Din oras

BATAIA de JOC de la Permise și Înmatriculări Cluj! Calculatoarele pentru TEORIE, nefuncționale din cauza distanțării, iar pentru mii de solicitări doar ȘAPTE EXAMINATORI

Nu este un secret că procedura de dobândire a permisului de conducere se face în condiții grele la nivelul județului Cluj. Cu aceeași problemă se confruntă Timișoara, Iași și București. Cu toate că se vorbește despre un județ dezvoltat și campion la tehnologie, digitalizare și soluții, problema cu programările pentru dobândirea permisului auto aflată în curtea Instituției Prefectului este nerezolvată încă din mandatul lui Gheorghe Vușcan, adică nici Aurel Cherecheș nu a reușit să o rezolve. Așa se face că pe lângă faptul că o persoană finalizează cursurile de conducere, dă un examen la școala respectivă pe care îl promovează, mai are de așteptat aproximativ șase luni de zile pentru a da alte două examene la Serviciul de Permise și Înmatriculări: partea teoretică și partea practică. Dacă în trecut programările pentru examenul teoretic durau între două zile și maxim două săptămâni, odată cu suspendarea susținerii acestor examene datorită măsurilor anticovid au fost reprogramate peste 3.000 de persoane. 

Astfel, un candidat care dorește să se programeze online pentru ca a terminat cursurile la școala de soferi în 16 octtombrie, urmând ca în cazul în care va promova examenul să fie programat la conducere peste alte trei luni. Între timp expiră cazierul și analizele medicale, fără a mai lua în calcul că în aceste șase luni persoana este nevoită să achite și să efectueze alte cursuri suplimentare de conducere, dat fiind că riscă să pice examenul din cauză că ultima dată s-a urcat la volan în urma cu șase luni. 

„E o mizerie și simplul fapt ca această instituție este coordonată politic. La Cluj avem nevoie mare de examinatori și nici prefectul actual, nici subprefecta Munteanu și nici cei dinaintea lor nu au rezolvat problema. Un examinator trebuie să aloce 20 de minute în timpul examenului practic. Gândiți-vă câți cursanți putem examina pe zi? Lumea ne sare nouă în cap sau șefului. Lor? Nimeni. Tot departamentul stă înghesuit într-un spațiu cât trei celule de închisoare. Softurile pică, arhiva mai are un pic și cade pe noi, cozile sunt infernale și toată lumea vrea să primească serviciul pentru care achită taxe și impozite. Am înțeles că acum vor să mute o parte din birouri într-o zonă mai spațioasă, dar nu sunt primii care declară asta. Dacă ar fi după noi am examina cursanții după absolvire și dacă ar pica examenul s-ar întoarce în timp cu greșeala învățată. Din păcate a dezvolta un oraș înseamnă de multe ori să uți de unele aspecte. Cluj-Napoca e centru universitar. Avem atâtea cereri pentru că vin studenții și fac școala de șoferi în timpul facultății, ori vin alții să se angajeze aici și au nevoie de permis”, declară pentru Ziar de Cluj un angajat al Serviciul de Permise și Înmatriculări Cluj.

 

Subprefectul Irina Munteanu: „Zilnic rămân pe dinafară 10-15 persoane”

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu subprefectul Irina Munteanu, cea care și-a asumat responsabilitatea de a găsi soluții pentru decongestionarea blocajului de la Permise și Înmatriculări. Potrivit acesteia, cu toate că persoanele care erau programate în perioada îzbugnirii pandemiei au fost primele reprogramate, se fac eforturi pentru a reparat ceea ce ”sistemul online” a dat peste cap. 

„Persoanele au fost îndrumate să se programeze online la examenul teoretic. Din păcate au existat foarte multe persoane care s-au programat și nu s-au prezentat în data în care trebuiau să susțină acel examen teoretic. De aici se formează un decalaj. Mai e o problemă, programarea la proba practică nu o poți face online, doar la cea teoretică. Am avut întâlniri cu reprezentanții școlilor de șoferi, cu cei de la Permise și Înmatriculări, de la Serviciul Rutier Cluj și mulți alții. S-a stabilit ca instructorii auto să vină cu dosarele elevilor la ghișe. Din păcate, zilnic 10-15 persoane rămân pe dinafară, o parte din examinatori sunt în concediu. Înainte erau examinate zilnic110 persoane pe 14 calculatoare, acum sunt 70 de persoane pe 7 calculatoare, din cauza măsurilor de distanțare. Pentru preschimbarea permisului AUTO erau 120 de dosare pe zi la două ghișee, acum suntem la 100 de dosare pe 3 ghișee”, a explicat subprefectul Irina Munteanu.

Aceasta susține că în următoarele două săptămâni arhiva de la Permise și Înmatriculări Cluj va fi mutată într-o nouă locație. În statistici, situația prezentată de Irina Munteanu arată cam așa: 

– examinatori disponibili: 7 din 13 (restul în concedii)

– persoane aflate în așteptare pe partea de examinări practice în perioada 6 august – 30 septembrie: aproximativ 1700

– pentru cazurile exepționale (decese în familie, femei însărcinate etc.) se identifica solutii punctual (n.red. cel mai probabil prin audiențe la Șef Serviciu: Comisar Șef de Poliție Doru MAIER)

Întrebată despre măsurile întreprinse pentru soluționarea problemelor de acolo, subprefectul Irina Muntean susține că „s-a redus timpul de procesare a dosarelor de la 5 la 3 minute, școlile de soferi, prin reprezentanți aduc dosarele candidaților atât pentru examinarea inițială, cât și pentru reexaminări la proba practică – repartizare ca urmare a neprezentării unor candidati și completarea timpilor “morți”, independent de progrămarile online”.

„Se anuleaza programarea online pentru proba practică, astfel eliberându-se locuri în plus. Un avantaj este și legat de faptul că dosarele sunt verificate de școală pentru a fi complete, astfel procedura mergând înainte fără impedimente și nu se crează nici aglomerări de pers la ghișeu. 

Ar fi nevoie de cel puțin 13 examinatori care să desfășoare permanent activități de examinare, fără să luăm în considerare persoanele aflate în concedii de odihnă sau de creștere a copilului. 

La proba teoretică, un spațiu mai generos ar permite examinarea mai multor candidați, consecință fiind reducerea perioadelor de așteptare în mediul online. Acest demers ar presupune suplimentarea cu personal pentru supravegherea examinarii teoretice”, a mai explicat Irina Munteanu. 

Cert este că situația actuală arată o perioadă de aproximativ șase luni, de la finalizarea cursurilor la școala de șoferi, pe care o persoană trebuie să o aștepte până la obținerea permisului auto. Nesoluționarea aspectelor de mai sus nu face decât să mărească timpul de așteptare. Cursurile la o școală de șoferi în Cluj-Napoca ajung să coste între 1600 și 1900 de lei, dosarul final este valabil 12 luni, avizul psihologic și fișa medicală sunt valabile 1 an de la data efectuării lor, iar cazierul expiră în 6 luni de la eliberare. 

Este recomandat să se susțină acest examen de permis imediat dupa terminarea școlii, deoarece cunostințele asimilate sunt proaspete, iar în perioada de un an se pot schimba multe din punct de vedere legislativ la regimul rutier. La fel și străzile din Cluj-Napoca unde are loc proba practică. Cu toate acestea, blocajele de la Permise și Înmatriculări se regăsesc în procentul scăzut de persoane care promovează examenul auto. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *