Batranele lui Harley Davidson, incognito la mall

La 88 de ani priveste piateta principala din mall. Si-ar tura motorul, ca-n tinerete, in anii ’40, cand soldatii o calcau pe coada in perioada interbelica, pentru ca azi, veterana motocicletelor nu are translator si nici macar o placuta de identificare, "pentru ca inca nu s-au printat". Indian Racer, cea mai batrana motocicleta functionala dintr-o colectie privata a ajuns azi-noapte la Cluj, alaturi de inca 14 piese de legenda din colectia privata "Classic Bikes Harley & Indian Private Collection".

A fost incognito de cand s-a nascut, din 1926, cand a stiut ca poate va sfarsi in lupta, fiind construita, ipotetic, ca secunda motocicletelor de razboi. Noroc cu Bill Tuman, ultimul castigator al cursei de-o zi a Campionatului National AMA, care a scos-o din anonimat la Springfield, in 1953. Asa s-a lansat: cu baietii de la “Indian Wrecking Crew”, un grup de raceri de top din anii ’40 – ’50.

Indian Racer, la cei 88 de ani, pe care-i poarta cu mandrie, nu s-a gandit ca va ateriza, ca o necunoscuta, intr-un centru comercial din Cluj-Napoca. Ca o batrana trecuta prin multe, sta sa fie intrebata. Inca o mai duc cei 600 de cmc, chiar daca, pe alocuri, o prinde rugina. Indian Racer are o valoare de piata de 28.000 de dolari, pentru ca e functionala.

Laolalta, in acelasi patrat din panglici rosii, sta cealalta bunica - Harley Racer, din 1927. E cu un an mai tanara decat Indian, si cu 2.000 de dolari mai scumpa. Harley Racer pare ca a facut si razboiul, la fel ca Rat Bike, nascuta-n 1948.

Face parte din lotul 15 – 0003 si are o cutie speciala, in care s-au indesat, de-a lungul vremii, cate 100 de cartuse. Nu mai conteaza ridurile ruginite indesate pe caroserie, opreste mai multe priviri decat nepoatele stralucitoare Golden Eagle, nascuta in 1984, ori Ingamfata Heritage, la cei 25 de ani si 1340 de cmc.

Cativa metri la departare, intr-o alta sectiune, sta The Police, din 1962, folosita de politia Americana pentru monitorizarea traficului. Inca luceste a crom si poate sa-si incerce caii-putere. In fond, are o capacitate de 1200 cmc.

Din cele 15 doamne, prezente la Cluj, din familia Harley Davidson si Indian, mai fac parte Golden Eagle, nascuta acum 30 de ani si placata cu aur si Fire Bike, de 40 de ani, fabricata de Harley-Davidson pentru comemorarea pompierilor merituosi.

Adauga comentariu