Boc are nevoie de aliati ca sa il scoata pe Uioreanu din Asociatia Metropolitana de Transport

Dupa ce s-a bagat cu forta in Asociatia de Transport Metropolitana, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj Horea Uioreanu a fost lasat la usa acesteia de catre primarul Emil Boc. In ciuda atacurilor taioase din presa Emil Boc are nevoie de sprijinul primarilor din judet ca sa il tina pe Uioreanu departe de Asociatie. Acum e randul primarilor comunelor sa decida daca e nevoie de administratia judeteana in asociatie.

In ultima sedinta a Consiliului Judetean Cluj s-a aprobat hotararea privind aderarea institutiei la Asociatia de Transport Metropolitana, cu toate ca reprezentantii PDL si-au exprimat dezacordul in privinta acestui demers. Numai ca Emil Boc a spus “pas” cand a venit vorba de un parteneriat cu administratia judeteana, pe motiv ca ar vulnerabiliza organizatia.

"Daca administratia judeteana ar intra in Asociatia de Transport Metropolitan (ATM), orice operator privat ar putea avea castig de cauza intr-un eventual proces pe care l-ar intenta primariei", sustine Boc.

Pentru ca administratia judeteana s-ar afla in conflict de interese, activitatea ATM poate fi afectata de un asemenea proces, motiv pentru care primarul zice ca nu poate risca sa intre intr-un parteneriat cu Horea Uioreanu.

„Exista riscul ca ATM sa fie actionata in instanta de catre operatorii privati de transport, pe motiv ca administratia judeteana se afla in conflict de interese. Acesta este motivul pentru care le-am cerut si celorlalti primari sa analizeze daca ne putem permite sa periclitam proiectul de transport. Nu se pune problema ca nu-mi doresc sa colaborez cu CJ, dimpotriva. Din punct de vedere juridic, insa, este obligatoriu sa iau in considerare faptul ca o astfel de asociere ne-ar vulnerabiliza in fata operatorilor privati de transport", sustine Emil Boc, citat de Ziua de Cluj.

Asta dupa ce, in urma cu doua saptamani, Uioreanu sustine ca s-a intalnit cu Boc pentru a discuta despre cooptarea Consiliului Judetean ca parte in ATM.

Conflict de interese pe drumurile judetului 

Daca administratia judeteana ar deveni parte din Asociatie, ar putea valida licentele suplimentare de transport care sunt emise pe traseele intrajudetene, iar RATUC nu ar mai avea nicio problema sa opereze alaturi de Fany. Numai ca primarul Emil Boc a uitat de intelegerea verbala cu Uioreanu, iar in sedinta Consiliului Local de luni nu a introdus pe ordinea de zi cererea judetului de a fi acceptat in asociatie.

“Noi am luat hotararea de intrare in asociatie, am inteles ca si Baciu, Chinteniul au facut chestia asta. Acum, fiecare va lua o hotarare. Sper sa fie pozitiva, pentru ca si gandurile mele sunt pozitive”, spune Uioreanu.

In plus, presedintele CJ spune, in ciuda tuturor acuzelor care i se aduc referitor la aceasta tema, ca institutia pe care o conduce este administratorul drumurilor judetene, lucru de care Emil Boc nu poate sa uite.

“Alexandru Coroian a zis ca este un conflict de interese. Din contra, e un interes total sa ajut toata zona, sa ajut cetatenii de acolo. Coroian a zis ca daca intra CJ in asociatie, va duce la vulnerabilizarea ei - din contra! Va duce la intarirea asociatiei. Coroian, care e consilier judetean, are o asemenea atitudine. El trebuie sa decida daca este purtator de cuvant al unui grup din CJ sau al unui angajat din primarie”, mai spune presedintele CJ Cluj.

Primarii decid

Acum, va ramane la latitudinea comunelor daca CJ va intra sau nu in Asociatia de Transport Metropolitan. Conducatorii lor sunt cei care care decid in continuare.

“Fiecare comuna in parte ia o decizie. Daca o singura unitate administrativa spune nu, nu intram. Asa e statutul. Toata lumea trebuie sa fie de acord”, explica Uioreanu.

Iar pozitia forului judetean este deja nesigura - primarul comunei Floresti nu vede rostul unui parteneriat cu Consiliul Judetean, dar nu vrea sa vorbeasca despre asta decat in conferinta de presa.  

“Cred ca cineva a uitat ca la acea adunare de la Floresti in 24 ianuarie, si la Baciu, lucrurile s-au calmat dupa ce am fost eu acolo si am vorbit cu oamenii. M-am dus personal, le-am ascultat argumentele. Dar daca nu se doreste, nicio problema. Totusi, cred ca ar trebui mai putin politizat acest subiect si gandit cu picioarele in apa rece. E vorba de mii de oameni”, a incheiat Horea Uioreanu.  

Pe de alta parte, Victor Pop, viceprimarul Florestiului spune ca, atat timp cat CJ Cluj isi doreste sa intre in asociatie, el nu vede de ce nu ar intra.

“Nu am fost niciodata impotriva colaborarii cu Consiliul Judetean”, a declarat Victor Pop.

Nici ceilalti primari nu sunt convinsi ca intrarea CJ in asociatie ii va ajuta prea mult. Popa Teodor Cristinel, edilul din Ciurila, spune ca va vota cum va dicta majoritatea. 

"Trebuie sa vedem cum se pozitioneaza majoritatea. Daca ne ajuta, suntem pentru", a declarat acesta. 

“Asociatia poate accepta, cu ajutorul asociatilor, noi membri, exprimat prin hotarare a Consiliilor Locale… Pentru a adopta o astfel de hotarare, reprezentantii asociatilor in Adunarea Generala a Asociatiei au nevoie de un mandat special, prealabil, din partea unitatilor administrative-teritoriale, pe care le reprezinta, acordat prin hotarare a consiliului local”, se arata in hotararea privind constituirea asociatiei.

sursa foto: bzc.ro

Adauga comentariu