Bătălia parlamentarilor clujeni pentru sediile închiriate pe bani puțini de Primărie: Vasile Dîncu (PSD) și Adrian Oros (PNL) primesc cele mai selecte birouri. AUR Cluj preia un spațiu infect

Parlamentarii clujeni au purtat o adevărată bătălie pentru obținerea unui birou/sediu în zonele centrale ale orașului. Cel mai bun sediu a fost obținut de Vasile Dîncu, senator PSD Cluj și de Adrian Oros, senator PNL Cluj. În schimb, reprezentanții partidului AUR Cluj au primit adevărate sedii-bombă pentru desfășurarea activității din Circumscripția Cluj nr 13. 

Ziar de Cluj semnala încă de la începutul anului că deputatul AUR Cluj nu beneficia încă de un cabinet parlamentar, fiind amânat de autoritățile locale clujene. 

CITEȘTE ȘI: Deputatul AUR Cluj, Alin Coleșa, nu beneficiază încă de un cabinet parlamentar, fiind amânat de Primărie. PMP nu mai e în Parlament, dar a primit sediu pe viață 

Vasile Dîncu – senator PSD Cluj – obține un sediu pe Bdul Eroilor

Senatorul PSD Vasile Dîncu a obținut imobilul situat pe Bdul Eroilor nr 6-8, ap 16, respectiv parte din ap 17. Spațiul în suprafață de 56,82 mp va fi închiriat senatorului PSD pentru perioada aferentă mandatului în care își va exercita atribuțiile de senator. 

Biroul situat pe Bdul Eroilor a fost ocupat până la încheierea mandatului de senator de către Marius Nicoară. 

Acesta este compus dintr-un birou de 27,75 mp suprafață utilă, plus parte din ap 17 de 23,89 mp suprafață utilă și o magazie cu o suprafață de peste 5 mp, în vederea organizării și funcționării Biroului Parlamentar pe perioada calității de senator în urma alegerilor din 6 decembrie 2020. 

Valoarea de inventar a suprafeței închiriate:

128.387,44 lei pentru ap 16 Bdul Eroilor nr 6-8.

134.623,43 lei pentru parte din ap 17 Eroilor nr 6-8

Chiria se calculează potrivit unei Hotărâri din anul 2009. 

Potrivit acestei hotărâri, deputații și senatorii clujeni achită o chirie de DOAR 13 lei pe lună în vreme ce firmele închiriază spații de la Primăria Cluj-Napoca cu 50.000 lei pe lună.

Primăria Cluj-Napoca oferă sedii de partide și cabinete de deputați pentru sume care depășesc orice imaginație: 50 bani/mp/lună. 

Este elocvent cazul europarlamentarului Daniel Buda, despre care Ziar de Cluj a scris de mai multe ori. 

Politicianul are în chirie un spațiu „pe viață”, în Piața Unirii.

Achită doar 13,80 lei pe lună. Pentru firme, Primăria percepe tarife aproape la prețul pieței. De exemplu, Panemar achită peste 10.000 lei pe lună, iar KFC peste 50.000 lei pe lună.

CITEȘTE ȘI: Deputații închiriază sedii pentru 13 lei/lună, iar firmele plătesc 50.000 lei/lună. Top cele mai scumpe/cele mai ieftine spații închiriate de Primăria Cluj-Napoca

La finalul lui Ianuarie 2021, Vasile Dîncu, în calitate de senator ales al municipiului Cluj-Napoca, circumscripția electorală nr 13 Cluj, a solicitat autorităților locale atribuirea unui spațiu pentru Cabinetul parlamentar. 

Acesta a fost unul dintre imobilele pentru care au fost înregistrate cele mai multe opțiuni și solicitări.

„Reținând faptul că pentru imobilul indicat au fost depuse mai multe opțiuni, Comisia a aplicat criteriul clasamentului obținut de fiecare partid politic la ultimele alegeri naționale”, se arată în motivarea deciziei. 

Iar drept urmare, spațiile aferente Ap 16-17 Bdul Eroilor nr 6-8 au fost atribuite prin închiriere senatorului Vasile Dîncu (PSD).

Dezbaterile privind atribuirea prin închiriere contra unei sume extrem de modice de către Primărie a sediilor pentru parlamentarii clujeni au fost inițiate la începutul lunii februarie 2021. 

Pe baza proceselor verbale încheiate în urma ședințelor Comisiei, se poate urmări modul în care fiecare parlamentar a tras pentru sediul cel mai bun. 

De departe, cei care au fost nedreptățiți au fost reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor Cluj – cu solicitare pentru sediu de partid și pentru birou parlamentar Ilie Alin Coleșa, deputat AUR Cluj. 

O „bombă” pe post de sediu pentru AUR Cluj?

AUR Cluj primește drept sediu de partid un imobil de pe str Universității nr 11, ap 22, corp A.

Suprafața utilă, situată la parter, este de 51,78 mp, închiriată pentru o perioadă de 5 ani de zile. 

„Predarea imobilului va avea loc după aducerea acestuia în stare normală de folosință”, se arată în decizia Comisiei de atribuire. 

Și AUR Cluj a „vânat” spațiul situat pe Bdul Eroilor nr 6-8. 

Din punct de vedere juridic, spațiul atribuit partidului AUR Cluj și situat pe str Universității, a făcut obiectul unor cereri de revendicare, de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, soluționată în 2017 printr-o sentință civilă a Curții de Apel Cluj.

„Se arată că termenul de finalizare a lucrărilor la imobilul din str Universității nr 11 Ap 22 este de aproximativ data de 20.04 2021”, se arată în decizia de atribuire.

Valoarea de inventar a spațiului închiriat este de 420.217,17 lei. 

O altă bătălie a fost dusă de AUR Cluj pentru obținerea unui Birou Parlamentar pentru deputatul Alin Coleșa.

În urma dezbaterilor aprinse, acesta a primit în final imobilul situat pe Bdul 21 Decembrie 1989 nr 108 ap 12.

Și predarea acestui spațiu se va face după „aducerea acestuia în stare normală de folosință”. 

Este format din 2 birouri, suprafață utilă de 35,22 mp.

Și aici, opțiunile inițiale au vizat spațiile de pe Bdul Eroilor nr 6-8 și cele de pe str Năsăud nr 10 Ap 4.

Ulerior, opțiunile au fost completate cu imobilul situat pe Bdul 21 Decembrie 1989 nr 108 Ap 12. 

Iată însă ce semnala Alin Coleșa în privința dărniciei cu care Primăria Cluj-Napoca oferta Partidul AUR Cluj:

„SEDII ÎN BĂTAIE DE JOC PENTRU UN PARTID PARLAMENTAR

Veți vedea mai jos niște poze care arată, pe lângă lipsa de gospodărire și o lipsă de respect pentru buna conviețuire politică și obștească.

 Partidele parlamentare care au avut acest statut și în legislatura trecută au deja în Cluj cel puțin câte un sediu de partid și un birou de parlamentar. (PNL peste 300 m², PSD peste 300 m², USR peste 200 m², UDMR peste 250 m²).

Legea le impune să acorde un asemenea spațiu, din cele aflate în administrare, și noului partid parlamentar, AUR.

La cererea noastră, ni s-a propus să stăm în dărâmături sau beciuri și garaje.

Știm că multe locații au fost dubios retrocedate la Cluj, dar încă mai există locuri decente, pe care comisia de specialitate din Primărie a spus că le va acorda tot partidelor care au deja sedii.

Întrebați de ce, au spus că votul e unul politic și NU TREBUIE JUSTIFICAT.

Primăria Cluj-Napoca calcă în picioare principiile și regulile procedurii administrative de atribuire a spațiilor pentru parlamentarii și partidele parlamentare clujene: - Transparenţa - Tratamentul egal - Proporționalitatea - Nediscriminarea - Libera concurență. (luate de pe site-ul lor oficial  )

Ei cred că s-a întâlnit hoțul cu prostul.

Nu știm despre ei, dar NOI NU SUNTEM PROȘTI și vom continua să ne apărăm drepturile cetățenești”, semnala în perioada negocierilor, deputatul AUR Cluj, Alin Coleșa. 

Spații pentru parlamentarii clujeni

Ceilalți parlamentari clujeni avantajați de autorități au fost deputații și senatorii PNL Cluj. 

Astfel, senatorul Adrian Oros, actual ministru al Agriculturii, a primit sediu de birou parlamentar în imobilul situat pe Bdul Eroilor nr 6-8 Ap 17 (spațiu pe care va „împărți” cu senatorul PSD Cluj, Vasile Dîncu. 

Suprafața utilă este de 70,40 mp

Și deputatul PNL Cluj, Sabin Sărmaș, fost director al Agenției pentru Digitalizarea României, a primit un spațiu generos pe str Universității nr 11 Ap 23 corp A (situat în imediata apropiere a sediului AUR Cluj).

Suprafața utilă este de 38,51 mp. 

Senatorul UDMR Laszlo Attila primește spațiul situate pe str Inocențiu Micu Klein nr 21 ap 1. 

Suprafața utilă este de 39 mp. 

Viorel Băltărețu, deputat USR, primește sediu pentru birou parlamentar pe str Năsăud nr 10, Ap 4 (deținut până la expirarea mandatului de Emanuel Ungureanu).

Plus Cluj primește sediu pentru partid politic pe str Iuliu Coroianu nr 11.

Însă toți parlamentarii clujeni au tras tare pentru obținerea sediului generos de pe Bdul Eroilor nr 6-8, spații obținute de senatorul PSD Cluj, Vasile Dâncu. 

Acesta împarte unul dintre apartamente cu senatorul PNL Adrian Oros. 

Adauga comentariu