Din oras

Batalia pentru postul de rector al UBB. Marea dezbatere: agitatul, mototolul si comicul

Aseara in sala Iorga a UBB a avut loc dezbaterea celor trei candidati la postul de rector al Universitatii Babes Bolyai. Lupta pentru post se da intre doi economisti si un istoric, mai exact, intre actualul rector, academicianul Ioan-Aurel Pop, Gheorghe Fatacean, conferentiar la Departamentul de Contabilitate si Audit in cadrul FSEGA si Ciprian Marcel Pop, profesor titular in cadrul departamentului de Marketing al FSEGA.

Adevarata lupta s-a dat intre Ioan-Aurel Pop si Gheorghe Fatacean, care si-au aruncat constant sageti peste capul nepasator al candidatului Marcel Pop. 

Ioan-Aurel Pop a fost agitat pe tot parcursul dezbaterii, incordandu-se sau sarind usor din jiltul sau de fiecare data cand o sageata din partea economistului Fatacean il mai atingea. Lovit in amorul propriu, intrucat, s-a vazut, postul de rector ii este la inima si nu accepta critici la adresa programului sau managerial, Ioan Aurel Pop si-a atacat oponentul luand sageti din desaga istoriei. L-a imobilizat pentru cateva secunde pe Fatacean cu intrebarea care a starnit rasete in sala: „Ce credeti despre modelul humboldtian de universitate?”. Lumea a ras, o voce chiar a strigat din sala „Dar cine a fost Humboldt?”. Raspunsul oponentului a fost scurt si evaziv „nu cred in modele externe, cred intr-un model”. Multumit de atacul sau si cu o doza puternica de adrenalina, vazand a ca reusit sa-si umileasca contra-candidatul, Ioan Aurel Pop a inceput sa stranga puternic de fotoliu.

Gheorghe Fatacean (comicul) a stat pe tot parcursul dezbaterii cufundat in scaunul sau cu un zambet ironic, asteptand sa atace. In discursul sau s-a agatat permanent de principiul „comunitatii egalilor” pe care-l promoveaza si in care crede actualul rector. Motiv pentru care, de indata ce a urmat etapa de adresare a unei intrebari pentru ceilalti candidati, Gheorghe Fatacean l-a luat la rost pe Ioan-Aurel Pop in legatura cu veniturile sale actuale. Cum se face, se intreaba acesta, ca din 2012 pana in 2016, veniturile sale de la Universitate, fara cele de la Academie, au crescut de la 35.000 de lei la peste 200.000 de lei. Fataceanu a mutat conceptul comunitatii egalilor in directia veniturilor, incercand sa desfiinteze opozitia din perspectiva castigurilor financiare. Rectorul Ioan-Aurel Pop i-a dat dreptate, considerand ca cel mai probabil veniturile lui au crescut odata cu propria lui crestere valorica. Dincolo de asta, Fatacean a avut grija de fiecare data sa insereze cate o glumita in discursul sau ca sa mai detensioneze atmosfera, sa atraga publicul, daca nu prin cunostintele de istorie, macar prin simtul umorului.

Coincidenta a facut ca Marcel Pop, cel mai moale dintre cei trei candidati, sa stea la mijloc si sa priveasca cu inocenta, parca, la lupta apriga care se ducea in stanga si in dreapta lui. Interventiile sale au fost ca pauzele publicitare care intra in cel mai tensionat moment al filmului Ioan-Aurel Pop versus Gheorghe Fatacean. Ideile sale s-au pierdut intr-un discurs plicticos, plin de greseli, de pleonasme si tautologii. Un discurs caragialesc de tipul universitatea romana ,,este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire”. Economistul Marcel Pop a fost, mai degraba, o prezenta fantomatica, dinspre care se mai auzea cate un ,,trebuie sa avem curajul, chiar indrazneala” de a face lucruri mari.

Alegerile pentru postul de rector in cea mai mare universitate din Transilvania au loc astazi sub monitorizarea DNA. Dupa dezbaterea de aseara lupta este intre Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop si Conf. Univ. Dr. Gheorghe Fatacean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *