In vizor

“Beneficiind de temperaturile favorabile din ultima perioadă”, consolidarea depozitului NECONFORM de deșeuri Pata Rât “avansează rapid” către viitorul ecologic luminos

Este curios cum un oraș precum Cluj-Napoca, sufocat de gunoaie – fiți doar atenți la mizeria de pe străzi, trotuare, de sub garduri – mimează preocuparea pentru ecologie. Orașul verde și ecologic, colectarea selectivă a deșeurilor etc. există doar în scris, în strategiile de dezvoltare sau doar în viitor. Încă așteptăm ecologia ce va să vină peste noi. Consiliul Județean Cluj mai lansează o BOMBĂ:

consolidarea corpului depozitului de deșeuri, continuă. Ori mai bine spus, ”a început”.

De două zile, CJ Cluj s-a apucat de treabă, iar lucrările vizează zona de renume mondial – PATA RÂT.

Când forul județean nu are de lucru, ei bine, atunci publică anunțuri despre participarea slujbașilor județeni la diverse târguri naționale și internaționale – pe bani publici, evident –, dar tot e ceva.

Ori face reclamă la tot felul de evenimente care mai au loc, din când în când, în așa-numitul Oraș al Culturii, dar fără sediu pentru Filarmonica clujeană.

De două zile încoace, ”profitând de vremea extrem de favorabilă lucrărilor de construcții”, realizarea primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, ” a început”.

CITEȘTE ȘI: Centrul de Management Integrat al Deșeurilor: mai întâi “în linie dreaptă”, apoi “în ritm susținut”, dar încă inexistent. Tișe și promisiunile: prima celulă va fi gata „în cursul anului viitor” 

Astăzi, CJ Cluj uimește din nou:

După cum puteți observa, lucrările avansează EXCLUSIV din cauza ”temperaturilor favorabile din ultima perioadă”.

Quod erat demonstrandum. (Ceea ce era de demonstrat). 

Cât de mult pot avansa lucrările pe final de săptămână, de pe-o joi pe-o vinere?

Cât de cât…

Sau altfel spus: ”au început lucrările”. 

E bine să știm unde ne aflăm după peste 10 ani în care gunoaiele Clujului verde și ecologic au fost depozitate fără nerușinare la Pata Rât. Iar depozitul este NECONFORM.

Ne aflăm… ”la început”. 

”În prezent se lucrează la execuția terasamentelor în zona alunecată, respectiv la degajarea materialului alunecat și la transportarea lui pe amplasamentul primit în administrare, în acest scop, de Consiliul Județean. În paralel, se execută lucrări la drumul tehnologic situat în partea de sud-est. 

Totodată, joi, 8 noiembrie, au început forajele pentru execuția piloților de probă din zidul de sprijin. 

Așa după cum realitatea din teren o dovedește, ne apropiem extrem de rapid de momentul rezolvării definitive a problemei deșeurilor în județul Cluj, atât în ceea ce privește închiderea depozitelor istorice neconforme cât și în ceea ce privește construirea CMID, acea „fabrică” ce va procesa și va neutraliza deșeurile clujenilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe”, anunță un comunicat oficial al CJ Cluj. 

Președintele Consiliului Județean Cluj, pe numele său complet – Alin Păunel Tișe – anunță că realitatea din teren dovedește că ne apropiem extrem de rapid de final, de rezolvarea definitivă a problemei deșeurilor.

În continuare, CJ Cluj explică, în comunicatul cu pricina, modul în care va fi realizat zidul de protecție. Dar omite să spună când va fi realizat efectiv.

”În ceea ce privește proiectul de stabilizare cu piloți a corpului depozitului, acesta presupune construirea unui zid de sprijin la baza depozitului. Astfel, întreaga zonă afectată de alunecare, situată pe latura sudică a depozitului și pe o lungime de aproximativ 300 de metri pe latura estică, precum și zona stabilă în prezent de pe latura estică a depozitului vor fi consolidate prin execuția unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totală de 700 de metri. Acesta va fi fundat pe două șiruri paralele și alternative din piloți forați la adâncimea de aproximativ 10 m, cu diametrul de 600 de mm. Înălțimea zidului va fi de circa 3.5 m, acesta fiind prevăzut cu o consolă în partea din amonte cu rol de suport al canalului pluvial.

În paralel, operațiunile finale de închidere și ecologizare a depozitului de deșeuri urban neconform avansează și ele în ritm susținut, până în acest moment fiind executate lucrări de terasamente și acoperire cu un strat de pământ-suport pe partea vestică a depozitului, în zona neafectată de alunecarea de teren produsă în vara anului trecut”, se arată în sursa citată.

La anul, adică în 2019, atunci când prima celulă a CMID-ului nu va fi încă gata – conform promisiunilor oficiale – explicația pe care ne-o va servi Păunel Tișe va fi una simplă: vremea de-afară. 

Cel mai probabil, vom mai primi câte un comunicat oficial cu explicații, în care se va arăta cum din cauza condițiilor meteo nefavorabile, zidul de protecție este încă în construcție, iar CMID-ul se apropie din ce în ce mai rapid de faza finală.

Am intrat în linie dreaptă. În linia dreaptă a promisiunilor și explicațiilor. A muncilor de joi și vineri. Precum și a continuării lucrărilor. 

Dar toate acestea au fost posibile întrucât vremea de-afară a ținut cu noi.  

 

 

 

 

 

 

sursa foto: Consiliul Județean Cluj/Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *