asumat răspunderea dacă mai continuam puțin și acolo s-a oprit”, a mai declarat primarul Emil Boc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *