Diete

Beneficiile uleiurilor de peste

Alimentatia traditionala a eschimosilor este una dintre cele mai bogate in grasimi si colesterol si totusi afectiunile cardiovasculare sunt absente in randurile acestei populatii.

 

O asemenea anomalie a suscitat atat de mult interes incat, in 1974, dr. Hugh Sinclair, un cercetator in domeniul medicinei de la Universitatea Oxford, si-a propus s-o investigheaze. El s-a intors in Anglia inarmat cu suficienta carne de foca, peste, crustacee si moluste pentru a se hrani timp de 100 de zile.

 

In acest interval de timp, sangele sau s-a subtiat, nivelul trigliceridelor (grasimilor din sange) a scazut dramatic, iar nivelul de HDL colesterol (bun) a crescut. Ela a descoperit elixirul care ii proteja pe eschimosi, si anume alimentatia compusa din principii nutritive exceptional de bogate in acidul gras esential AEP (acid eicosapentaenoic).

 

De la data descopeririri dr. Hugh Sinclair, numeroase cercetari medicale au confirmat efectele benefice ale uleiurilor de peste. Iata cateva exemple:

–    Un studiu efectuat pe parcursul a doi ani de catre Institul de Cercetare medicala (Medical Research Council) a urmarit 2000 de barbati, supravietuitori ai unui infarctmiocardic, care au urmat trei regimuri alimentare diferite. La sfarsitu a 4 ani de zile, in grupul subiectilor a caror dieta continea carne de peste sau capsule de ulei de peste s-au inregistrat de trei ori mai putine decese fata de grupul celor cu dieta saraca in grasimi sau fata de grupul acelora care au urmat un regim alimentar bogat in fibre vegetale.

 

–    Potrivit unui experiment la care au participat numai femei, ingestia de ulei de peste duce la scaderea nivelului trigliceridelor, un factor de risc pentru boala cardiovasculara.

 

–    In Romania, studiile efectuate la pescarii din Delta Dunarii, sub conducerea acad. N. Gh. Lupu, in anii 1918-1959, arata ca incidenta scazuta a aterosclerozei si implicit a consecintelor sale cardiovasculare este determinata de alimentatia predominanta cu peste si de efortul fizic.

 

–    Alte studii au confirmat ca suplimentele de AEP reduc nivelul trigliceridelor si al LDL colesterolului , subtiaza sangele (ii scade vascozitatea) si maresc nivelul de HDL colesterol (benefic), protejand totodata si grasimile din sange impotriva oxidarii; intr-un cuvant, toti acesti factori scad riscul imbolnavirilor cardiovasculare.

 

–    AEP este mai eficace decat uleiul de samanta de in (care reprezinta o sursa bogata de acid linolenic, din care se sintetizeaza AEP), dupa cum rezulta din studiul efectuat de Sanders si Younger. Timp de trei saptamani, subiectilor li s-au administrat 5, 10 si 20 de grame de AEP. Chir si dozele mai mici au avut efecte pozitive, manifestate mai ales prin scaderea valorilor sanguine ale trigliceridelor.

 

–    Dr. Reg Saynor, din cadrul sectiei de cardiologiue a Spitalului General din Sheffield, a ales un grup de voluntari carora le-a administrat cate 20 ml de AEP timp de cinci saptamani. Si el a remarcat o scadere considerabila a trigliceridelor si o crestere a HDL colesterolului (bun), astfel incat a extins experimentul asupra unui numar de peste 100 de pacienti cardiaci, pe care i-a urmarit mai bine de un an de zile. Teoretic, suplimentele de AEP asigura tuturor persoanelor niveluri normale de trigliceride sanguine.

 

In concluzie, se poate afirma ca AEP provenit din uleiul de peste are urmatoarele efecte pozitive, demonstrate stiintific:

–    1. scade nivelul sanguin al trigliceridelor (grasimilor);
–    2. diminueaza vascozitatea sangelui;
–    3. reduce nivelul de LDL colesterol (nociv);
–    4. creste nivelul de HDL colesterol (benefic).

 

Nu exista nici un medicament care sa prezinte atatea avantaje. De asemenea, AEP are o importanta vitala in stoparea procesului inflamator din peretii arteriali si in controlul rezistentei la insulina.

 

Atentionare! Atat aspirina, cat si uleiul de peste subtiaza sangele. Daca aceste doua substante sunt folosite in asociere in cantitati mari, se poate ajunge la o situatie potential periculoasa, in care sangele nu se mai poate coagula rapid, ceea ce duce la prelungirea timpului de sangerare. De aceea, este mai prudent sa nu combinati aspirina cu doze mari de ulei de peste fara a va consulta medicul.

 

Rolul acizilor grasi de tip Omega 6

Cu toate ca grasimile esentiale din familia Omega 3, aflate cu precadere in uleiurile de peste, au monopolizat interesul cercetarilor, s-a demonstrat ca si aportul unui alt tip de grasimi esentiale din familia Omega 6, este benefic pentru sanatate. Acest tip de ulei este prezent indeosebi in floarea-soarelui presata la rece, in susan si in uleiurile de nuci; forma cea mai activa insa, si anume acidul gammalinolenic (AGL) se gaseste in uleiul de ciubotica cucului si de limba mielului.

 

Studiile populatiilor din Creta, regiune in care incidenta bolilor cardiovasculare este considerata printre cele mai mici din lume, au descoperit ca oamenii de acolo au cu 68 % mai mult AGL sanguin, comparativ cu valoarea medie. AGL, ca si AEP, este un anticoagulant natural si un agent antiinflamator care previne formarea cheagurilor de sange, ceea ce pledeaza in favoarea includerii sale in alimentatia curenta. Dar nu exagerat!

 

 
.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *