Afacerea zilei

Bicicletele Cluj Bike, retrase peste iarnă pentru revizie, au revenit pe străzi tot defecte

Sistemul Cluj Bike a fost oprit peste iarnă pentru revizia totală a parcului de biciclete și a stațiilor. Cu toate acestea, bicicletele sunt acum, la redarea în folosință, tot cu defecte, cu faruri și sonerii nefuncționale, care îi fac pasibili de amendă pe cei care le utilizează. Amenda minimă pe care o riscă clujenii care folosesc bicicletele defecte ale Primăriei este de 870 de lei.

Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca”, a verificat sistemul în luna martie, când bicicletele au fost readuse în stații, constatând numeroase probleme tehnice neremediate peste iarnă:

„Acum majoritatea nu au claxon, nu au far funcțional, deci, până la urmă, nu pot circula legal. Nu au. Ei așa au zis, au lăsat să se înțeleagă că «le-am retras pe toate iarna, dar la primăvară or să fie în bună regulă!» Cum au deschis acum în martie din nou sistemul, m-am dus imediat să le fotografiez, să le verific. Sunt ca în toamnă, mai puțin de jumătate au sonerie, restul nu o mai au, e ruptă. Majoritatea nu au faruri sau, care au, nu au lumini ș.a.m.d. Le-au reparat ceva de genul: care aveau pedale rupte, le-au mai înlocuit, dar soneriile sunt majoritatea cum erau în toamnă, fără sonerii, sau sonerii rupte și farurile, la fel, nefuncționale sau lipsă. Teoretic, nicio lege nu exceptează, că dacă nu e bicicleta ta, ci e din sistemul Primăriei, atunci nu răspunzi. Deci, teoretic, eu mă duc, iau o bicicletă Cluj Bike și peste 100 de metri mă oprește un polițist și, pentru lipsă sonerie, minimum 870 de lei amendă! 

Sunt standuri întregi în care niciuna nu are far! Poți să încerci 20 de biciclete la rând și la niciuna nu îi funcționează! Și să pui faruri pe baterii e o prostie, că e clar că, dacă e bicicleta tuturor, trece unul, apasă pe buton, se consumă bateriile, nu e o soluție fezabilă, pentru bicicletele acestea comunitare, să le pui baterii! 

Poliția te poate amenda! Dacă nu au făcut-o, pot să o facă oricând! Ești cu sabia lui Damocles deasupra capului oricând! Și amenzile oricum sunt imense la bicicliști! Dacă intri pe sens interzis cu mașina plătești jumătate amenda cât o plătește un biciclist pentru că îi lipsea un catadioptru sau soneria! Pe actuala legislație e minimum 870 de lei amenda pentru orice deficiență din-aceasta specifică, lipsă de far, lipsă de sonerie, lipsă de catadioptru pe spițe, chestiuni de genul acesta! 

Au suspendat luni de zile sistemul iarna. Nu am înțeles de ce. Au fost câteva zile cu zăpadă în Cluj. În rest se putea circula foarte bine! Ei l-au suspendat de tot! Că trebuie să le servisăm! Acum, să fim serioși, puteau să le ia pe rând, câte 50, timp de două săptămâni! Într-adevăr, multe care erau cu pedale rupte, acum le-am văzut că sunt înlocuite și poate au mai uns lanțul, s-au mai verificat. Deci, probabil că s-a făcut o servisare minimală. Dar au venit majoritatea cu faruri și sonerii nefuncționale. În rest erau, da, care aveau pană, căzut lanțul, s-a rezolvat! Dar, la fel, nu era nicio justificare să suspenzi complet sistemul și e păcat că se suspendă!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *