Bauturi si produse congelate pe lista de cumparaturi

Pentru a slabi, kilogramele in plus nu trebuie sa ne preocupe doar in momentul cand ne asezam la masa, ci tot timpul, mai ales cand facem cumparaturi in marile centre comerciale sau supermarketuri.

 

 

La raionul de bauturi: Alcoolul, sub orice forma, este interzis in regimul de slabire (un pahar de vin bun este totusi permis, fara a constitui o obligatie, cu ocazia iesirilor in oras, sau dupa obiceiuri). Sa ocolim deci rafturile cu aperitive, lichioruri, tarii, bere.

 

 

In ceea ce priveste sucurile de fructe, trebuie sa stim ca pana si sucurile pure 100 % pot sa contina zahar adaugat cu ocazia conservarii. In consecinta, le vom exclude din programul nostru alimentar. In schimb, cele fara adaos de zahar pot fi consumate in locul unui fruct. Este de preferat sa le facem la noi acasa, pentru a fi intr-adevar “naturale”.

 

 

In schimb, bauturile din fructele existente in comert, bauturi instant care trebuie rehidratate, siropuri de fructe, sucuri pe baza de concentrate si alte nectare nu sunt recomandate sub nici o forma: contin mai ales foarte mult zahar, apa, coloranti si chiar arome artificiale.

 

 

Se poate consuma fara nici o grija orice tip de apa, minerala, de robinet sau de izvor. Este recomandat sa variem tipul de apa minerala bauta pentru a profita de avantajele pe care le prezinta fiecare si a evita acumularea eventualelor dezavantaje.

 

 

Exista astazi numeroase tipuri de apa aromatizata cu extracte vegetale naturale fara zahar: lamaie, lamaie verde, mandarina, portocala, menta, verbina etc. Pot fi baute cu regularitate si cu placere, mai ales de catre cei carora nu le prea place  gustul apei, si asta fara absolut nici un pericol pentru silueta.

 

 

Anumite bauturi sau sucuri “dietetice cu aspartam ne pot scoate din dificultate din cand in cand, asa ca trebuie sa le punem in caruciorul nostru de cumparaturi: Coca-Cola light, Pepsi Max, Orangina light etc. Atentie insa la excese, mai ales ca, din punct de vedere nutritiv, nici unul dintre aceste produse nu furnizeaza vitamine sau minerale.

 

 

La raionul cu produse congelate: Sa evitam toate mancarurile gata preparate, ca si toate felurile de pizza, placinte umplute, tarte sarate sau dulci. Deserturile, produsele de patiserie si serbeturile sunt bineinteles interzise.

 

 

In schimb, toate legumele naturale congelate (spanac, legume taiate julienne, fasole verde, amestec de legume si ciuperci de padure, legume de primavara, ghiveci de legume, conopida, varza de Bruxelles, broccoli etc.) sunt premise in orice cantitate, la fel ca echivalentele lor proaspete din piata (mai ales ca legumele congelate contin adesea mai multe vitamine decat cele proaspete. Asta deoarece, conform legii, legumele trebuie conservate la mai putin de 48 de ore de la recoltare). Toate preparatele de tip piure sau supe congelate fac gatitul mai usor si adaptat programului nostru alimentar.

 

 

Fileurile de peste nature (nu pane sau nepreparate) si carnea tocata congelata furnizeaza proteine de foarte buna calitate. Se pot gasi in magazine sortimente de carne tocata cu numai 5 % grasimi, ceea ce le face sa fie permise in orice cantitate, cu conditia sa fie respectate recomandarile specifice de gatit.

 

 

Anumite feluri de mancare congelate degresate – pentru cei foarte ocupati – pot fi incluse pe lista de cumparaturi, dar trebuie sa stim sa le alegem si sa le consumam cu masura. Este adevarat ca mancarurile degresate ne pot face ziua mai usoara, dar este necesar sa citim cu atentie etichetele, pentru ca la aceesi numar de calorii continutul de grasimi poate sa difere.

 

 

Sa le alegem deci pe cele care contin de trei ori mai putine lipide decat proteine si pe cele in care portia de carne sau de peste este de cel putin 80 g de persoana. Sa evitam sub orice forma abuzurile.

 

 

Unii dintre noi vor putea din cand in cand, in mod exceptional, in anumite ocazii, sa-si termine masa cu o inghetata sau un serbet dietetic, care sa contina aspartam in loc de zahar. Atentie, din nou, la abuzuri!

 

 Adauga comentariu