Diete

Beneficiile vitaminei B3 (niacina)

O modalitate verificata si putin costisitoare de optimizare a raportului colesterol / HDL (insemnand, de exemplu, cresterea nivelului de HDL “bun” si scaderea LDL) consta in administrarea unui supliment zilnic de niacina (vitamina B3). Aceasta reprezinta o alternativa terapeutica deosebit de eficienta. Intr-unul din studiile preliminare asupra niacinei, pacientii carora li s-au administrat aceasta vitamina au prezentat o scadere cu 22% a nivelului de colesterol  si cu 50 % a lipidelor serice, in interval de numai o luna! In Revista Asociatiei Medicale Americane din 1986, niacina a fost apreciata drept primul medicament ce ar trebui utilizat atunci cand interventiile dietetice nu reusesc sa corecteze valorile colesterolului.

 

Incepand din anii 1980, o serie de medicamente ce contribuie la diminuarea valorilor colestrolului, gemfibrozilul si lovastatinul, au fost frecvent recomandate de medici datorita efectelor lor salutare. Cu toate acestea, medicamentele amintite nu ating nici pe departe gradul de eficacitate al niacinei in cresterea valorilor HDL, benefic pentru sanatate. De fapt, potrivit unor studii recente efectuate in SUA, niacina are o capacitate de circa 5 ori mai mare de a creste valorile HDL.

 

Exista totusi o problema. La dozele la care produce aceste efecte (500-1500 mg pe zi), niacina este un vasodilatator foarte puternic (creste calibrul vaselor de sange), ceea ce provoaca o roseata ce persista cam 30 de minute. Departe de a fi vatamatoare, aceasta reactie este chiar benefica, dar pe multi oameni ii deranjeaza. Daca injumatatim doza necesara si o administram de doua ori pe zi, in timpul meselor, in cateva zile roseata se va estompa.

 

Alta solutie ar fi administrarea de inozitol-niacina, asa-numita “niacina fara eritem”. Aceasta din urma nu e la fel de eficienta in ameliorarea valorilor colesterelului si, ca atare, se recomanda numai persoanelor care nu suporta vasodilatator al niacinei.

 

Niacina are o influenta benefica asupra intregului aparat cardiovascular. Datorita efectului sau vasodilatator, ea imbunatateste circulatia, favorizand epurarea excesului de colesterol. De asemenea, niacina contribuie la reducerea activitatii celulelor din sange (trombocitelor), ceea ce diminueaza riscul producerii unui infarct miocardic. Cu siguranta, niacina merita sa fie inclusa in strategiile profilactice aplicate celor din categoria cu “risc inalt”.

 

Pericolele unui colesterol prea mic

Din moment ce se stie ca valorile crescute ale colestereolului din sange sunt asociate cu un risc inalt de boala coronariana, adesea se presupune ca e foarte bine sa ai un colesterol mic. Dar nu e asa, daca tinem seama de rezultatele cercetarilor efectuate asupra a trei grupuri diferite.Una dintre ele, realizata in Japonia, a evidentiat faptul ca, in timp ce valorile mari se asociaza cu boala cardiovasculara (a carei incidenta e foarte scazuta in Japonia), cele mici pot fi corelate cu o incidenta crescuta a accidentelor vasculare cerebrale. In momentul in care, intr-un grup de 6500 de barbati japonezi, valorile colesterolului au scazut sub 190 mg %, numarul accidentelor vasculare cerebrale au crescut.

 

In acelasi timp, un cercetator finlandez, Jykry Penttinen, a remarcat ca rata depresiilor, a suicidului si a mortilor violente este mai mare in cazul subiectilor cu valori foarte mici ale colesterolului seric. Aceste date au fost confirmate de dr. David Freedman de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta, care a adescoperit ca persoanele cu tulburari de personalitate de tip antisocial au niveluri scazute de colesterol. Freedman a avansat ipoteza ca aceasta categorie de indivizi este mai predispusa spre agresivitate.

 

In concluzie, medicamentele hipocolesterolemiante nu ar trebui administrate de rutina persoanelor cu valori serice in limite normale, chiar daca acestea sufera de afectiuni cardiovasculare.

 

Oxidarea colesterolului

Evident, colesterolul este o substanta importanta pentru organism. Nu e bine sa ai nici prea mult, nici prea putin colesterol, si conteaza si daca acesta se prezinta sub forma HDL- colesterolului sau LDL-colesterolului.

 

Mai survine si alta problema: fiind o substanta cu o compozitie asemanatoare lipidelor, colesterolul poate fi oxidat sau distrus, in acelasi mod in care vopselele pe baza de ulei se oxideaza sub actiunea aerului; daca scoatem capacul unui bidon, vopseaua dinauntru se intareste. La fel se intampla si cu colesterolul. In asemena situatii, este mult mai dificil ca el sa fie transportat in intregul organism si practica a demonstrat ca, astfel, el poate deveni un factor important de risc pentru boala cardiovasculara.

 

Din ce cauza se produce deterioarea / oxidarea colesterolului? Explicatia e pusa pe seama substantelor oxidante care sunt rezultatul fumatului, al alimentatie gresite, al poluarii si chiar al proceselor normale din organism (inclusiv suprasolicitarea fizica si exercitiile anaerobe, cum ar fi alergarea de viteza, in cursul careia se intaleaza deficitul de oxigen deoarece necesarul pentru energia consumata nu poate fi acoperit prin respiratie).

Cealalta fata a monedei este reprezentata de substantele protectoare din organism, si anume de vitaminele antioxidante A, C si E, la care se adauga mineralele de tipul seleniului si zincului. De fapt, exista sute de antioxidanti in alimente, mai ales in fructele si in legumele proaspete. De exemplu, strugurii contin proantocianidine, ceea ce explica de ce vinul rosu in cantitati mici va poate proteja in oarecare masura de bolile cardiovasculare, in timp ce excesul de alcool este cunoscut factor de risc. Ideal ar fi sucul de struguri. Teoria substantelor antioxidante e sustinuta de rezultatele cercetarilor actuale, care demonstreaza ca o alimentatioe bogata in antioxidanti reduce la minim riscul de ateroscleroza.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *