Analiza

Banii de la stat, o țintă greu de atins de tinerii care vor să își deschidă un business de tipul Start-Up

În cadrul programului de finanțare guvernamentală Start-Up Nation Clujul este pe locul doi ca număr de cereri, la scurtă distanță de București. Aproape 500 de tineri și-au exprimat dorința de a primi fonduri nerambursabile de la Guvern pentru a-și putea pune pe picioare propria afacere. Mulți alții însă se feresc de banii de la stat din cauza birocrației greoaie. 

Odată cu lansarea programului Start-Up Nation, peste 500 de clujeni s-au înscris pentru a primi fonduri guvernamentale nerambursabile. Ținând cont că în București s-au înscris 650 de persoane, diferența este mică în comparație cu numărul de locuitori al fiecărui municipiu. Mulți dintre tinerii antreprenori însă sunt reticenți în ceea ce privește fondurile guvernamentale atât din cauza birocrației greoaie cât și a banilor. 
Cristina G. a terminat de curând facultatea și a dorit să se avânte în propria ei afacere, să poată să lucreze cu copiii cu autism. A vrut să se înscrie în programul Start-Up Nation, dar a renunțat pe ultima sută de metri, după ce a realizat câți bani trebuie să investească inutil.

„Și eu am vrut să aplic la Start-Up Nation. Am făcut și actele, dar m-am răzgânit. Trebuie să ai o parte din bani pentru aparatură până când bagă ei prima tranșă. Pentru asta trebuie să faci un credit punto de 60.000 de lei pentru care plătești o dobândă de 800 de lei lunar, plus încă o taxă de 4.000 de lei. Ai nevoie de cineva bun care să îți scrie proiectul, ai nevoie de un contabil bun. Și oamenii aceia trebuie plătiți”, a explicat Cristina G. 

Alma Vomastek și-a deschis în urmă cu un an un magazin în care comercializează parfumuri arăbești, după ce s-a lovit de locuri de muncă ce nu îi ofereau niciun fel de satisfacție, iar banii erau puțini. 

„Sunt ca formare muzician, dar nu mi-am terminat studiile fiindcă am preferat să mă distanțez de zona clasică (am renunțat la Conservator după un semestru). Cu această pregătire, din nefericire, am avut întotdeauna bătăi de cap groaznice în căutarea unui job. Am lucrat mult pe bani puțini și nervi mulți de-a lungul anilor”, povestește tânăra. 

După două luni de zile în care și-a căutat în zadar un loc de muncă și părea să nu fie pe placul angajatorilor, s-a decis să deschidă magazinul și acum face ce îi place, dar nu se dă la o parte nici de la muncă. 

„Probabil e mai ușor să lucrezi pentru altcineva și să nu îți bați capul cu toate, dar satisfacția pur și simplu nu se compară. Parfumeria este o a doua mare pasiune de-a mea și având în vedere că din prima nu am putut trăi, faptul că îmi câștig existența dintr-o altă pasiune este un lucru foarte mare pentru mine. Adevărul este că așa cum trag eu de mine nu a tras nimeni. Muncesc de luni până sâmbătă de dimineța până seara, dar muncesc cu pasiune și mi-e drag de fiecare om care îmi trece pragul. Am legat prietenii, am cunoscut oameni deosebiți și nu aș da asta pentru nimic în lume”, explică Alma. 

Când a pus ea bazele afacerii deja se discuta despre Start-Up Nation, însă nu a optat pentru fonduri din cauza numeroaselor acte de care era nevoie.

„Nu am nicio părere despre fondurile guvernamentale nerambursabile. Știu că statul îți dă, dar cu multe, multe condiții greu de îndeplinit de către majoritatea, așa că nici nu m-am interesat, sincer”, mărturisește antreprenoarea. 

Cristina Gavriluț, dezamăgită și ea de locurile de muncă pe care le-a avut de-a lungul anilor, a făcut o afacere dintr-o pasiune către care se întorcea când avea nevoie de o perioadă de relaxare. După ce a lucrat 19 ani într-o bancă și apoi ca director financiar într-o firmă clujeană, a ajuns să vorbească mai mult cu clienții decât cu familia și a considerat că e suficient.

„Am trecut de la partea aia la mărgele și tot felul de chestii hand-made ca să mă destresez. Am început ca un hobby, după care mi-am făcut firmă ca să pot participa la târguri, apoi de la participant am trecut la organizator de târguri și acum am un magazin online de care mă ocup”, spune Cristina. 

În ceea ce privește fondurile guvernamentale, Cristina este și ea reticentă. A aplicat în urmă cu câțiva ani pentru fonduri europene și a rămas surprinsă de condițiile absurde care se cer pentru ca fondurile să ajunge pe mâna antreprenorilor. 

Există însă și tineri antreprenori care sunt încântați de inițiativa Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Printre cei peste 500 de tineri care au aplicat în cadrul programului Start-Up Nation se află și Florin Mărginean, care este mai mult decât mulțumit de inițiativă. 

„Tocmai îmi termin aplicația, deci am o părere bună. Inițiativa este ok, partea de informare publică este bună. Ministrul Ilan Laufer și-a făcut treaba. Rămâne de văzut cum va fi implementarea, din ce știu duc lipsă de personal. Eu am un magazin online pentru care am aplicat. E mai complicat de obținut finanțarea pentru că am pornit cu un handicpat de 15 puncte față de producție sau IT. În rest pe partea de finanțare oentru mine e ok că am fondurile. Pentru cine vrea să pornească cu investiție către zero e mai complicat de găsit furnizori”, explică Florin. 

Cu toate părerile împărțite, până în momentul de față au fost depuse peste 10.000 de planuri de afaceri. Însă un număr mare de potențiali candidați nu au reușit să îndeplinească toate condițiile necesare înscrierii din cauza suprasolicitării Oficiului Național Registrul Comerțului și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. În acest sens, Ministrul Ilan Laufer a declarat ieri că sesiunea de înscriere în cadrul programului va fi prelungită, după care s-a răzgânit subit, reușind să creeze o harababură atât în rândul presei cât și a tinerilor antreprenori care au sperat că vor avea timp să își depună proiectele. 
Programul Start-up Nation beneficiază în acest an de o finanțare de 1.717.798 lei care ar trebuie să asigure suportul activității a 10.000 de firme care au fost înființate după 31 ianuarie 2017. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *