Diete

Bautul la serviciu sau acasa

Alcoolul determina disparitia inhibitiilor, asa ca bautura pare a fi cel mai eficient mijloc de socializare pentru cei care se simt anxiosi la petreceri sau cu alte ocazii festive.

 

Din pacate, dupa ce va simtiti prea in largul dvs., va alegeti cu mai mult decat cu o simpla mahmureala. Consumul excesiv de bauturi alcoolice la petrecerile de la birou sau in timpul unei intalniri poate avea consecinte neplacute sau chiar periculoase. Raspunsurile impertinente date sefului, flirturile scandaloase cu colegul / colega, confidentele imprudente sau prabusirea pe o canapea chiar in fata directorului sunt doar cateva dintre modurile in care pierderea controlului va poate afecta atat judecata, cat si si reputatia profesionala.

 

Daca puteti, ar fi bine sa evitati bauturile alcoolice in aceste ocazii. Daca nu puteti – sau nu vreti -, atunci ar fi bine sa va limitati la un pahar, dupa care sa beti numai sucuri racoritoare sau apa minerala. Cine spune ca trebuie sa anuntati ca aveti o bautura nealcoolica in pahar? Numai dvs. si barmanul stiti asta! Iar daca aveti nevoie de mai multa disciplina pentru a va stapani, veniti la petrecere insotit de un prieten si stabiliti dinainte cat aveti voie sa beti. De asemenea, stabiliti ora la care sa veniti si ora la care plecati, eventual sa mergeti la film sau sa va intalniti cu cineva dupa o petrecere – oricum, numai sa nu ramaneti acolo pana la ora la care singurii care mai petrec sunt cei care au baut peste masura.

 

Paradoxal, este posibil sa nu fiti singur si, totusi, sa beti singur. De exemplu, daca va intoarceti acasa de la munca si, in loc sa stati cu partenerul de viata sau sa va jucati cu copiii, va asezati pe canapea si va turnati un pahar, atunci se cheama ca beti singur, chiar daca sunteti inconjurat de oameni.

 

Consumul excesiv de bauturi alcoolice este o problema, indiferent unde va aflati – la o petrecere cu sute de invitati sau singur in sufragerie. Totusi, un semn clar ca ati pierdut controlul asupra obiceiului dvs. sau ca beti pentru a masca sentimente de singuratate ori de anxietate este acela ca beti mai mult decat intentionati, de obicei singur.

 

Daca locuiti singur, aveti libertatea de a bea un pahar de vin la cina sau un cocteil, din cand in cand, la sfarsitul zilei – presupunand ca sunteti capabil sa va opriti dupa aceea. Insa este foarte important sa aveti grija si sa pastrati controlul asupra cantitatii ingerate si a motivelor pentru care beti. Stabiliti-va niste limite si respectati-le – daca nu, indepartati tot alcoolul din casa.

 

Consumul solitar de bauturi alcoolice este o modalitate nesanatoasa de a va proteja impotriva singuratatii si nesigurantei. Daca perseverati in acest obicei, nu veti reusi decat sa evitati infruntarea realitatii si rezolvarea problemelor pe care le aveti in relatiile cu ceilalti. Daca va faceti griji pentru ca beti prea mult cand sunteti singur, cereti ajutorul unui prieten de incredere sau a unui medic.

 

Daca sunteti adolescent sau student ori sunteti indragostit de cineva de aceasta varsta, sunteti expus riscurilor reprezentate de bautura consumata la petreceri. Betia la petreceri e definita (cel putin la americani) ca fiind consumul succesiv a mai mult de cinci pahare pentru barbati si patru pentru femei. Definitia la romani sau rusi poate fi alta, bineinteles.

 

Desigur, consumul de bauturi alcoolice cu unicul scop de a va imbata –  aceasta fiind, in opinia specialistilor, o alta definitie a betiei la petrecere – nu este intalnit doar la tineri. Intr-adevar, mai mult de 50 % dintre bautori beau la petreceri. Fara indoiala, unii simt nevoia “sa-si inece necazurile”, “sa se dea mari” sau “sa faca atmosfera”, sustinand, sus si tare, ca nu au o problema cu alcoolul, pentru ca nu beau zilnic.

 

Nu putem exprima pe de-a intregul pericolul pe care il reprezinta betia la petreceri, atat pentru sanatatea dvs., cat si pentru binele celor din jur. Daca beti mult, fie chiar si accidental, ar trebui sa va ganditi serios la motivele pentru care o faceti si sa gasiti impreuna cu medicul dvs. o modalitate de a va opri.

 

Costurile sociale ale consumului excesiv de alcool sunt ametitoare. Studiile arata ca 30 % dintre cei care renunta la slujba sau la facultate o fac din motive legate de alcool si ca excesul de alcool este prezent in 70 % din cazurile de crima si alte infractiuni cu violenta. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *