Bani pentru burse de la bugetul de stat și gratuitatea transportului public pentru elevi. Boc: „Se va găsi o formulă de calcul”

Emil Boc a oferit asigurări în privința acordării burselor școlare pentru elevi din fondurile bugetului de stat, precum și identificarea unei soluții pentru asigurarea gratuității transportului public pentru elevi, în urma unei întrevederi desfășurate la Guvern cu premierul Florin Cîțu. 

„Problema burselor și a transportului public, există două prevederi legale: bursele au fost stabilite ca și cunatum prin lege, iar primul ministru ne-a asigurat că vor fi în legea bugetului de stat banii pentru burse, la Ministerul EducațieI”, a declarat Boc la încheierea dezbaterilro de la Guvern.

La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat, în premieră, în cadrul unei ședințe, un cuantum minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, ce pot fi acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, în anul școlar 2020-2021.

Valoarea minimă a cuantumului fiecărui tip de bursă este de 100 de lei, iar pe lângă acest plafon, autoritățile administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcție de capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.
 

„Privind gratuitatea transportului public, se va găsi o formulă de calcul pentru cost / elev, astfel încât și acest lucru să fie rezolvat.

Vom vedea la legea bugetului de stat cum va fi rezolvat acest lucru”, a declarat Emil Boc la ieșirea de la Guvern.

Exact cu un an în uurmă, pe 20 ianuarie 2020, Ministerul Educației anunța într-un comunicat de presă că din anul școlar 2020-2021, „elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară”.

În 27 mai 2020 Ministerul Educației condus de Monica Anisie publica un proiect de hotărâre pentru aprobarea către Guvernul PNL-ist a procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor și de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 42/2017.

Din păcate, până în prezent nu a fost înaintată și adoptată o metodologie de aplicare a acestei hotărâri.

 

Adauga comentariu