In vizor

Bătaie de joc la adresa elevilor care au învățat pentru examenul de admitere. Facultățile clujene au înlocuit examenul cu banalul concurs de dosare

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus a afectat admiterea la facultate a absolvenților clasei a XII-a. Sunt elevi care s-au pregătit intens pentru un examen de admitere greu pentru a intra la Drept sau la Politehnică, dar au aflat cu puțin timp înainte de Bacalaureat că examenul de admitere a fost înlocuit cu banalul concurs de dosare. Această situație a determinat apariția unor medii foarte mari la aceste specializări, iar elevii care au lăsat pregătirea pentru Bac în plan secund și s-au concentrat pe examenul de admitere au fost dezavantajați.

În Cluj-Napoca, doar Universitatea de Medicină și Farmacie și Facultatea de Teatru și Televiziune au menținut examenul de admitere, toate celelalte au optat pentru varianta concursului de dosare. 

Acest lucru a determinat ca la Universitatea Tehnică, la specializarea Calculatoare mediile să fie foarte mari: 9.87 ultima medie la buget și 9.77 ultima medie la taxă.

Situația a fost prezentată de unul dintre studenții acestei specializări, dezamăgit că Facultatea a decis să elimine examenul de admitere și astfel a răpit șansa unor elevi buni care s-au pregătit pentru examenul de admitere la matematică și nu au acordat aceeași importanță pregătirii la limba română. 

”O alta situație dezastruoasa și trista la nivelul învățământului românesc! Anul acesta ultima medie la Calculatoare in cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a fost de ? 9.77!!! Asta la taxa!!!! Iar la buget de 9.87 ??? Admiterea s-a făcut doar pe baza mediei de bac și a unui procent din nota la matematica din bac. Și sa vrei nu puteai intra dacă nu luai peste 9.50 media in bac ceea ce mi se pare o bătaie de joc la adresa celor care au învățat și au tras sa învețe pentru admiterea la matematica, iar apoi dintr-o data ai fost pus la același nivel cu toată lumea! Bacul se ia ușor cu nota de peste 9 dacă se învață și se trage! Greșești din prostie și iei un 9.60 la matematica! La romana nu ești foarte bun, ai luat un 9, nota care NU ar trebui sa-ti influențeze viitorul la o facultate de profil real! Nota de bac e nota de bac, Ai luat între 9 și 9.50 in bac? Nu-i problema, nu vei mai avea șansa sa schimbi ceva, sa dai din nou bacul după ce înveți mai mult și vei fi obligat sa-ti închei visul pana când un examen de admitere in viitor va avea loc! ( dacă va mai avea loc) La admitere e ca un joc de noroc. Nu te gândeai sa dai deloc la calculatoare înainte de covid, nu aveai de gând sa înveți materia de admitere, nu ai o pasiune in acest domeniu, dai acolo ca vezi doamne… e poli! Îți pici jumătate din examene și te lași in anul I. Ai ocupat locul unuia care merita și avea potențial!. Și covidul nu e scuza, Facultatea de Medicina și Farmacie organizează admitere pe criterii obiective in siguranța. Bacul e subiectiv! O facultate care se respecta, are examen de admitere și punct. Sper sa nu se repete greșeala anul viitor. Se fura șansa celor buni.”, sesizează studentul.

La Facultatea de Matematică Informatică din cadrul UBB ultima medie la Informatică la buget linia română a fost 9.89, iar la taxă 9.85. La linia engleză la buget ultima medie a fot 9.88, iar la taxă 9.83. 

Situația se repetă și la Facultatea de Drept. Acolo ultima medie la buget a fost 9.76, iar la taxă 9.50. 

Mircea Miclea, fostul ministru al Educației, condamna într-o declarație pentru Ziar de Cluj eliminarea examenelor de admitere, având ca unic scop atragerea studenților fără a face o selecție serioasă a acestora. 

”Cred că Universitățile nu fac decât să continue ceea ce se întâmplă în învățământul preuniversitar pentru că sunt extrem de lejere evaluările din acest an. Să nu ne ascundem după deget și să credem că Universitățile nu sunt în aceeași cheie ca și învățământul preuniversitar. Singura universitate care da admitere serioasa este UMF, ceilalți nu fac altceva decât sa ia cu orice preț studenți, fără să organizeze examene cât de cât respectabile  Nu putem să avem pretenții să devenim Universități relevante dacă admiterea este atât de ușoară. Dacă ne uitam la marile universități sau cele care sunt în top vom vedea cum concurența este de 3-4 cel puțin pe un loc. Rata de rejecție este de 3 din 4 pentru a face o selecție. Cu studenți selecționați poți să ajungi în top. Dintre ei vei selecta apoi masteranzii, doctoranzii, cadre didactice. Universitățile nu fac în acest an decât sa continue aceeași melodie care este în învățământul preuniversitar”, a declarat profesorul Mircea Miclea.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *