Sanatate

Boala inflamatorie pelviana (BIP) si alte BTS

Ce este? Ceva de care femeile ar trebui sa se fereasca din rasputeri daca vor sa aiba copii. BIP este o infectie a uterului si trompelor, adesea cauzata de bacterii transmise in timpul actului sexual genital. Dupa cum sugereaza si numele, o parte sau toate organele genitale si tesuturile din pelvis (micul bazin) se inflameaza si devin dureroase. Daca banuiesti ca ai asa ceva, du-te la doctor acum! Netratata, BIP poate afecta permanent tesuturile si fertilitatea si / sau spori riscul de sarcina ectopica (extrauterina). Clamidia si gonoreea sunt cauze destul de frecvente. Un avort, o nastere sau diverse operatii ginecologice pot, de asemenea, declansa BIP.

 

Cum stiu ca m-am molipsit? E posibil san u existe simptome sau, dimpotriva, acestea sa fie foarte severe: dureri abdominale, scurgere vaginala, durere la contactul sexual, durere la defecatie sau urinare, sangerare intre menstruatii sau menstruatii abundente, dureroase, vomismente si febra.

 

Ce-i de facut? Doctorul iti va face un control pelvian si va lua probe de secretie vaginala. BIP poate fi acuta (ai remarcat simptomele d curand) sau cronica (o ai de mai multa vreme, dar a trecut neobservata).

 

BIP cronica poate cauza simptomele cand sic and, de-a lungul unor luni si chiar ani. Odata descoperita, ti se se vor da, probabil, antibiotice. Daca e un caz serios, poti fi internata in spital si tratata cu antibiotice intravenous. E important sa te odihnesti si sa bei multe lichide in timpul tratamentului; nu poti sa ai raporturi sexuale decat dupa doua saptamani de la incheierea tratamentului. Controalele si analizele trebuie sa continue pana cand vei fi declarata complet sanatoasa.

 

Se poate vindeca? Revine? Nu se va repeat daca ai fost tratata bine, dar daca infectia e serioasa s-ar putea sa suferi mai multe atacuri de dureri cornice si stare generala proasta inainte de a te face bine.

 

Mi-am infectat partenerul? Prezervativele ajuta la prevenirea infectiilor, dar in mod normal si partenerul este tratat, pentru orice eventualitate, astfel incat infectai sa nu treaca de la unul la celalat.

 

Poate sa-mi afecteze sansele de a avea copii? Din pacate, da. Multe femei cu BIP au probleme cand vor sa ramana insarcinate. Dupa un episod de BIP, 10 % dintre femei au trompele afectate. Daca nu se trateaza sau daca se reinfecteaza, 25 % dintre femei raman infertile, iar dupa trei episoade cifra creste la 50 %.

 

Clamidia

Ce este? O “bestie” timida, putini isi dau seama ca o poseda. Denumita “boala tacuta”, pentru ca are simtome usoare sau n-are loc, clamidia poate duce foarte rapid, in cazul femeilor, la infertilitate. Se ia prin actul sexual genital cu o persoana deja infectata, iar consecintele sunt serioase. Poate afecta permanent trompele, care sunt vitale pentru reproducere, facandu-le deci infertile. Este una din cauzele principale ale bolii inflamatorii pelviene la femei si sporeste riscul de sarcina ectopica (extrauterina).

 

Cum stiu ca m-am molipsit? Fiind o boala “tacuta”, adesea nu ai simptome. Femeile pot avea totusi o scurgere vaginala densa, uneori cu urme de sange, durere la urinare (sau necesitatea de a urina mai des) ori durere in timpul actului sexual. Si barbatii pot avea o scurgere, dureri urinare, umflare a testiculelor sau diaree.

 

Ce-i de facut? Se testeaza luand o proba de secretie de pe cervix, respectiv de pe gland (din partea interioara); de curand se foloseste o analiza de urina. Din fericire, clamidia se poate trata usor cu antibiotice: se ia fie o singura doza mare, fie doze mai mici, timp de zece zile. Dupa aceea trebuie sa faci din nou analize pentru a te asigura ca infectia a trecut.

 

Se poate vindeca? Revine? Daca dupa tratament analiza iese negativa, te-ai vindecat. Mi-am infecatat partenerul? Se transmite prin act sexual genital. Prezervativul impiedica transferul germenului, dar ar trebui sa faceti amandoi tratamentul daca nu ati folosit tot timpul prezervativ, pentru a evita sa va pasati boala unul altuia. Nu faceti sex in timpul tratamentului cu antibiotice si pana nu s-a conformat vindecarea. Poate sa-mi afecteze sansele de a avea copii? Daca duce la BIP, da.

 

Hepatitele A, B si C

Ce este? Hepatita este inflamatia ficatului cauzata de un numar de factori, printre care alcoolul, substantele chimice, drogurile si infectiile virale. Hepatita A este in general transmisa prin mancare si bautura contaminate, precum si prin sex anal daca esti homosexual. Nu se transmite prin sex genital, dar prin sex oral da. Hepatita B se transmite prin sperma, mucus ori sange in timpul actului sexual (vaginal sau anal) sau prin folosirea in comun a acelor de siringa. Hepatitele C si B sunt similare, dar prima e in principal transmisa prin sange si prin ace de siringa contaminate. Se pare ca se transmite totusi si sexual. Atat hepatita B, cat si hepatita C sunt asociate cu cancerul la ficat.

 

Cum stiu ca m-am molipsit? Hepatita A dureaza de obicei cateva saptamani (producand voma si diaree), apoi dispare in mod spontan, fara efecte pe termen lung. Perioada de incubatie pentru hepatitele B si C se intinde de la sase saptamani la sase luni si poti sa nu ai simptome ori sa ai unele foarte serioase. Ingalbenirea pielii si a ochilor (icter sau galbinare), o oboseala neobisnuita, urina mai inchisa (rosiatica) si scaune deschise la culoare sunt unele dintre simptome.

 

Ce-i de facut? Daca banuiesti ca ai fost expus (a) la o forma de hepatita, fa o analiza de sange pentru depistarea prezentei virusului, chiar daca nu ai simptome. Ca si in cazul SIDA, exista o “fereastra” – adica trebuie sa-ti faci analiza mai tarziu. Din pacate, nu exista nici un tratament eficient. Deoarece e un virus, nu raspunde la antibiotice, desi unele medicamente s-au dovedit de folos.

 

Se poate vindeca? Revine? Persoanele cu hepatita B si C sunt uneori norocoase: organismul lupta cu virusul, care dispare, si persoana nu mai este nici infectata, nici molipsitoare. In alte cazuri, din motive necunoscute, virusul ramane in sange si continui sa fii purtator. Chiar daca tie nu-ti cauzeaza probleme (desi mai tarziu apar de obicei afectiuni de ficat), tot o poti transmitea altora. Hepatita B poate fi prevenita printr-un vaccin care presupune trei injectii. Daca iti injectezi droguri sau faci sex neprotejat, e bine sa te vaccinezi.

 

Mi-am infecatat partenerul? Probabil ca da. Cel mai bine e ca toti partenerii sexuali sa-si faca analize. 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *