Diete

Bauturile alcoolice consumate cu cumpatare

Elementul constitutiv caracteristic al bauturilor alcoolice, alcoolul etilic sau etanolul, cu toate ca poseda o putere energetica remarcabila (fiecare gram furnizeaza cca 7 calorii!) nu este indispensabila. Este bine sa luam in consideratie aportul adus de alcool ori de cate ori se cere sa limitam introducerea zilnica de energie in organism.

 

 

Corpul omenesc este in stare sa faca fata urmarii negative a introducerii de alcool etilic, cu conditia sa nu se depaseasca o anumita masura. De fapt, in organismul nostru, alcoolul etilic este metabolizat in mod prioritar si aproape exclusiv in ficat, intr-un ritm care face ca un singur pahar de vin de 150 ml (echivalentul a 13-14 g de alcool etilic) sa angajeze ficatul pe timp de aproximativ 2 ore.

 

 

Evitarea sau limitarea consumului de alcool prezinta deci avantajul de a nu distrage ficatul de la functiile sale esentiale. Abuzul de alcool, fie acut, fie cronic, este extrem de periculos deoarece pe langa faptul ca produce dezechilibre nutritionale periculoase si serioase riscuri de malnutritie, poate crea probleme de dependenta si de toxicitate, cu grave complicatii asupra sanatatii si cu o crestere a riscului de aparitie a tumorilor. Sunt de asemenea cunoscute interferentele necompatibile dintre alcool si diverse medicamente care pot duce la reactii nedorite.

 

 

Vinul este parte integranta din traditia alimentara a multor popoare, iar consumul lui normal, mai exact in cantitati moderate in timpul mesei, se pare ca exercita un oarecare efect favorabil si protector asupra aparatului digestiv si in special asupra celui cardiovascular. Acest din urma efect, dupa cum arata cercetarile recente, pare ca se datoreaza unor componente minore aflate in special in vinul rosu, dar care exista, in mai mica masura, si in vinul alb si in bere.

 

 

Cel care se simte bine, se bucura de sanatate, nu este obez si vrea sa-si permita placerea de a consuma bauturi alcoolice, poate totusi sa o faca, cu conditia sa respecte masura, tinand cont de continutul alcoolic si de aportul caloric al fiecarei bauturi consumate si cu respectarea urmatoarelor criterii:

 

 

Doza zilnica de alcool considerata acceptabila corespunde cifrei de 0,6 g la fiecare kilogram de greutate corporala. Pragul absolut, care nu trebuie depasit, este specificat ca reprezentand aproximativ 1 g de alcool pentru fiecare kilogram de greutate corporala.

 

 

In cazul in care unica bautura alcoolica consumata este un vin cu tarie normala (numarul gramelor de alcool se calculeaza prin inmultirea cu 0,79 a numarului de grade alcoolice), un consum moderat, acceptabil pentru populatia adulta sanatoasa este mai mic sau egal cu aproximativ 450 ml (cam trei pahare de vin) pe zi pentru barbati si 350 ml (cam 2 pahare) pe zi pentru femei (in raport cu greutatea ei corporala, care este mai mica, si cu dificultatea pe care o intampina in  metabolizarea alcoolului), acest consum fiind repartizat intre masa de pranz si cina.

 

 

De asemnea, trebuie sa avem in vedere ca toleranta fata de alcool variaza in mod considerabil de la om la om; in realitate, unele persoane, datorita factorilor genetici individuali, sunt mai putin capabile sa metabolizeze alcoolul si, prin urmare, ar trebui sa-si limiteze mult consumul de alcool sau sa se abtina.

 

 

Copiii, precum si femeile in perioadele de graviditate si alaptare trebuie sa evite orice consum de bauturi alcoolice, deoarece alcoolul traverseaza bariera placentara si este secretat in lapte. Apoi, la batrani, mecanismele de metabolizare a alcoolului etilic se deterioreaza in mod semnificativ, drept care se recomanda o reducere a consumului de bauturi alcoolice.

 

 

Alte recomandari cu privire la consumul bauturilor alcoolice:

daca dorim sa consumam bauturi alcoolice, s-o facem in timpul meselor, imediat sau dupa mancare;
dintre toate bauturile alcoolice sa le alegem pe cele cu tarie mai slaba (vinul sau berea);
 sa evitam orice contact cu alcoolul in perioada de crestere, de graviditate si de alaptare si sa diminuam consumul la batranete;

 

 

o invitatie speciala la moderatie sau absistenta este adresata atat conducatorilor de autovehicule, cat si persoanelor care lucreaza cu utilaje delicate sau periculoase si care trebuie sa-si pastreze intacte atentia, autocontrolul si coordonarea motorie;
cand luam medicamente, consumul de alcool trebuie evitat sau redus, cu exceptia cazului in care se obtine o permisiune fara echivoc din partea medicului curant.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *