Bani aruncați la gunoi. Risipa alimentară duce la foamete

În România se aruncă anual la gunoi 5 milioane de tone de alimente, arată statisticile europene. Asta înseamnă că în țara noastră, zilnic, ajung la gunoi 6.000 de tone de mâncare. Aproape 3.000 de tone din această cantitate, provin de la populație. Cel mai des ajunge la gunoi mâncarea gătită, dar se aruncă frecvent și mezeluri, lactate, brânzeturi și legume. 130 de țări din lume, inclusiv România, au marcat saptamana aceasta Ziua Mondială a Alimentației. 

La ce să fim atenți, dacă nu vrem să fim și noi parte din statisticile menționate? La risipa alimentară: să nu cumpărăm mai multă mâncare decât avem nevoie, să nu gătim mai mult decât mâncăm și să ordonăm mâncarea în frigider, în mod inteligent.

Celebrarea zilei Mondiale a Alimentației are scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel Mondial. Câteva dintre obiectivele ONU sunt eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare și îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile

Desfăşurată pe tema Acţiunile noastre reprezintă viitorul nostru, ediţia din acest an atrage atenţia asupra faptului că foametea la nivel mondial este din nou în creştere. Potrivit celui mai recent raport FAO din anul 2018, peste 820 de milioane de persoane suferă, în prezent, de malnutriţie cronică. 70% din populaţia afectată de sărăcie trăieşte în zonele rurale, unde viaţa lor depinde de agricultură, piscicultură şi silvicultură. Din acest motiv, obiectivul Foamete "zero" necesită o transformare a economiei rurale. În acest sens, guvernele trebuie să creeze oportunităţi pentru dezvoltarea investiţiilor sectorului privat în agricultură, odată cu creşterea numărului de programe de protecţie socială pentru categoriile vulnerabile şi crearea de legături între producători şi zonele urbane.

De ce e important să reducem risipa alimentară? Pentru că foametea este o problemă reală, atât a prezentului cât și a viitorului. În țara noastră, 25% din populație trăiește la limita sărăciei și aproape 5 milioane de români se chinuie să își procure hrana zilnică. Un român aruncă zilnic 320 de grame de mancare – adică o masă completă. Și, tot datele statistice arată că în România 225 de mii de copii se duc la culcare flămânzi.

 


Adauga comentariu