Eveniment

Blocul pentru Locuire: Pandemia ne afectează pe toți, dar nu ne afectează la fel. Nu putem lăsa ca politica post-criză să reia politicile de austeritate

Pandemia a scos în evidență nu doar precaritatea dură a locuirii, ci și exploatarea diverselor categorii de angajați. Mii de oameni fără adăpost și alte sute de mii sunt nevoiți să facă față unor condiții inumane atât în ceea ce privește spațiul locativ, adeseori subdimensionat și supraaglomerat, cât și în ceea ce privește nerespectarea legislației muncii și a condițiilor de muncă. În aceste condiții improprii, riscul de contaminare cu noul tip de coronavirus este unul ridicat. 

În 27 Aprilie a devenit public numărul contractelor suspendate: peste 1 milion de contracte de muncă formală! Ce se întâmplă însă cu persoanele fără contracte, angajate în economia informală atât în România cât și în străinătate?! Cum își pot asigura aceste persoane o viață decentă, cum își pot proteja familiile și comunitățile?!

În acest context fluctuant, agravat și accentuat de lipsa de viziune și absența unei strategii coerente la nivel guvernamental, Blocul pentru Locuire (BPL) a lansat recent campania „Locuințe, nu profit! Muncă, nu exploatare!”

Campania se va derula de-a lungul lunii mai 2020 prin difuzarea mai multor materiale și evenimente online despre legătura dintre muncă și locuire. Ea este parte din inițiativa BPL de mobilizare politică pentru locuințe publice, singurul instrument ce poate să asigure accesul tuturor, indiferent de venitul pe care îl câștigă, la locuință adecvată și sigură. 

„Respectarea drepturilor muncii înseamnă, pe lângă drept la sindicalizare, protecție, beneficii sociale, condiții decente și protecția sănătății! Însă atunci când profitul este logica de vârf a societății, când băncile și companiile primesc cadouri de la guverne ca să le meargă bine, sănătatea lucrătorilor este pusă pe ultimul loc!

Chiar dacă Covid-19 ne afectează pe toate și toți, nu ne afectează la fel.

Asta și pentru că inegalitățile de venit, inegalitățile locative și cele teritoriale au dezavantajat și de dinainte de criza curentă persoanele care azi sunt cele mai afectate. 

Nu putem lăsa ca politica post-criză să reia politicile de austeritate și de sprijinire a capitalului și a goanei după profit”, notează reprezentanții BPL într-un mesaj public pe pagina de socializare. 

Criza epidemiologică este și o criză socială și locativă. Ea demonstrează vulnerabilitatea forței de muncă ieftine atât în fața reducerii activității companiilor la care lucrează sau în fața restricțiilor muncile informale, cât și în privința condițiilor inadecvate de locuire și plata costurilor locuirii. 

„Primul eveniment al campaniei va avea loc pe 7 mai – dezbaterea Locuințe, nu profit! Muncă, nu exploatare! Discutăm despre situația persoanelor plecate la muncă în străinătate, abandonul acestora de către statul român și exploatarea acută cu care se confruntă. Discutăm și despre ce putem face, cum ne putem organiza mai bine în fața crizei actuale. Vor urma evenimente săptămânale pe parcursul lunii mai.

Blocul pentru Locuire este o  rețea națională decentralizată de organizații și grupuri ce luptă pentru împuternicirea și organizarea politică a comunităților împotriva injustiției locative formată din organizațiile: Căși Sociale Acum! (Cluj), Asociația E-Romnja, Dreptul la Oraș (Timișoara), RomaJust și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (București)

 

De ce este nevoie de o astfel de campanie?

România este printre țările unde angajatorii pot exploata cu cea mai mare ușurință forța de muncă ieftină, iar investitorii pot face cele mai mari profituri pe piața imobiliară și cea de locuințe. Această situație trebuie să se schimbe. 

Conform datelor Eurostat din 2018, UN SFERT din populație are venituri sub pragul de sărăcie iar rata sărăciei printre angajați a fost de 15%. O TREIME din populație a suferit de sărăcie-și-excluziune-socială adică, pe lângă sărăcia venitului, a fost confruntată cu privațiuni materiale severe, printre care incapacitatea de a plăti chiria și utilitățile. Unde sunt familii cu trei copii sau mai mulți această rată a fost de 57.6%. La începutul anului 2020, UN SFERT din angajații cu normă întreagă câștigau salariul net minim pe economie de 1346 lei! Raportate la nevoile pentru un trai decent, calculate la aproximativ 2700 lei pentru o singură persoană, cifrele arată prăpastia uriașă dintre nevoi și venituri pentru milioane de oameni!

În ceea ce privește piața imobiliară, România are cele mai mici impozitări ale veniturilor din chirii din Europa și, în general, afacerile imobiliare sunt avantajoase aici, deoarece costul proprietăților imobiliare și chiriile sunt stabilite în euro. În ultimii 10 ani, euro s-a apreciat în continuu față de RON, în medie, cu ceva mai mult de 2% pe an. În plus, taxa de profit (16%) este una dintre cele mai scăzute în UE! Piața ipotecară din România rămâne redusă, după standardele internaționale, la doar 7,82% din PIB în 2019. Cu toate acestea, din 2008 până în 2018, numărul de credite pentru locuințe au crescut cu aproape 17% pe an, iar dobânzile pentru creditele imobiliare practicate de bănci sunt printre cele mai mari între statele membre ale UE.

De aceea, o campanie pentru o politică locativă, care asigură accesul efectiv al tuturor la locuințe adecvate, trebuie să țintească și revendicări din domeniul drepturilor muncii: asigurarea unui venit decent și accesul la o locuință publică, împreună îmbunătățesc traiul tuturor. Din acest motiv, atât în Manifestul pentru Dreptate Locativă. Manifest împotriva pandemiei capitalismului și rasismului, cât și în Memoriul pentru venit minim decent și locuințe sociale adecvate, publicate în martie și aprilie 2020, Blocul pentru Locuire a formulat o viziune despre o nouă politică necesară pe ambele planuri.    
 

Ce ne propunem prin această campanie?

Campania noastră își propune să contribuie la conștientizarea impactului pe care problemele menționate mai sus le au asupra lucrătorilor și lucrătoarelor cel mai grav afectați/ afectate de criza socială și locativă – care nu a început azi, dar este agravată acum de criza epidemiologică curentă: 

• persoanele cu venituri mici și cu locuri de muncă nesigure (angajate în economia formală sau lucrătoare în economia informală, în România sau în străinătate), în condițiile în care în 27 aprilie au fost suspendate aproape 1.028.000 și au fost încetate peste 260.000 de contracte de muncă); 

• oamenii care locuiesc în locuințe supraaglomerate, trăiesc în spații locative neconvenționale și/sau fără utilități, tocmai pentru că nu au bani suficienți să trăiască altfel; 

• cei care plătesc cu greu costurile mari ale locuirii (chiria privată, ratele creditelor, utilitățile) pentru că au venituri mici, și din acest motiv sunt în riscul de a rămâne fără locuință adecvată; 

• oamenii care trăiesc în localități care au rămas subdezvoltate pentru că nu sunt profitabile din punctul de vedere al capitalului, dar nici al statului promotor al economiei de piață. 

Prin materialele difuzate în această campanie vrem să contribuim și la mobilizarea oamenilor pentru dreptate locativă și drepturile muncii. Subliniem că aceste probleme sunt chestiuni politice și necesită remedii sistemice, ele nefiind pure întâmplări personale sau provocări pe care indivizii le-ar putea soluționa prin propriile forțe. Ele nu au fost generate, ci scoase la suprafață și amplificate de Covid-19. De aceea, soluționarea lor impune schimbări radicale și de lungă durată ale politicii locative și salariale practicate de statul român. 

Nu putem lăsa ca politica post-criză să reia politicile de austeritate și de sprijinire a capitalului și a goanei după profit. Recunoașterea financiară și simbolică adecvată a muncii, precum și asigurarea de condiții de locuire decente pentru lucrători și lucrătoare, la prețuri accesibile în funcție de veniturile lor, trebuie să stea la baza unor schimbări sistemice. Acestea sunt necesare pentru ca niciun om să nu mai fie exploatat la locul de muncă și nimeni să nu mai fie nevoit să trăiască în condiții improprii, ce încalcă demnitatea umană”, arată inițiatorii campaniei. 

Detalii privind Dezbaterea din 7 mai aici și aici. 

BLOCul pentru Locuire este o rețea de grupuri și asociații ce luptă pentru împuternicirea și organizarea politică a comunităților împotriva injustiției locative. 

Din BLOC fac parte: Asociația E-Romnja, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, Căși Sociale Acum!, Dreptul la Oraș, RomaJust.
 

 

 

 

featured image: arenaconstruct.ro
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *