Blocul cu scaune în loc de lift – VIDEOREPORTAJ

Situație tragi-comică într-un bloc din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Zeci de bătrâni bolnavi, trecuți de 80 de ani, nu mai pot ieși din casă de mai bine de două luni. Cauza? Liftul defect care nu a putut fi reparat în tot acest timp. Ingenioși, oamenii au găsit o soluție de compromis: la fiecare etaj au pus câte un scaun pe care să se odihnească la urcare. Efortul este supraomenesc atunci când ai 80-90 ani și oasele măcinate de tot felul de boli.

Unii s-au avântat pe scări la vale pentru că nu au avut de ales. De mâncat trebuie să mănânce, medicamente trebuie să cumpere și toate acestea nu vin singure la ușa apartamentului. Călătoria de la etajul zece până la parter este de fiecare dată o adevărată aventură pentru curajoșii octogenari. Alții s-au resemnat și nu au mai ieșit din casă de două luni de când liftul e mort:

Mergând în jos pe scări nu a trebuit să depun niciun efort la cădere. Am alunecat și am căzut pe fund. Norocul meu că nu am căzut pe picioare că să mi le fracturez.

De multe ori îs în stare să cad, nu să mă mai duc pe scări că nu mai pot. Am fost internată la Recuperare și mi-o recomandat doamna doctor să fac plimbări. Până o fost lift am putut să mă duc. De atunci gata nu am mai putut să mă mai duc

Soția mea e acolo pe pat bolnavă, eu mă duc la două zile jos că trebuie să aduc o apă minerală să ieie medicamentele și eu să le iau la etatea mea de 88 de ani.

Românul e ingenios și găsește soluții pentru orice oricând. Ce au făcut clujenii din blocul fără lift? Au pus câte un scaun, la fiecare etaj, unde fac câte un popas.

„Când mă duc în jos mă țin de bare și când viu în sus tot la fiecare două etaje este pus scaun, stau acolo un pic și după aia iară viu și iară stau și tot așa. .....Atunci foarte greu”, spune o locatară.

„Cine a pus scaunele astea a prevăzut de la început cât vom avea de plimbat pe aceste scări. A știut de la început”, este de părere o altă femeie din bloc.

Călătoria de la parter la ultimul etaj nu este ușoară nici pentru cei mai tineri, aflați în putere. Mai ales dacă vin acasă cu sacoșele cu cumpărături.

„Întotdeauna când ajung la etajul 5 mă odihnesc și e foarte greu când avem și bagaje, dacă avem câte două-trei plase...Suntem și noi patru persoane în casă...”, afirmă o locatară de la etajul zece.

Locatarii au apelat la soluții extreme când au fost obligați să meargă la medic, dar nu au putut coborî pe scări. Au trecut pe acoperiș în scara vecină, de unde au luat liftul.

„Pe sus am circulat de am fost la control....Am primit cheia de acolo și pe sus, pe vârf m-am dus și o fost acasă băiatu de m-o ajutat că singură nu pot”, precizează o locatară.

Liftul nu funcționează din cauza unor piese lipsă. Administrația blocului spune că a adunat toți banii, i-a livrat către firma din Cluj care se ocupă de întreținerea lifturilor, firmă care la rândul său trebuie să îi livreze către o altă firmă din Câmpina. Aceasta din urmă trebuie să trimită piesele lipsă, dar banii nu ar fi ajuns.

„E problema dânșilor că e stricat demult. Eu am primit în luna august comandă. Cred că nu e de vină nici firma care a angajat lucrarea pentru că ei nu au strâns banii să-și plăteacă piesele”, declară reprezentanții firmei din Câmpina.

Câteva secunde mai târziu pe parcursul conversației telefonice, reprezentanta firmei din Câmpina ajunge la gânduri mai bune.

„Noi am confirmat comanda cu luna octombrie și încercăm la începutul săptămânii viitoare să le dăm piesele. Deci mai repede decât se poate. Am făcut tot efortul să o dăm mai repede că am înțeles”, precizează reprezentanții firmei din Câmpina.

În replică, administratorul blocului spune că toți banii au fost adunați și trimiși la firma din Cluj.

„Banii sunt achitați încă de lunea trecută. Prima rată am achitat-o, am achitat 2.500 lei și acum am achitat diferența pentru că ei au spus că trimit roata”, declară administratorul blocului.

Până se dumiresc cele două firme și administratorul blocului unde sunt banii și când vin piesele de schimb, oamenii fac sport în continuare. Medicii oricum recomandă mișcare!

Adauga comentariu