In vizor

Banii pentru comunele din Cluj s-au împărțit după aceleași criterii politice. Discrepanțele sunt foarte mari

De ani de zile, alocările de fonduri din bugetul județului pentru comune se împart după criterii politice. Astfel se ajunge la discrepanțe foarte mari între comune, dar și la situații când o comună primește mai mulți bani decât un oraș. 

După ce la ședința anterioară de Consiliu Județean proiectul de hotărâre referitor la alocările de fonduri pentru comune nu a trecut din cauză că consilierii PSD nu au votat proiectul, la ședința de miercuri, proiectul a fost votat, nu înainte de a mai exista o sesiune de discuții. Cei 8 milioane lei au fost distribuiți la fel ca în anii anteriori – cu discrepanțe mari. De exemplu, Moldovenești și Săvădisla au primit 170.000 lei, în timp ce Dej, Gherla și Turda au primit 160.000 lei. Cojocna a primit doar 50.000 lei, aceasta fiind de altfel cea mai mică sumă. Cele mai multe primării au primit 70.000 lei, aceasta fiind suma standard, după cum se pare. 

Deși de ani de zile banii se împart pe criterii politice, unii consilieri s-au trezit în 13-lea ceas că e nevoie de o schimbare. Culmea deși vor o schimbare nu știu care ar fi acea schimbare. 

“Nu mi se pare ca o comună să ia 50.000, una 70.000, altă comună, 170.000, mai mult decât un municipiu. Mi s-ar părea normal și echitabil ca toate unitățile administrativ teritoriale să primească bani, dar să primească într-un alt mod pentru că așa nu se poate. Nu mi se par normale aceste treburi. Țin minte că și în alte legislaturi erau nemulțumiri așa că propun să găsim altă formulă și să primească echitabil fiecare comună în parte. Comună cu 50.000 lei…”, a declarat Viorel Luca, consilier PSD. 

A venit imediat replica din opoziție. Un fel de variațiuni pe aceeași temă.

“Nici mie nu mi se pare normal ca o comună cu 3.000 de locuitori să ia 1.600.000 lei la echilibrare și un oraș cu 10.000 de locuitori să ia 300.000 lei. Același principiu, doar că e la nivel guvernamental”, a precizat Călin Tuluc, consilier PNL.  

După ce Viorel Luca s-a plâns că până și primarii PSD sunt nemulțumiți de modul cum sunt alocați banii, a venit rândul lui Alin Tișe să dea aceeași replică pe care o dă de ani de zile la fiecare distribuire a banilor pentru primării. 

“Chiar am vorbit cu primari de-ai noștri, chiar am vorbit cu oameni, colegi de-ai noștri ce se întâmplă la București. De multe ori mai nemulțumiți sunt primarii PSD decât primarii PNL la care a venit omul de la Minister și le-a adus contractele acasă”, a spus Viorel Luca. 

„Eu nu știu cu ce primari discutați dumneavoastră, probabil din alt județe, din județele roșii. Discutăm despre sumele alocate și despre modul în care sunt alocate. La nivel guvernamental nu există o formulă acceptată de toată lumea ca să o putem aplica. Și în județe nu există o formulă pe care să o accepte toată lumea. Știți că au fost discuții să dăm după populație, dar vă imaginați că dacă am face asta Cluj-Napoca ar lua jumătate din banii Consiliului Județean. Și am ajuns la o formulă pe care timp de atâția ani, cu mici excepții, am reușit să o acceptăm că este cea mai fidelă, cea mai apropiată de opțiunile și de majoritățile create prin vot de către oamenii din județ. O să spuneți că are lacune. Are lacune, ca orice formulă. Dacă intrăm pe formula de la Finanțe care vizează alocările din cote defalcate și acolo or să fie probleme pentru că populație, kilometri de drumuri județene, locale…Orice formulă am aplica nu va acceptată de toată lumea.  Eu v-am spus de nu știu câte ori că dacă găsim o formulă acceptată de toate grupurile politice să gândim, dar nu s-a găsit majoritate pe altă formulă. De fiecare dată avem aceeași discuție și de fiecare dată răspund la fel. 
Dacă găsim altă formulă mai bună să o facem, dar va trebui să avem o înțelegere între partide pentru că discutăm aici de vot politic, chiar dacă noi discutăm de bani care sunt legați de chestiuni administrative”, a explicat Tișe.

După câteva glumițe cu tematică guvernamentală, proiectul a fost votat. Și a mai trecut o alocare de fonduri pe criterii politice. Rămâne de văzut dacă până anul viitor se vor schimba criteriile sau vom asista la aceleași discuții fără rost. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *