Din oras

Bar pe ruinele romane din Piata Muzeului. Vestigiile inca nu au fost amenajate

Chiar daca amenajarea vestigiilor romane si accesul publicului pentru vizitarea lor a fost principala conditie de acordare a autorizatiei de construire pentru cladirea edificata din Piata Muzeului, ruinele nu au fost inca aranjate. La parter sambata s-a deschis un local, iar la finalul lunii se va deschide si o galerie de arta. Primele discutii pentru amenajarea subsolului cu ruinele romane se vor purta in aceste zile cu specialistii arheologi, care au lucrat si la descoperirea vestigiilor.

Cladirea autorizata in 2012 pe ruinele romane din Piata Muzeului pare sa fie finalizata, doar mici retusuri mai sunt de facut. Multe spatii sunt inchiriate, in week-end s-a deschis si un local la parter, iar langa, o galerie de arta isi cauta personal.

Cu toate acestea vestigiile romane de la subsol nu au fost conservate si zona de acces spre ele este utilizata pe post de depozit pentru pubele si deseuri.

 Arheologul Sorin Cocis, cel care a lucrat la descoperirea vestigiilor si a supravegheat lucrarile de constructie estimase ca ruinele sa poata fi vizitate la inceputul acestui an.

“Asa am crezut, dar inca nu m-au solicitat. Nici nu stiu daca e totul functional, nu ma pot baga”, a spus Cocis.

Septimiu Pop, proprietarul imobilului de 2.000 de metri patrati, spune ca au inceput amenajarile si ca nu vor avea nevoie de termenul maxim de 2015 pentru finalizarea lucrarilor.

“Sambata am scos un container de moloz, am inceput amenajarile pe partea de lumini, am pus sticla in pardoseala, maine  (azi – n.red.) ma intalnesc cu domnul Cocis sa vedem cum sa facem conservarea. Localul nu este al nostru, este spatiu inchiriat, ma bucur si pentru galeria de arta care se va deschide la finalul lunii”, a explicat Pop.

Investitia se ridica la 1,5 milioane de euro, iar cladirea adaposteste spatii pentru birouri si spatii comerciale. Autorizatia de constructie a fost eliberata in mai 2012, cu conditia ca ruinele sa fie protejate si sa se asigure accesibilitatea lor de catre public. Astfel, cladirea a fost construita pe piloni, bucati din pardoseala de la parter au fost realizate din sticla pentru ca vestigiile sa fie vizibile, iar subsolul va intra in administrarea municipalitatii si va fi transformat in spatiu expozitional.

Vestigiile din parcul Ion Luca Caragiale dateaza inca dinainte de cucerirea Daciei de catre romani. Situl include si necropole romane din secolele II – IV, dar si vestigii feudale si medievale. Cercetarile in zona au debutat la inceputul secolului XIX, cand acolo au fost descoperite peste 200 de inscriptii, altare votive, monumente funerare, statui si fragmente de arhitectura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *