Uncategorized

Biblioteca din Manastur, loc de distractie pentru copii

Credeati ca biblioteca e pentru tocilari sau numai pentru “oameni mari”? Biblioteca Traian Brad din Manastur va dovedeste contrariul. Programele si proiectele desfasurate aici in ultimii ani, dedicate copiilor, i-au facut pe micuti sa vina regulat, ba chiar sa astepte cu nerabdare sa isi revada “prietenii de biblioteca”. Asa se face ca o treime dintre cei care vin la filiala din Manastur sunt copii si Ludoteca e mereu plina.

“Vin copiii, isi fac temele, proiectele pentru scoala, se joaca pe calculator. In plus avem tot felul de activitati cu voluntari, la Ora Povestilor anul trecut au participat 932 de copii si parinti. Este foarte important sa vina de mici, sa se familiarizeze cu cartile, cu biblioteca, asa ajung cititori”, ne spune Octavia Hulpoi, sef birou la biblioteca.

Proiectul Ora Povestilor a demarat in 2010. De atunci, in fiecare miercuri, de la ora 17, voluntarii sau parintii le citesc povesti micutilor, deseneaza cu ei si se joaca.

Ora de povesti si joaca

La ora 17 fix sunt doar doua fetite si un baietel in ludoteca. Isi asteapta prietenii si pe Gabriela Barbu, care, alaturi de sotul ei, sunt voluntarii Bibliotecii din Manastur. Fetitele citesc murmurand cate o carticica, iar baietelul dolofan se joaca pe calculator.

“Spitz, goool, esteee!”, ar striga baiatul, dar avand in vedere ca este la biblioteca, doar sopteste cele trei cuvinte de fiecare data cand reuseste sa inscrie. Vede ca se strange lumea pentru Ora Povestilor si inchide calculatorul. Parca se simte vinovat, se aseaza si el pe bancuta si deschide “Fram, ursul polar”.

Intre timp, soseste Gabriela Barbu, spre bucuria copiilor. Vine de ani de zile, negresit. Ea a fondat si Clubul Mamicilor, care are loc de obicei dupa Ora Povestilor, unde mamicile discuta despre probleme, scoli, gradinite sau orice altceva despre copiii lor. Micutii au scos creioanele colorate si profita de ocazie ca s-o roage sa le deseneze.

“Ce va place mai mult? Sa citim povesti sau poezii?”, a intrebat aceasta.

“Poveeeesti”, spun micutii in cor. “Dar sa nu fie povesti pentru bebelusi”, spune o fetita cu parul blond si cordeluta roz.

Povestile citite se aleg de comun acord cu parintii si copiii de fiecare data, dar acum Gabriela reuseste sa ii convinga sa asculte totusi si o poezie.

Asa se ajunge sa se citeasca “Zdreanta” de Tudor Arghezi, iar unii dintre copii isi dau seama ca stiu de fapt poezia si o recita impreuna cu voluntara. De regula, dupa ce se termina povestea, micutii se apuca de desenat eroii din poveste.

“Este benefic pentru socializare, invata sa citeasca, li se deschid noi orizonturi, li se formeaza intelectul. In plus, isi fac prieteni noi, abia asteapta sa vina”, spune Iulia Mandrutiu, care vine cu cele doua fetite ale ei la biblioteca.

Aceste activitati si entuziasmul celor mici stau dovada ca biblioteca nu este un loc inaccesibil, plictisitor si restrictiv. Accesul la activitati este gratuit, dar se recomanda existenta unui permis (6 lei pentru copii si 12 lei pentru adulti, valabil 5 ani), dar nimeni nu este refuzat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *