Din oras

Boc, despre marile provocări ale țării și problemele mărunte ale Clujului: „Nu dorm nopțile de nervi și zilele mi le acord doar acestui subiect”

Indiferent de subiect, fie că e vorba despre regionalizarea țării, fie că discutăm despre cazul Caracal, sau despre problemele mărunte ale municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a adresat câte un cuvânt de învățătură decidenților politici. Din cauza acestor probleme majore, primarul Emil Boc a declarat că suferă de insomnii: „Eu nu dorm nopțile de nervi și zilele mi le acord doar acestui subiect”, a afirmat edilul clujean la un post de radio local. 

Astfel, Emil Boc și-a arătat indignarea în privința modului în care s-a intervenit în cazul de la Caracal, susținând că o asemenea abordare este inadmisibilă.

Mai mult, acesta a amintit momentul când, în calitate de premier, a propus subiectul regionalizării. Conform primarului clujean, regionalizarea ar permite destructurarea rețelelor clientelare din județele țării. Cu toate acestea, proiectul a rămas sub cheie în sertarele Guvernului, după cum o seamă de proiecte de nivel local, care privesc dezvoltarea Clujului, au fost date uitării.

Un singur exemplu în acest sens este reprezentat de Centrul Cultural Transilvania.

CITEȘTE ȘI: După 14 ani de promisiuni, Centrul Cultural Transilvania înseamnă o parcare și niște studii în curs de elaborare

Paradoxul lui Boc

Antrenat în identificarea soluțiilor cu impact național, Emil Boc a oferit și o abordare în cheie filosofică asupra individului, chiar dacă a susținut inițial că interesul public al unei majortăți este, întotdeauna, prioritar.

Boc, despre binele public:

„Ești pus să guvernezi în interes public și să iei măsuri în interes public. Și întotdeauna interesul general prevalează în detrimentului interesului privat sau de grup. Când ești la guvernarea unei comunități mari trebuie să te gândești la interesul public major: care este acela și să-l promovezi. Pentru că dacă te ghidezi doar după interesul mărunt, de grup sau personal, niciodată nu vei putea să duci o comunitate mai departe, spre deciziile corecte”. 

Ne întrebăm de care dintre cele două maxime a ținut cont Emil Boc atunci când a permis organizarea festivalului Untold în Parcul Mare, paralizând traficul și restricționând accesul clujenilor într-un spațiu public, una dintre puținele zone verzi din oraș?! 

Boc, despre însemnătatea individului 

„Când privești omul ca un element statistic nu ai ce căuta în funcția publică. Omul trebuie privit prin complexitatea problemelor pe care le are și obligația ta este – așa scrie în toate legile – să ai o atitudine pro cetățean, de empatie și de a încerca să-i rezolvi problemele”. 

Până la urmă, după ce a făcut o incursiune prin temele majore ale țării, pronunțându-se și în privința modului în care s-au dezvoltat alte state (vezi exemplul Poloniei, după regionalizare), primarul municipiului Cluj-Napoca a trecut și la subiectele mărunte, de interes local. 

Unul dintre acestea este reprezentat de tema colectării selective a deșeurilor, o problemă soluționată pozitiv în Oradea, dar care în Cluj ilustrează incompetența administrativă a municipalității coordonate de Emil Boc. 

Cu toate acestea, edilul clujean apreciază că responsabilitatea în privința eșecului colectării selective în Cluj-Napoca aparține exclusiv firmelor de salubritate, chiar dacă vreme de 15 ani Primăria a continuat să prelungească contractele cu aceleași firme, Rosal Grup și Brantner Veres.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc s-a supărat și amenință Rosalul și Brantnerul cu rezilierea contractelor. Când se va termina rușinea de „colectare selectivă” de la Cluj?

„Pe mine mă supără foarte mult, de exemplu, faptul cu salubritatea și cu colectarea selectivă. Nu funcționează.

Eu nu dorm nopțile de nervi și zilele mi le acord doar acestui subiect, cu toți colegii mei din Primărie.

Pentru că lucrezi foarte clar: e obligație legală. Sunt contracte făcute prin licitație. Sunt două firme care au câștigat contractul. Și nu respectă – plătiți din bani, plătiți de cetățeni – nu respectă nici graficul de ridicare a gunoaielor, nu respectă nici colectarea lor selectivă…

Acum, pentru Untold, din nou, am văzut pe stradă mașini de gunoi din care curgea zeama aceea care ducea să miroase toată zona respectivă, pentru că o parte din mașini le-au dus să facă față la Untold și și-au adus tot felul de rable cu care să ducă restul gunoaielor din oraș”, a declarat, pe un ton indignat, Emil Boc. 

(În paranteză fie spus, și Compania de Transport Public a pus în circulație noile autobuze exclusiv pentru zona centrală a orașului, iar hârburile din dotare au fost incluse pe rutele periferice). 

Până și primarul Clujului a înțeles, după 15 ani de colaborare cu cele două firme de salubritate, Brantner Veres și Rosal Grup, că singura soluție este rezilierea contractului.

După cum știți, toate acestea presupun proceduri complicate peste poate: 

„Soluția este rezilierea contractului. Este complicată, pentru că dacă mergi în instanță durează trei ani până reușești să treci prin toate filtrele, toate etapele de judecată, iar ca să poți rezilia fără instanța de judecată trebuie să aduni probe aproape un an de zile”, a susținut Emil Boc.

Astfel, municipalitatea clujeană continuă să adune probe… 

Este totuși uimitor cum primarul municipiului Cluj-Napoca găsește soluții pentru criza administrativă din aparatul central, pentru problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar nu reușește să rezolve problema traficului din Cluj, a colectării selective sau a spațiilor verzi lipsă. 

 

sursa foto: emilboc/facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *