Batranul saltat de SPP, "carne de tun" pentru politicieni

Victor Maghear, batranul “saltat” ieri de SPP, sustine ca si-a scrantit glezna in timp ce a fost indepartat de la dezbaterea pentru statul de drept, organizata de Fundatia Miscarea Populara la Cluj-Napoca. La eveniment a fost prezent si presedintele Traian Basescu, iar fostul detinut politic a vrut sa-l “felicite” pe seful statului pentru “ispravile” sale. La o zi dupa incident, batranul sustine ca are o posibila fractura de glezna. Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania sustine ca Maghear este folosit drept "carne de tun" pentru politicieni.

“Papara il faceam pe Basescu!”

Victor Maghear, de 85 de ani, a fost inchis la Periprava, in timpul regimului comunist. El a fost scos de la dezbaterea pentru statul de drept de la Casa de Cultura a Studentilor, organizata de Fundatia Miscarea Populara, pentru ca l-a facut chior pe presedintele Traian Basescu.

“M-am dus sa-l felicit pe Basescu de ispravile pe care le-a facut. (…) Ma chiorule… ai venit la Cluj ca sa-ti creezi o banda de hoti iara? M-am referit la planul lui ca sa-si creeze un partid. Am strigat “Jos hotii si tradatorii de patrie!”, “Ce-ai facut, domnule, cu navele, cu flota romaneasca?”, “Unde-s banii, ce-ai facut cu ei?”, isi motiveaza demersul fostul detinut politic de la Cluj.

Maghear sustine ca regreta ca nu a avut timp sa se pregateasca cum se cuvine pentru vizita presedintelui Romaniei, de la Cluj-Napoca.

“Nu am avut timp. Daca stiam de dimineata ca vine, ma pregateam cu cateva buzunare cu oua si i le aruncam in cap. Tot il faceam numai papara”, se amuza fostul luptator anticomunist.

Posibila fractura de glezna

Cu toate acestea, la cei 85 de ani pe care-i are, batranul invatator spune ca evenimentul nu a fost deloc distractiv. El a fost scos din sala de dezbateri de catre niste tineri si a fost luat pe sus de oamenii din Serviciul de Protectie si Paza (SPP) al presedintelui.

“Aia doi care m-au adus jos s-au comportat frumos cu mine. Mi-au zis: “Asculta, domnul Maghear, pe cuvant daca nu te iubesc! Aceleasi idealuri le avem amandoi. (…) Mi se pare ca mi-am scrantit piciorul cand m-au rostogolit de sus pana jos. (…) Mi se umfla si cred ca e scrantit, pentru ca s-a umflat. Numai acum dimineata am vazut. Ma doare cand il misc. Daca nu ma misc nu ma doare. Am calcat stramb, sau ceva, cand m-au coborat de pe treptele alea. Nici nu stiu cum s-a intamplat. Nu aveam cum sa ma lovesc”, a povestit Victor Maghear pentru Ziar de Cluj.

Batranul detinut politic spune insa ca oamenii din garda presedintelui Romaniei s-au purtat frumos. Invatatorul inchis la Periprava este revoltat pe “niste tineri”, care l-au indepartat din sala de dezbateri, altii decat SPP-istii. 

“Am vrut sa intru dar nu m-au lasat sa intru niste pustani, in costume elegante. Astia au incercat sa ma scoata afara, dar nu m-am lasat, m-am luptat cu ei pe coridor. Apoi au venit niste vlajgani si m-au luat pe sus. M-au legitimat si mi-au propus sa dispar din zona”, istoriseste Maghear.

Detinutii, momeala pentru politicieni

Batranul din Cluj a facut in ultimele 24 de ore turul televiziunilor, dupa ce stiridecluj.ro a publicat filmuletul in care fostul detinut politic a fost indepartat si legitimat de SPP. 

"Si deseara vin la mine niste oameni pe care nu ii cunosc. Numai mi-au transmis sa fiu acasa si la 10 seara sa intru in direct la televizor. Si aseara a fost unul care l-a atacat dur pe Basescu. Nu stiu cine e", a adaugat Maghear. 

Reprezentantii detinutilor politici sustin ca, de 24 de ani, toti politicienii s-au comportat la fel cu detinutii politici, care au fost scosi la inaintare doar inainte de alegeri. Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania a anuntat ca il sustine pe Victor Maghear, insa a explicat ca nu se solidarizeaza cu vreun demers politic al unei televiziuni.

“Am vazut la televizor ce s-a intamplat. S-au sesizat cei de la Antena 3. Eu nu fac politica, iar asociatia nu se aliniaza politic nimanui cu mentiunea ca toti cei care s-au perindat la conducerea tarii au avut acelasi comportament fata de noi de ignoranta, amnezie si sfidare. Nu ma las atras in a face jocul politic al unora in defavoarea celorlalti. Toti au fost la fel: cand au fost in opozitie ne-au promis marea cu sarea si dupa aceea au uitat de noi. De aceea, majoritatea membrilor asociatiei am decis ca e sub demnitatea noastra sa iesim in strada”, a spus pentru Ziar de Cluj, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Octav Bjoza.

El a punctat ca nu este exclus sa ia in calcul un posibil miting, insa majoritatea membrilor nu s-au decis cum vor reactiona.

“Categoric se va discuta problema. Bunul meu prieten Victor Maghear e cu iesitul in strada, e un vesnic revoltat. Vom vedea despre ce e vorba, insa nu toti sunt ca Victor. Cine poate sa vina 14 ore cu trenul ca sa stea cateva ceasuri in Bucuresti, bolnavi, batrani? E teribil de greu”, a adaugat Bjoza.

Invatatorul clujean Victor Maghear, in varsta de 85 de ani, a platit o poezie scrisa impotriva regimului comunist cu 3 ani lungi de “recreatie" la Periprava, presarati cu crime, batai si foamete. Suferinta se prelungeste si astazi pentru batranul invatator din Cluj-Napoca, la jumatate de secol dupa suferintele indurate la Canal. Uitat de cei 4 copii, el locuieste intr-o camaruta mica, dar ingrijita de pe strada Mesterul Manole. In ciuda situatiei sale materiale si a necazurilor, Victor Maghiar continua sa fie sprijin pentru cele doua nepoate pe care le tine la scoala, dintr-o pensie de 1.800 de lei castigata in urma celor 50 de ani de munca petrecuti in toate combinatele din Cluj. Cel mai mare vis pe care-l are e sa vada tara curatata de hoti si amintirile asternute de mana in romanul autobiografic "Drumul Robilor" publicate integral.

Comentarii

Miki

11.02.2014 10:29

probabil ca domnul acesta a fost la Periprava ca gardian sau turnator.Alfel nu-mi imaginez cum poate fi de partea celor ce au confiscat Revolutia din 1989,a comunistilor mascati in democrati socialisti

Adauga comentariu