Berea, vinul si bauturile carbogazoase

Berea si vinul pot fi sanatoase pentru inima in cantitati moderate, dar exagerarile nu sunt bune.
Ce contin? Alcoolul contine 7 calorii per ml (in comparatie cu 9 calorii pe gram de grasimi si 4 calorii pe gram de proteine sau carbohidrati). Berea asigura un  plus de vitamine din complexul B, iar vinul – cantitati infime de fier. Totusi, aceste bauturi nu ofera beneficii nutritive relevante.

 

339, 6 ml bere light contine 99 calorii, 0 mg colesterol, 11 mg sodiu, 0 g acizi grasi; vin rosu sec (141,5 ml) : 107 calorii, 0 colesterol, 7 mg sodiu, 0 g acizi grasi…

 

Recomandare. Spre deosebire de alimente, alcoolul nu este digerat, el se absoarbe in sange. Mancarea combinata cu bautura incetineste viteza de absorbtie. Consumat in cantitati moderate, vinul rosu este sanatos pentru circulatia sangelui si inima.

 

Ce este indicat? Vinul rosu contine cea mai mare concentratie de flavonoide, in special resveratrol, care se gaseste in cojile de struguri. Se pare ca acesti antioxidanti sporesc nivelul tipului de colesterol HDL si ar avea efect antigregant.
Ce nu este indicat? Consumul exagerat. Cercetatorii recomanda maximum 339,6 ml de bere (1 sticla standard) si 141,5 ml de vin pe zi. Femeile nu ar trebui sa consume mai mult de 42,45 ml de lichior pe zi, iar barbatii cel mult 84,9 ml.
Sifonul, apa si bauturile carbogazoase (Pepsicola, coca-cola, Gataroda, Orange etc.) pot sa abunde in zahar. Daca iti este foarte sete, bea apa plata si nu consuma bauturi cu mult zahar.

 

Ce contin? Sucurile acidulate reprezinta una dintre principalele surse de zahar din dieta. O doza de 300 ml poate contine 8-9 lingurite de zahar. Un pahar mare de suc de la un restaurant fast-food contine 24 de lingurite de zahar sau o jumatate de cana.

 

Sifon cu lamaie (283 ml) contine 147 calorii, 0 mg colesterol, 41 mg sodiu, 0 mg acizi grasi; 283 ml de apa gazoasa contin 75 mg de sodiu; 293 mg cola: 152 de calorii si 15 mg sodiu; o sticla de Sobe Oraange Carrot Elixir de 566 ml: 225 calorii si 38 mg sodiu…

 

Recomandari. Bautura Gataroda a fost inventata pentru echipa de fotbal Gators a Universitatii din Florida, ca modalitate de inlocuire a electrolitilor (minerale necesare pentru functionarea adecvata a metabolismului) si de rehidratare. Daca serviciul tau implica munca fizica in aer liber, timp de mai multe ore, atunci bauturile carbogazoase te-ar putea ajuta.
Ce este indicat? Apa minerala contine cantitati infime de minerale. O doza de 300 ml de apa gazoasa, spre exemplu, asigura aprox. 1% din necesarul de calciu zilnic, deci nu se poate compara cu beneficiile apei plate.

 

Ce nu este indicat? Sticlele de 566 ml. Fie ca iti cumperi un suc acidulat, ceai sau o bautura din ierburi, toate aceste sticle contin substante nutritive in cantitate de 300 ml, adica doua portii si jumatate la o sticla. Dar rezisti sa te opresti cu adevarat dupa ce ai baut doua cincimi din sticla?

 

Siropul de porumb bogat in fructoza. Este un in dulcitor ieftin, folosit la aproape orice, chiar si la bauturile racoritoare declarate “sanatoase”. De fapt, nu este altceva decat zahar sub o alta denumire. Si, dupa ultimele cercetari in materie, si ele … ingrasa.

 

Cofeina ascunsa. Daca iti faci iluzii ca nu se gaseste decat in cola, te inseli, pentru ca ea se gaseste si in unele bauturi carbogazoase.

Adauga comentariu