Diete

Bitterul, coniacul si romul

Intre bauturile ce se pot servi (simplu sau in amestec) la bar sunt si bitterul, coniacurile si romul.

Bitterul este o bautura alcoolica obtinuta din vin, careia i se adauga extract de plante, fructe, coji de citrice si zahar. Concentratia sa alcoolica variaza intre 25-28 % vol. Are culoare rosu-granat si un gust amarui. Se serveste, ca atare, in pahare de aperitiv (pur/cu gheata/lamaie) sau in cocktailuri. Exista trei categorii principale de bitter:

– aperitive: Campari (bitter Italian din ierburi si coaja de portocale), Rossi;
– digestive: Fernet;
– amestecuri: Angostura (adaos de diferite radacini, seminte, gentiana), Prange (coji de portocale si gin; se foloseste numai in cocktailuri), Amer, Peach etc.

Coniacul (brandy) este o bautura alcoolica obtinuta prin distilarea vinului, iar produsul astfel obtinut se lasa la invechit  un anumit numar de ani in butoaie de stejar. Numele ii este dat de regiunea Cognac din Franta, unde s-a aplicat aceasta metoda pentru prima data. Concentratia alcoolica variaza intre 33-45 % vol., iar calitatea sa este apreciata in functie de soiul strugurilor, climat, butoaiele de stejar in care se pastreaza si vechimea. Vechimea este mentionata pe eticheta, dupa cum urmeaza:

– o stea (*) – vechime de 2-5 ani;
– doua stele (**) – vechime de 3-8 ani;
– trei stele (***) – vechime de 5-10 ani;
– V.O. – very old – vechime de 10-15 ani;
– V.O.P. – very old product – vechime de minimum 15 ani;
– V.S.O.P. – very super old product – vechime de minimum 20 ani;
– V.S.O.P. – very  – very super old product – vechime de minimum 25 ani;
– X.O. – extra old – vechime de minimum 30 ani;
– EXTRA – vechime de minimum 50 de ani;
– FINE CHAMPAGNE – coniac foarte fin;
– GREAT CHAMPAGNE – coniac extrafin.

Culoarea coniacului variaza de la galben-auriu deschis (3-5*) la galben-auriu inchis (superioare). Gustul trebuie sa fie fin, catifelat si elegant. Se serveste in pahare speciale (baloane) preincalzite (fie in abur, fie cu apa fierbinte), pentru a-i permite sa-si dezvolte buchetul, cu exceptia coniacului glasat, care se serveste in pahare racite in prealabil cu gheata pisata si la care se adauga un cub mare de gheata.

Cele mai cunoscute coniacuri sunt: Courvoisier, Bisquit-Dubouche. Hennessy, Martell, Prunier, Hardy, Napoleon, Metaxa. Ca o varianta a coniacului exista Armagnac-ul, un produs in regiunea Armagnac din Franta. Continutul sau alcoolic este de 42 %. Cele mai cunoscute branduri sunt: Chateau, Labarthe. Chateau de Maillac, Marquis de Montesquieu. De asemena, in Germania se produce Asbach “Uralt”, cu un continut alcoolic de 40 %.

Romul este o bautura alcoolica pe baza de trestie de zahar, deci provenienta sa este tropicala (Barbados, Jamaica, Trinidad Tobago etc.) Calitatea sa este apreciata in functie de material prima folosita, tara de provenienta, vechime, lemnul butoaielor in care se invecheste etc.

Culoarea variaza de la alb-galbui (cele mai slabe si seci, in general, cele produse in Barbados, Puerto Rico, Cuba) la cele inchise, brune (mai dulci, pline, astringente, in general cele produse in Jamaica, Martinica, Trinidad). Exista si posibilitatea ca material prima sa fie importata, iar produsul final sa se obtina oriunde in lume. Se serveste pur sau se adauga in cocktailuri, insa unele tipuri de rom nu se amesteca bine in cocktail, decat daca reteta le cere in mod expres (de exemplu, Zombie sau Cuba libre).
Cele mai cunoscute sortimente de rom sunt Havana Club, Bacardi, Negrita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *