BEI finanțează proiectele de dezvoltare ale Universității Tehnice Cluj: „Aceste fonduri urmează să fie disponibile în perioada următoare”

Trei universități românești vor beneficia de fonduri pentru finanțarea proiectelor depuse de la Banca Europeană de Investiții. Este vorba de Universitata Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Universitatea Politehnică București. Suma negociată cu Comisia Europeană pentru finanțarea învățământului românesc este de 4,4 miliarde de euro pentru tot exercițiul financiar actual, potrivit Ministerului Educației. 

Banca Europeană de Investiții finanțează dezvoltarea și modernizarea infrastructurii universitare din România. Banca a decis să finanțeze proiecte depuse de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și de Universitatea Polithenică din București.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a apreciat implicarea Băncii Europene de Investiții pentru susținerea învățământului superior din România.

„Este un moment extrem de important pentru învățământul superior din România, prin suportul oferit de Banca Europeană de Investiții pentru universitățile românești”, a declarat rectorul UTCN, Vasile Topa. 

Acesta a amintit de acordul semnat la finalul anului trecut cu BEI pentru un suport financiar de 44 milioane de euro pentru programul de sprijinire a universităților românești, proiect din care face parte și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

„Aceste fonduri urmează să fie disponibile pentru universitatea noastră în perioada următoare”, a afirmat Topa. 

„Suportul financiar reprezintă un important sprijin pentru implemetarea programelor noastre de dezvoltare”, a adăugat rectorul UTCN Vasile Topa. 

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că aceste finanțări sunt complementare sumelor asigurate din bugetul de stat, celor asigurate de universități din resurse proprii și celor oferite de Comisia Europeană. Suma negociată cu Comisia Europeană pentru finanțarea învățământului românesc este de 4,4 miliarde de euro pentru tot exercițiul financiar actual, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de viacluj.tv

Oficialul a declarat că Ministerul Educației va premia performanța academică, astfel că universitățile care au domenii prezente în Top 500 Shanghai vor primi bani suplimentari.

Banca Europeană de Investiții (BEI) s-a angajat să susțină programul de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) printr-un împrumut încă de la finalul anului trecut. 

Investițiile preconizate vizează modernizarea infrastructurii educaționale și de cercetare, dar și îmbunătățirea condițiilor generale de viață pentru studenții și angajații Universității Tehnice din Cluj-Napoca. 

Aceste investiţii sprijină proiectele asociate unor obiective strategice majore de dezvoltare a instituției.

Programul lansat de BEI are drept obiectiv principal asigurarea resurselor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de predare, cercetare, inovare, dar și a condițiilor de viață ale studenților în universități din România, prin construirea de noi clădiri sau renovarea celor existente. Finanțările acordate susțin de asemenea, adaptarea infrastructurilor la noile tehnologii, îmbunătățirea mediilor de învățare, creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități, precum și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.

 

Adauga comentariu