Sanatate

Boala intolerantei

Foarte multe persoane sunt intolerante, adica incapabile sa suporte din partea celorlalti din jur un mod de comportament cu care ele nu sunt de acord. De altfel, nici macar nu e nevoie ca altii sa se poarte intr-un mod pe care astfel de indivizi nu-l aproba, pentru ca sa-i condamne cu asprime. Pentru asta, e de ajuns sa existe doar o diferenta de opinii.

E intolerant cel care nu suporta sa se vorbeasca sau sa se rada langa el sau care il critica pe prietenul ale carui idei politice sau religioase sunt diferite de ale sale.

Campul sau de actiune e foarte amplu, deoarece intolerantul nu cunoaste nici o limita. De fapt, intoleranta nu se naste dintr-o mare incredere in sine, dimpotriva, ea se bazeaza pe un profund sentiment de nesiguranta. Atunci cand apare ceva care ii ameninta ceea ce poseda sau are impresia ca poseda, intolerantul reactioneaza si se supara, avand in acelasi timp nevoie sa se asigure ca dreptatea ii apartine, ca este corect ceea ce crede el.

O persoana sigura pe ea nu e niciodata intoleranta. Si e un fapt bine cunoscut ca guvernele cele mai intolerante sunt cele care fac uz de forta pentru a-si asigura mentinerea la putere.

Educatia constituie principalul instrument de care dispunem pentru a explica de ce si cum trebuie manifestata toleranta fata de ceilalti. Determinand motivele intolerantei am putea contribui la eliminarea ei.

Copiii nu sunt singurii care trebuie sa inteleaga ca nu este nici un rau in faptul de a fi diferiti. Adultii trebuie, de asemenea, sa invete sa perceapa bogatia diversitatii si sa inteleaga ca diferentele nu constituie obligatoriu o amenintare.

A invata sa cunoastem culturi diferite de ale noastre, este un mijloc de a umple prapastia datorata diferentelor care pot sa para de neimpacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *